1 Editat de arthurarad (2011-08-01 21:02)

Subiect: Salutari si din Arad

Salutare

Ma numesc Arthur, si probabil dupa nick-ul meu si subiectul acestei postari n-a fost foarte greu sa va dati seama ca sunt din Arad. Am 25 de ani, lucrez in vanzari si m-a prins hobby-ul asta prin ianuarie 2010.

Prima gluma de acvariu (nu-i pot spune altfel din moment ce era o jucarie din plastic pentru betta (Marina Betta Kit) si arata cam asa:

http://www.aquariumshop.ro/uploads/articles/big/5301.jpg

A fost promotie la ZooMania, iar ei au reusit sa ma convinga sa il cumpar intr-un moment in care cochetam cu dorinta de a avea un acvariu mic (din lipsa de spatiu) de mai bine de jumatate de an si nici nu dispuneam de prea multi bani. Experienta in domeniu nu aveam, asa ca am zis ca e un inceput bun, asa ca am cumparat si primul meu betta. Stiu, daca va uitati acum la randurile astea, 90% din voi veti da din cap dezaprobator si nu va pot condamna pentru ca acum stiu ca n-a fost chiar cea mai buna alegere. Totusi nu dati cu parul, in el statea (sau mai bine zis supravietuia) doar un betta.

N-a tinut ft mult pentru ca la scurt timp dupa aceea am inceput sa ma documentez si sa aflu ca totusi n-am facut o alegere prea buna. Asa ca am pus niste sacrificii si am cumparat un acvariu ceva mai maricel, un Sicce Moby Dick 25 de aprx 20 l net. Acolo am gazduit de-a lungul timpului pesti cat sa nu fie inghesuiala prea mare.
Are incalzitor AquaEl de 25 W si sistem de filtrare incastrat in acvariu cu prealuare dintr-un capat folosind o pompa cu debitul maxim de 300 l/h (reglabil) si deversare in celalalt capat. Singura problema e ca filtrul dinaintea pompei se infunda cam des si trebuie scos cu totul pentru a putea fi curatat. Deh, proiectare italiana... Iluminarea se face cu ajutorul neonului de 11 W.


http://www.acvariidevis.ro/forum/uploads/2011_08/dscn0783_b.jpg

Dupa cum puteti vedea imaginea de mai sus, in stadiul asta arata acum avariul. Stiu, are multe defecte si probleme, in special la plante, dar ma dispera deja cei 2 cory ai mei care sunt innebuniti in a scoate plantele din substrat. Asa ca sunt nevoit sa le pastrez in ghivece. Pesti: 1 mascul betta, 2 cory albino, 1 botia care se ascunde aproape toata ziua in vasul acela din mijloc. Botia l-am cumparat pentru a ma scapa de invazia facuta de melcii aia tubulari de substrat, si cu toate ca nu l-am vazut mancand vreunul, nici pe ei nu-i mai vad (probabil de frica). Stiu, furtunul de aerisire iese in evidenta dar am sa il asez asa incat sa se vada cat mai putin azi-maine.


Cel mai nou "proiect" al meu e un acvariu de 60 l brut, care a aparut din dorinta de a oferi o casa mai mare neonilor (si a le cumpara si alti fratiori). Lasat la ciclat pentru aprox 3 sapt fara pesti, a inceput popularea cu Black Molly, apoi am introdus neonii si apoi guppy. In momentul de fata locuiesc asa: 2 Pomaceea, 5 masculi Black Molly, aprx 30 neoni, 16 masculi guppy. El arata acum cam asa:

http://www.acvariidevis.ro/forum/uploads/2011_08/dscn0786_b.jpg
http://www.acvariidevis.ro/forum/uploads/2011_08/dscn0788_b.jpg

Aici stiu ca cele mai mari probleme vizuale sunt plantele din centru care le-am replantat de 2 zile, dupa ce plantele vechi aveau probleme in zona radacinei. Ii suspectez pe Pomaceea, dar fara dovezi nu atac. O alta problema vizuala e si furtunul de aerisitor care il voi repozitiona in cel mai scurt timp.
Datele tehnice suna cam asa:
- 60 l brut;
- iluminare 52 LED-uri cu consum total de putere de 4,16W alimentati la 12V cu pornire si oprire automata folosind o priza programabila digitala pentru a ilumina 9-10 ore pe zi, cu perioada de pauza si programat sa ilumineze majoritar in perioada in care e cineva acasa pentru a se putea bucura de acvariu;
- incalzitor 50W
- filtru intern inclus in pachetul cumparat (dupa parerea mea subdimensionat)
- filtru intern suplimentar TetraTec
- pompa aer TetraTec APS 50 care asigura surplusul de aerisire pentru ambele acvarii folosind un splitter cu robineti individuali pentru fiecare linie:
http://www.acvariidevis.ro/forum/uploads/2011_08/dscn0790_b.jpg

Atat pompa de aer cat si filtrul suplimentar de la TetraTec sunt de asemenea legate la o priza programabila digitala pentru ca nu cred ca e nevoie non-stop de ambele.


Dupa cum puteti vedea, nu ma pot compara cu majoritatea dintre voi. Aveti acvarii superbe in care se vede ft mult timp si suflet investit. Va urmaresc de ceva timp si am decis si eu sa imi fac in cele din urma cont. Consider ca am multe de invatat de la voi, si cu atat mai mult incat intra si cele doua acvarii ale mele in dezbatere. Mentionez ca ambele au trecut prin ciclare si in momentul de fata au nitritii in nivele normale.

As vrea pe viitor sa am acvarii mai mari, de cel putin 100l, dar spatiul ma impiedica sa indeplinesc deocamdata acest vis.

Va invit sa imi spuneti ce parere aveti voi, cu rugamintea de a fi critici, dar cu bun simt si respect.

2 Editat de arthurarad (2011-08-01 22:20)

Re: Salutari si din Arad

Asta cu acvariul in fata ferestrei pentru mine e o dilema veche. Din pacate in alta parte nu prea am spatiu decat daca as muta intreg mobilierul din camera... Background prefer sa nu ii pun, din motive pur personale: nu-mi place cum arata! Cat despre lumina solara directa, ea e ft putina, deoarece am noroc de a avea cativa copaci in fata ferestrei, si astfel lumina solara care cade direct pe acvariu tine maxim 1 ora/zi, si asta numai in zilele insorite si in masura in care trece soarele printre frunze.
Putinele alge care se formeaza de obicei le razuiesc cu o perie magnetica...