Re: Acvariu 60l
Imi puteti spune din ce cauza cei 2 hoplo ai mei cand se intalnesc isi atng mustatile si incep sa faca niste miscari ca si cum ar tremura?Nu am o experienta prea mare cu acesti pesti.
Nu esti autentificat. Inscrie-te sau autentifica-te.
Acvarii de Vis » Sa facem cunostinta! » Acvariu 60l
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Imi puteti spune din ce cauza cei 2 hoplo ai mei cand se intalnesc isi atng mustatile si incep sa faca niste miscari ca si cum ar tremura?Nu am o experienta prea mare cu acesti pesti.
Cand isi ating mustatile posibil doar se pipaie , dar daca unul dintre ei incepe sa construiasca cuib de spuma la suprafata apei, atunci ala este un mascul pregatit sa depuna.
La Hoplo masculul are inotatoarele pectorale mai lungi, si prima radie mai groasa si roscata. Vezi ce mai spune si aici despre ei.
Chiar azi cand am schimbat apa am observat niste spuma la suprafata.In acvariu fiild doar guppy si molly spuma cred ca provenea de la hoplo.
Parerea mea este ca, intr-adevar nu exista acvariu fara acea mizga, care se depune pe geamuri. Este firesc, impuritatile microscopice, impreuna cu materia organica si alte substante, devin aderente si se depun pe toate suprafetele, inclusiv pe geamuri. Cantitatea depunerilor depinde foarte mult si de puterea curentilor existenti in masa apei. Ar fi un semn al filtrarii insuficiente (mecanice si biologice), in cazul in care, fenomenul s-ar manifesta deranjant.
MariusMinu - te rog sa dezvolti un pic interdependenta dintre lumina si filtrare, mi se pare interesant!
Eu cred ca exista si un echilibru lumina -filtrare , asa ceva am vazut pe "pielea" mea .Descriu un pic situatia din acvariul de 112 l pe care l-am avut mai demult :lucrurile mergeau cat de cat bine , plantele cresteau , apa era clara, filtrare un eheim aquaboll , lumina t5 865 39w si t8 827 30w . Eu pot sa reglez inaltimea neoanelor fata de acvariu , iar in acea perioada erau la 15 cm deasupra acvariului . Am zis sa dau mai multa lumina si am coborat la 5 cm , plantele scoteau o2 la greu , cresteau repede dar dupa cateva zile apa a devenit neclara , albicioasa .Am crezut ca este vorba de o alga si am inceput masuri de combatere , schimburi mai dese de apa dar problema ramanea pe pozitie , am oprit 2 zile lumina si apa a devenit clara , zic "am scapat " dar dupa vreo 2 zile apa a devenit iar neclara . Am continuat cam o luna in felul asta dar nu a fost chip sa scap de apa aia neclara .Intr-un moment de inspiratie am zis sa revin la vechea pozitionare a neoanelor adica la 15 cm deasupra acvariului si apa a devenit clara cam in 2 zile .Mentionez ca ceilalti parametrii ai apei au fost monitorizati la saptamana si diferentele erau nesemnificative .Stiu ca filtrarea era cam slaba pentru acel acvariu dar in afara de acest episod lucrurile au mers foarte bine .Exact acelasi scenariu s-a intamplat si mai demult in alt acvariu de 80 l , apa a devenit atat de albicioasa incat nu se mai veda sticla din spate odata cu instalarea a 2 t5 de 39w ,Atunci eram incepator si am aplicat timp de 2 luni tot ce se putea , schimburi dese de apa ,3 zile lumina oprita , oprit fertilizare ,apa oxigenata , in disperare de cauza am pus albastru de metilen pana ce apa a devenit albastra ,dar degeaba . Problema a disparut de la sine atunci cand am renuntat la unul din t5 si inlocul lui am pus un t8 de 18 w .
O teorie: Posibil ca la o anumita inaltime a pozitionarii luminii, sau unghi, nu se mai vad infuzorii din apa, care daca se inmultesc peste masura pot fi chiar deranjanti (dau senzatia de apa albicioasa).
"Infuzorii sunt animale unicelulare microscopice. In acvariu ele exista intr-o cantitate mica. Riccia, planta de suprafata, le permite sa se dezvolte, caci ei gasesc hrana (materie organica) pe frunzele ei. Se mai pot obtine infuzori lasand cateva zile, intr-un recipient continand apa de acvariu, o frunza de salata sau orez paddy (orez nedecorticat disponibil in magazinele de specialitate din orasele mai importante). Infuzorii reprezinta hrana perfecta a puietului."
Daca este de la infuzori se rezolva cu adaos de sare grunjoasa in apa (faza cu o lingura la 10 litri), schimburi cu apa direct de la robinet (clorul omoara infuzorii), hrana mai putina pestilor, lampa UV sau ozonizor.
Nu stiu ce sa spun, este adevarat ca experientele personale conteaza foarte mult dar tot nu vad legatura intre lumina si filtrare. Macar daca era vorba despre alge verzi, mai intrevedeam o legatura dar asa... trebuie sa-ti dau dreptate, pina la proba contrarie. Eu cred ca infuzorii s-au inmultit odata cu cresterea luminii. In mod normal ar fi urmat o eruptie a algelor verzi, deci o apa verde.
Acuma urmeaza cireasa de pe tort : intre timp am cumparat un filtru extern 700l /h , am coborat lumina la 5 cm si ce sa vezi :apa a ramas clara ! am lumina la 5 cm de o jumatate de an si nu mai e niciun semn de apa neclara .
Atasez si 2 poze de pe vremea experimentului , insa poza cu apa neclara este facuta dupa schimbul de apa pentru ca altfel era mult mai cetoasa .
ps :am vazut pe viu cum arata apa verde la Timi , la mine nici vorba de asa ceva .
Utricularia vulgaris sau graminifolia nu mananca infuzori?
Adica astea: http://en.wikipedia.org/wiki/Utricularia
Ancistrus :Asta cred si eu , este posibil ca atunci cand lumina este puternica si filtrarea slaba infuzorii sa se inmulteasca peste masura si din aceasta cauza apa devine albicioasa .Am gasit un articol de Roy Deki in care spune:Cu cat ai mai multa lumina cu atat trebuie sa fie mai puternic filtrul ca sa mentii echilibrul ".
Danielt :Utricularia mananca infuzori dar este foarte dificila , mi-as dori un camp din planta asta , pana atunci raman spectator la acvariile altora .
Dupa atitea dovezi, nu am incotro, trebuie sa cred dar ma intreb ce filtre au cei care folosesc 1,5 = 2w/litru, ca sa poata lupta impotriva infuzorilor si deci a apei tulburi?
Am vazut de pilda ca multi acvaristi folosesc 2 filtre de 700 -900 l/h la 160 -200l si au cam 0,75 -1 w /l . nu am vazut decat un acvariu cu 1,5 w/l , acvariul este de 60 l nu stiu exact ce filtrare are , ma uit acum poate scrie ...Are Aqua clear 50 H.O.B., nu stiu ce inseamna , dar o sa aflu de la "gogu " :fok
hang on aqua clear 50
nu este o filtrare supradimensionata dupa parerea mea.
Am uitat sa mentionez ceva in legatura cu plantele.Valisneria pe care am cumparat-o a inceput sa se ingalbeneasca, dar cresc alte frunze mici in locul celor mari.Cele mari care se ingalbenesc se si rup dupa un timp iar elodea nu prea mai creste, dar incepe sa inmugureasca si sa faca pui noi.La firele mai mari de elodea li se face varful maro ca si cum se usca si nu mai cresc de acolo.Nu folosesc nici CO2 si nici fertilizanti, oare asta sa fie problema?daca pun fertilizanti nu vor creste mai repede si algele maro?
Chiar si frunzele noi de la valisneria cresc semi-transparente si cu o nuanta galbuie.Este din cauza lipsei fertilizantilor?Ce masuri sa iau?
Si niste poze:
Eu zic ca sufera din lipsa de lumina. Valisneria creste repede si fara aditie de fertilizanti daca are lumina.
Parerea mea.
Si daca as mai adauga inca cun neon de 18w ar fi destul 36w ?
Am pus o lampa cu bec economic de 20w pe langa neon ca improvizatie pana adaug o instalatie , cred ca va fi cu neonul de 18w si 1-2 becuri economice.Am cumparat si o sticla fertilizant , sera florena.Ce parere aveti in legatura cu becurile economice si fertilizantul?
Un mic update: Am pus un burete in paralel ca sa il ciclez si il voi atasa filtrului pentru o filtrare mai buna.Am mai adaugat ceva plante noi si scalarii.
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Acvarii de Vis » Sa facem cunostinta! » Acvariu 60l
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.