Subiect: oodinium

a folosit cineva easy-life anti spot pt a trata catifeaua (oodinium)?
daca da, care au fost rezultatele?
de asemenea stie cineva vreun tratament eficace jmpotriva acestei boli care sa nu decicleze acvariul?

astept un raspuns. multumesc!

2

Re: oodinium

asta nu stiu,dar de la easy am inteles ca e destul de bun "multicura".poate te ajuta ca informatie

Nimic nu e intamplator pe lumea asta!

Re: oodinium

e bun, dar e pt alt gen de boli (bacterii)!

totusi cica astea nu ar decicla acvariul.

astept pareri in acest sens!

multumesc!

4

Re: oodinium

Oodinol
   Combate agentii patogeni de Oodinium in apa dulce si sarata.
Dozajul corect poate fi controlat si ajustat cu ajutorul testului JBL TestCu.
Nu se utilizeaza niciodata in apa dulce si sarata in prezenta nevertebratelor.
Instrucţiuni de folosire:
   Medicamente pentru peştii din acvariu:
Oodinol este un produs eficace pentru combaterea paraziţilor flagelaţi din clasa Oodinium la peştii de acvariu (piscinoodinum pillaris în apa dulce şi amzloodinum  ocellatum în apa sărata). Pe pielea peştilor se poate observa un înveliş care poate fi de culoare albă, galbenă sau maronie semn al unei infecţii cu aceşti paraziţi. In cazul în care infecţia branhiilor e puternică se poate observa o mai mare frecvenţă în respiraţie. Simptome generale ale infecţiei cu aceşti paraziţi sunt: frecarea (scarpinarea) de obiecte precum şi întunecarea culorilor peştilor.
Dozaj:
   In apă sărată: 1 picătură /1l de apă la fiecare 24 h pe o perioadă de 3 zile consecutive. Mai apoi este necesară schimbarea apei în proporţie de 30%
   În apă dulce: 1 picătură/2 l de apă, se procedează la fel ca şi în cazul apei sărate.
Observaţii:
   În apa sărată se recomandă a se aplica tratamentul într-un acvariu izolat complet fără echipament. Trebuie să se efectueze un schimb parţial de apă de 50% înainte unei alte doze.
În apa dulce se recomandă acoperirea (intunecarea) acvariului 3-4 zile, lucru care poate îmbunătăţi eficacitatea  tratamentului.
În funcţie de  duritatea carbonatului din acvariu este necesar a se adapta doza după cum urmează:
   Pentru duritate mai mică de 4 dKH a se aplica 75% din doza recomandată
   Pentru duritate mai mare de 15 dKH a se aplica  150% din doza recomandată
Atenţie:
   Produsul conţine cupru şi este interzis pentru a fi folosit în cazul nevertebratelor în apă sărată.
Formă comercială: Picurător 100 ml
Prezentare: Soluţie lichidă pentru picurat
Ingrediente:
   100 ml conţin:
sulfat de cupru (II) 5 H2O  1,500g
clorură de  metil - tiamină  0,004 g
acid citric monohidrat   0,150 g
apă purificată pentru completare 100 ml
A se utiliza înainte de data inscripţionată: vezi ambalaj
A nu se lăsa la îndemâna copiilor
A nu se utiliza pe animale destinate sacrificării spre comercializare

Acriflavin (Tripaflavin): 5 ml solutie/litru; 2-4 zile
   Se foloseste ca solutie rezultata din 1g/litru de apa. In cazul supradozarii sau repetarii frecvente a tratamentului, afecteaza sever plantele. Poate provoca sterilitatea sexuala a pestilor. Stop filtrare carbune activ. Inainte de tratament se spala toate elementele/mediile de filtrare. La terminarea tratamentului, schimb apa 50-60% si filtrare prin carbune activ 72 ore
   Dozarea se foloseste in tratamentul stadiului incipient impotriva: Costia, Chilodonella, Ichthyophthirius, Trichodina, Trichodinella, Oodinium.

Albastru de Metil: 5 ml/38 litri; 3-5 zile
   Zilnic, in acvariu comunitar. Stop filtrare carbune activ! Aerare masiva a apei. Inainte de fiecare tratament, schimb apa 30-50%. In supradoza poate afecta mediile biologice de filtrare si plantele mai sensibile. La terminarea tratamentului, schimb apa 50% si filtrare prin carbune activ 72 ore.
   Compus chimic heterociclic aromatic. Este indicat in tratamentul impotriva infectiilor fungice (ciuperci) usoare, ca inlocuitor pentru verdele de malachit, la care unii pesti sunt sensibili, de asemenea in cazul infestarii cu protozoare ca Ichthyophthirius, Chilodonella, Oodinium si Costia. Proprietatea medicamentului de a stimula transportul oxigenului in singe (transforma metemoglobina in hemoglobina - elementul de baza pt. transportul oxigenului in singe), il face util si in tratarea pestilor in cazul otravirii cu cianuri si nitriti.

Anti-Spot: 3 ml/100 litri; Pina la vindecare
   O zi da, una nu. Stop UV, ozon, filtrare carbune activ. Aerare masiva a apei. La terminarea tratamentului, schimb apa 50% si filtrare prin carbune activ 72 ore.
   Contine Formaldehida si Oxalat de Verde de Malachit. Este indicat in tratamentul impotriva: Ichthyophthirius multifillis, Hexamita, Oodinium, Costia, Chilodonella. De asemenea, in aceeasi doza, o singura aplicare, in cazul introducerii in acvariu a pestilor si plantelor noi.

Clorhidrat de Chinina: 1 g/100 litri; 3 zile
   Este de preferat a se folosi in locul Sulfatului de Chinina, care este mult mai toxic pentru pesti. In cazul in care tratamentul se face in acvariul comunitar, stop filtrare carbune activ, la terminarea acestuia schimb apa 100% si filtrare prin carbune activ 72 ore. Se recomanda efectuarea tratamentului in acvariu spital.
   Este indicat in tratamentul impotriva Oodinium

Ridicarea temperaturii: 33-34 grade; 24-36 ore
   Terapia prin ridicarea temperaturii trebuie facuta gradat, crestere cu 1 grad/ora. Scopul este de a distruge agentii patogeni si/sau de a-i impiedica sa se reproduca. In general, cresterea cu 3 grade a temperaturii, pentru 2-3 zile, este suficienta pentru videcarea anumitor boli. Rezistenta la infectii creste datorita metabolismului ridicat care determina formarea anticorpilor. Temperaturile prea ridicate duc la tulburari ale metabolismului. Nu toate speciile de pesti suporta acest tratament, caz in care se va recurge la tratamentul medicamentos. Apa din bazin trebuie sa fie foarte curata si aerata puternic. Se recomanda tratamentul in acvarii spital sau steril (fara plante, acestea nesuportind temperaturile ridicate). La discusi temperatura poate fi crescuta pina la 35 grade.
   Este indicat in tratamentul impotriva Oodinium

Sulfat de Chinina: 1 g/100 litri; 3 zile
   In cazul in care tratamentul se face in acvariul comunitar, stop filtrare carbune activ, la terminarea acestuia schimb apa 100% si filtrare prin carbune activ 72 ore. Se recomanda efectuarea tratamentului in acvariu spital. Este de preferat a se folosi Clorhidrat de Chinina, care este mai putin toxic pentru pesti.
   Este indicat in tratamentul impotriva: Alge, Fungi (ciuperci), Oodinium, Costia, Saprolegnia, Branchiomyces, Gyrodactylus

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

5

Re: oodinium

Gresisem initial si postasem la "Cafeneaua" lol , acum ca am corectat eroarea, poate aflu si eu daca a folosit... cuiva ce am scris...

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

6

Re: oodinium

Eu am citit tot topicul si mi s-a parut foarte interesant de aceea l-am salvat si l-am pus deoparte intr-un folder  wink  ca atunci cand o fi cazul (sper sa nu fie vreodata nevoie)  sa ma duc direct la sursa.

Ca doar de, pana la urma-urmei e urat,deranjant sa tot intrebi,inainte se te documentezi.

Multumesc pentru articol.

7

Re: oodinium

ionut_dt A scris:

Eu am citit tot topicul si mi s-a parut foarte interesant de aceea l-am salvat si l-am pus deoparte intr-un folder  wink  ca atunci cand o fi cazul (sper sa nu fie vreodata nevoie)  sa ma duc direct la sursa.

Ca doar de, pana la urma-urmei e urat,deranjant sa tot intrebi,inainte se te documentezi.

Multumesc pentru articol.

Ma bucur, sper ca i-a folosit si colegului care a deschis subiectul...

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: oodinium

colegul care a deschis subiectul ti-a raspuns si ti-a multumit si el prin PM! Multumesc mult inca o data!