1

Subiect: Pregatiri pentru un biotop amazon

Dupa cum am mentionat si in prezentare doresc sa fac un nou set-ul al acvariului. Initial am dorit un biotop asia dar cred ca merg pe varianta amazon (buturugi,frunze stejar,neoni,cory si scalari,poate si un ancistrus).
Deja am facut rost de niste radacini(nu stiu cum se numesc pomii din care provin dar sigur nu sunt rasinosi si nici nuc). Urcam niste poze dar nu am aparatul acasa.
INTREBARI:
      -tinand cont ca radacinile sunt inca verzi (musteste taninul in ele)trebuie sa le las mai intai la uscat si apoi tratate,sau merge sa le fierb de acum?
      -ce numar de pesti, din ce am enumerat ar fi indicat?
      -ce nisip ar merge (eu acum am alb-fin)
      -lumina,ce recomandati?? eu acum am 2X30W. E clar ca e ff multa.
      -ca medii de filtrare am cele originale de la JBLe900 (un sertar de siropax si trei cu burete) ce recomandati pentru o filtrare corespunzatore unui biotop amazon cu lumina foarte redusa?

Re: Pregatiri pentru un biotop amazon

salut si bine ai venit. sa te pregatesti bine, dupa intrebarile mele o sa intre si greii forumului in actiune:

1. ce volum are acvariul tau?
2. nisipul alb fin se foloseste la acvariile marine. ai nevoie de pietris cu granulatie 2-3 mm
3. raspunsul la intrebarea cu numarul pestilor si lumina il vei primi dupa ce ne spui ce volum are acvariul

cred ca ai vrut sa spui set-up. set-ul e la tenis ;-)

Pescar hoinar

3

avcariul are 180L (100X40X45)

atunci o sa ai nevoie de min 0,5W*180l=90W. deci lumina pe care o ai acum e f putina

referitor la pesti: 180/2=90 cm. lungimea maxima a tuturor pestilor tai nu trebuie sa depaseasca 90 cm (lungime maxima - adica cat vor avea la maturitate). formula asta se aplica in cazul pestilor care nu depasesc 10 cm la maturitate. la pesti mai mari...e altceva

Pescar hoinar

ionut_dt A scris:

Dupa cum am mentionat si in prezentare doresc sa fac un nou set-ul al acvariului. Initial am dorit un biotop asia dar cred ca merg pe varianta amazon (buturugi,frunze stejar,neoni,cory si scalari,poate si un ancistrus).
Deja am facut rost de niste radacini(nu stiu cum se numesc pomii din care provin dar sigur nu sunt rasinosi si nici nuc). Urcam niste poze dar nu am aparatul acasa.
INTREBARI:
      -tinand cont ca radacinile sunt inca verzi (musteste taninul in ele)trebuie sa le las mai intai la uscat si apoi tratate,sau merge sa le fierb de acum?
      -ca medii de filtrare am cele originale de la JBLe900 (un sertar de siropax si trei cu burete) ce recomandati pentru o filtrare corespunzatore unui biotop amazon cu lumina foarte redusa?

Salutare! Cred ca ai vrut sa spui ca faci un "biotop" blackwater, nu amazonian, nu de altceva dar vei folosi frunze de stejar, conuri de arin, diverse crengi autohtone si frunze... deci asta nu este decat o reproducere a unui tip de habitat de apa neagra. Poti reproduce un tip de biotop amazonian de apa limpede, amazonul nefiind negru tot wink.
   Scalari poti baga 5-6 acolo, dar odata ce cresc te vor lamuri ei singuri de ce nu ii poti tine pe toti. Nisipul alb fin este bun pentru un acvariu blackwater, frunze multe si crengi, chiar si crengi subtiri. Crengile trebuiesc uscate prima data, dupa care fierte sau oparite bine bentru a scoate toate mizeriile si microbii din ele, si ca sa se poata scufunda repede.
   Astept si poze cu crengile sau buturugile, sau alte elemente ce le vei introduce in acest acvariu.

LupuMoralist A scris:

nisipul alb fin se foloseste la acvariile marine

In acvariile tip blackwater amazonian se foloseste nisip fin alb, exact ca in natura.

Cine nu aude, nu vede si tace, traieste 1000 de ani în pace!

6

ionut_dt A scris:

INTREBARI:

Le poti fierbe asa, este chiar mai bine, se vor scufunda mult mai usor.
Despre pesti vorbim mai tirziu, dupa stabilizarea acvariului.
Merge si nisipul pe care il ai, ideal ar fi insa un substrat de culoare inchisa
Lumina nu mi se pare prea puternica, ce ai tu acolo inseamna 0,33w/litru. Daca va fi prea puternica, poti adauga niste plante plutitioare, care vor ecrana.
In filtrul respectiv, as lasa cite un burete in fiecare sertar si dedesubt Siporax sau un sertar cu burete si restul cu Siporax

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

LupuMoralist A scris:

atunci o sa ai nevoie de min 0,5W*180l=90W. deci lumina pe care o ai acum e f putina

Intr-un acvariu blackwater lumina este bine sa fie cat mai difuza, aici nu vorbim de plante, ci de reproducerea unui mediu mai salbatic.
   Uite ce inteleg eu prin biotop amazonian:

PS: Deci @ionut_dt eu iti recomand iluminarea cu spoturi, nu multe, doar cat sa creezi raze de soare in acvariu.

Editat de Ancistrus (2011-06-22 12:25)

8

Multumesc pentru raspunsuri.
Cer scuze ca am omis sa mentionez,o sa fie blackwater.
Poze o sa pun cand o sa vina aparatul din vacanta (l-am imprumutat  smile )
Am mai dat o tura pe afara si am mai adunat niste bucatele de radacini (noroc cu astia care sapa santuri pentru a ingropa firele de net).

9

Deci @ionut_dt eu iti recomand iluminarea cu spoturi, nu multe, doar cat sa creezi raze de soare in acvariu.
    La lumina cu spoturi ma gandeam si eu deoarece asa am vazut la cativa useri. Dar tre sa vad cum le fac loc sub capac. tre sa anulez neoanele.

Editat de ionut_dt (2011-06-22 11:59)

10

Intrebare???: are ceva daca mai ramane niste scoarta pe buturuga??? sau trebuie decojita toata?

11

ionut_dt A scris:

Intrebare???: are ceva daca mai ramane niste scoarta pe buturuga??? sau trebuie decojita toata?

Nu are nimic, arata chiar mai bine wink

12

Dupa cum va spuneam m-am apucat de noul set-up. Insa am intampinat o problema. Dupa ce am dat fundalul jos(spre norocul meu l-am dat jos imediat pentru ca era lipit in cateva puncte de silicon) au ramas niste PETE unde erau lipiturile de silicon. Am incercat sa le curat cu diluant,otet(nu am dacat dala balsamic) dar tot se vad petele.  Cu ce recomandati sa mai incerc???

13

Am avut si eu o data problema asta... am rezolvat-o cu otet, un burete, insistenta si multa rabdare. smile

14

Eu am acasa doar otet balsamic,am frecat ceva timp pe pata dar tot mai ramane.  Sau trebuie otet dala  de mere,.....?

15

Eu am folosit otet obisnuit, de bucatarie.

16

Mda, se para ca otetul meu nu e bun. Am frecat sticla de mai-mai sa o subtiez nu altceva. Sper sa nu se vada petele cand o sa fie lipit autocolantul.

17

Solutia pentru curatarea urmelor de silicon se numeste CLEANER UNIVERSAL R40 de la Dow Corning.

18

Multumesc pentru sfat, dar nu prea am ce sa fac cu o cutie intreaga(de pret nu mai zic  shark-cry  ).Poate ma ajuta cineva de pe forum ca cativa ml.
  Intrebare: cand o sa pun autocolantul s-or mai vedea petele in caz ca nu reusecs sa le curat?/??

19

Poti incerca si CIF, avind o granulatie extrem de fina, pastoasa, nu cred ca va zgiria geamul. Poti verifica anterior pe o bucata de sticla.

20

Multumesc pentru ponturi. Asa am si facut. Inarmat cu o galeata plina cu solutii de facut curatenie in casa,  big_smile  am reusit in proportie de 95% sa scot petele.