Subiect: Cum ar trebuii sa pregatesc un acvariu pentru discus?

Buna, numele meu este David, am un acvariu de 300L in care locuiesc momentan o pereche de astronotus ocellatus clasici.Acestia vor pleca la o noua casa si as vrea sa ma orientez spre discus...Ce conditii trebuie sa le creez discusilor?
Acvariul este echipat cu un filtru extern Resun F-1600U,un incalzitor JBL de 300w. o lampa cu doua T5-uri de la JBL ,nisip fin, o buturuga de mangrova (mare) si ceva plante + un fundal 3D in spate....

Astept parerile/sugestiile voastre...

0784063963

Re: Cum ar trebuii sa pregatesc un acvariu pentru discus?

Pentru discus ai nevoie de o apa moale/acida pH 6-6.5, duritate 2-8 dH, temperatura 28-30°C. Ca amenajare a acvariului exista multe variante, fiecare dupa gust smile, dar cel mai mult se recomanda ca puii de discus sa se tina in acvarii sterile, ca sa poata fi igienizate bine, avand in vedere ca puii trebuiesc hraniti serios (3-4 mese pe zi), plus tratamentele aplicate asupra lor in cazul aparitiei parazitilor/bolilor.
Schimburile de apa recomandate sunt "cat mai multe", ajungandu-se chiar si pana la 2-3 pe zi.
Pe la dimensiunea de 13-14 cm pot fi introdusi in acvarii plantate si hraniti normal, de 2-3 ori pe zi. Introdusi de mici exista riscul sa nu poata fi tratati in cazul bolilor + hraniti mai putin, caz in care poti avea pesti ramasi in urma, respectiv nedezvoltati normal.
Din spusele unora, discusii cei mai frumosi sunt tinuti in acvarii sterile pe toata perioada vietii.

Cine nu aude, nu vede si tace, traieste 1000 de ani în pace!

Multumesc mult pentu raspunsul tau Dl. Ancistrus, cu siguranta ma va ajuta..:)

0784063963

4

sa ai un acvariu steril (adica doar sticla si apa) e absurd. Si nici foarte steril nu e, ca tot vor exista micro-organisme in apa, ca vrei sau ca nu vrei. Bradraqua are un sistem care masoara conductivitatea electrica (data de micro-organisme) si cand aceasta creste peste un anumit nivel se declanseaza un ozonificator. Dar una peste alta: e groaznic de urat un acvariu gol doar cu pesti! E adevarat ca pestii sunt frumosi, dar poti sa pui unii de plastic ca tot aia e -- discusii nu prea se mishca prin acvariu, parca sunt impaiatzi. Desigur, sunt foarte frumos colorati, dar sunt asa de sensibili ca mai bine iti cumperi caine cu banii pe care ii dai pe pesti. Daca vrei doar sa scoti profit si sa-i inmultesti merita sa incerci, dar tot Bradraqua mi-a zis ca se vand foarte-foarte greu, desi sunt la moda!

Editat de BUCURESTEAN (2011-07-03 23:37)

Da, intr-un fel ai dreptate, dar tot nu se compara un acvariu cu xipho cu un acvariu cu discusi...Si intradevar costa ceva...asta este, cum apartamentul este renovat si acvariul trebuie renovat...

0784063963

6

Skin-Fish A scris:

Da, intr-un fel ai dreptate, dar tot nu se compara un acvariu cu xipho cu un acvariu cu discusi...Si intradevar costa ceva...asta este, cum apartamentul este renovat si acvariul trebuie renovat...

nu e vorba ca costa, ca si un caine din parinti campioni costa, dar cainele il ai o viatza, pe cand pestii 5 minute, pana la prima greseala

BUCURESTEAN A scris:

sa ai un acvariu steril (adica doar sticla si apa) e absurd. Si nici foarte steril nu e, ca tot vor exista micro-organisme in apa, ca vrei sau ca nu vrei. Bradraqua are un sistem care masoara conductivitatea electrica (data de micro-organisme) si cand aceasta creste peste un anumit nivel se declanseaza un ozonificator. Dar una peste alta: e groaznic de urat un acvariu gol doar cu pesti!

Ozonizorul sau lampa UV, sunt bune ca mai omoara din microorganismele si bacteriile din apa, dar neavand nici o treaba cu nitratii tot va trebui sa schimbi apa.

BUCURESTEAN A scris:

E adevarat ca pestii sunt frumosi, dar poti sa pui unii de plastic ca tot aia e -- discusii nu prea se mishca prin acvariu, parca sunt impaiatzi.

Un acvariu steril este intr-adevar unul dedicat pestilor, si nu peisajelor acvatice:

Chestia cu pestii de plastic tine de gustul fiecaruia lol,  iar ideea ca discusii in steril arata ca unii impaiati este unicat lol

8

BUCURESTEAN A scris:

sa ai un acvariu steril (adica doar sticla si apa) e absurd. Si nici foarte steril nu e, ca tot vor exista micro-organisme in apa, ca vrei sau ca nu vrei. Bradraqua are un sistem care masoara conductivitatea electrica (data de micro-organisme) si cand aceasta creste peste un anumit nivel se declanseaza un ozonificator. Dar una peste alta: e groaznic de urat un acvariu gol doar cu pesti! E adevarat ca pestii sunt frumosi, dar poti sa pui unii de plastic ca tot aia e -- discusii nu prea se mishca prin acvariu, parca sunt impaiatzi. Desigur, sunt foarte frumos colorati, dar sunt asa de sensibili ca mai bine iti cumperi caine cu banii pe care ii dai pe pesti. Daca vrei doar sa scoti profit si sa-i inmultesti merita sa incerci, dar tot Bradraqua mi-a zis ca se vand foarte-foarte greu, desi sunt la moda!

As fi preferat sa tii pentru tine, ce am discutat si ce ai vazut!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

9

Colegu' Bucurestean ai dreptate si nu prea in ceea ce spui despre discusi, sunt frumosi si le plac persoanelor care stiu sa ai aprecieze precum orice alt peste, faza ca sunt pretentiosi si ca o sa traiasca doar 5 minute daca faci vre-o greseala este general valabila pentru orice peste, si credema pe cuvant ca discusii nu sunt mai pretentiosi decat alti pesti atata timp cat le oferi conditiile necesare de viata; diferenta intre plantat si steril este ca : in steril ai poti feri mai usor de boli, ai poti trata mai usor in caz de nevoie, ai poti hranii fff des si le poti schimba apa la fel de mult pentru a avea o crestere armonioasa, deoarece puii de discus in prima perioada de viata cresc cel mai mult, iar orice neatentie poate avea ca rezultat stagnarea in crestere sau o dezvoltare nu tocmai armonioasa, o colorare nu tocmai totala+ diverse... ; insa intr-un acvariu plantat vei tine cont si de plantele si necesitatile lor de crestere, nu numai de discusi.
Colegu' Skin-Fish eu iti recomand sa citesti cat poti despre discusi si necesitatile lor inainte de ai procura, dupa care vei invata din experienta proprie. Eu iti recomand daca te-ai hotarat la discusi sa te gandesti ce vrei de la ei : sa ai tii de frumusete sau sa ai inmultesti, daca ai vrei de frumusete si vrei sa ai ti in bazin cu plante sa ai iei de minim 10-12cm, daca ai vrei de pui tinei in steril si sa nu ai iei mai mici de 5cm + iti recomand sa incepi cu discusi pigeon deoarece sunt mai rezistenti decat altii.
La un discus ca si la alti pesti cel mai mult conteaza : calitatea si parametrii apei + mancarica.
Daca vrei un acvariu biotop amazonian + discusi salbatici, mie personal imi place urmatorul :

Editat de sTTTk (2011-07-04 09:43)

Multi vad, putini cunosc !

10

Multumesc de sfaturi, discusii care ii voi primii vor fi la marimea de 5 cm si in numar de 30, dedicati vanzarii o sa am in numar de 20..restul ii voi pastra pentru mine....Speciile vor fi urmatoarele:Pigeon blood, Snake Skin,Blue Turqoise...sper ca nu sunt foarte pretentiosi...in orice caz dupa cate am citit , sper sa pot fii in stare sa le ofer toate conditiile intr-un acvariu plantat...

Editat de Skin-Fish (2011-07-04 12:08)

0784063963

11

Eu am spus si mai repet inca odata, si nu de dragul postarii extra: discusii pui de 5 cm nu au ce cauta in acvariu plantat, sigur nu se vor dezvolta normal, oricata grija ai de ei. Ii cresti in acvariu steril pana la macar 12-13 cm, hraniti de 3-4 ori pe zi, si schimburi de apa zilnice. Daca nu faci treaba asta parerea mea este sa cresti scalari, si dupa ce-i intelegi mai bine te poti apuca de discus. Nu ar trebui sa existe situatii gen lasa ca ii sacrific pe astia si data viitoare fac altfel neutral

PS: Sunt acvaristi care cresc discusii in orice mediu si la orice varsta, dar nu te pune cu ei, au experienta mare de tot in spate... este neşte bandiţi big_smile

12

Ancistrus am mai sacrificat 50 de lei din buzunarul meu si am cumparat un acvariu de 150L , pe care il voi folosii pentru discusi...din cate am inteles sunt de ajuns 150L, nu?

Editat de Skin-Fish (2011-07-04 19:44)

0784063963

13

Daca vor ramane doar 10 pesti... pana mai cresc se descurca in 150 litri, cu filtrare bio puternica si schimburi dese de apa wink

14

au un filtru extern tetratec ex 1200, nu e destul?

0784063963

15

E suficient. Sa-l umpli cu Sera Siporax.

16

In toate sertarele?

0784063963

17

In primul sertar pe unde intra apa lasa buretele cu care vine filtrul, ca prefiltrare, iar in rest Siporax.

18

Imi poti da add la id-ul skin_lv ?

0784063963

19

BUCURESTEAN A scris:

sa ai un acvariu steril (adica doar sticla si apa) e absurd.  gol doar cu pesti! E adevarat ca pestii sunt frumosi, dar poti sa pui unii de plastic ca tot aia e -- discusii nu prea se mishca prin acvariu, parca sunt impaiatzi.

Nimic mai fals...
dang-dang  dang-dang  dang-dang

Vand TETRA DISCUS-AICI
DISCUSII MEI-AICI

20

mai sa stiti ca ancistrus are foarte mare dreaptate cei drept sunt incepator si totusi am discusi si am citit cat de cat despre ei si cand a fost nevoie ancistrus mia raspuns la intrebari cu foarte mare calm chiar daca eu pun multe intrebari.
Iar ancistrus pot sa spun ca stie foarte multe despre pesti char daca acum voi primi multe critici nu ma intereseaza dar parerea mea asta este ancistrus stie foarte multe despre pesti si pe mine cel putin ma scos din multe incurcaturi si pentru asta ai multumesc si poate ne vom intalni si la intrunirea din 24 nu stiu daca fac rost de bani dar voi incerca chiar vreau sa va cunosc pe uni dintre voi pentru care am respect

si incepatorul in acvaristica poate fi profesionist in ceva cine stie !!!