Mircea, in postul tau regasesc o parte care imi da dreptate si una care incearca asta. 
Imi place cum ai subliniat faptul ca unii, mai experimentati, incearca sa creeze un colt de natura. Chestia cu castele si nisipul albastru ies in mod cert din aceasta discutie. Ca exemplu personal referitor la incercarea de a reproduce ceva cat mai natural, iti dau ca exemplu folosirea acelui 830 pentru "imitarea" rasaritului si a apusului.
Ideea e ca de la "a incerca" pana la "a reusi" e mult de lucru. Vei spune ca....pai da experienta....experienta nu are a face nimic in ceea ce priveste "variabilele" fenomenelor naturale. Pentru asta iti dau drept exemplu ce a scris domnul Baracuda
"cerul se intuneca aproape zilnic, situatie in care apar ploile tropicale". Eu sunt ferm convins ca nu poti reproduce fenomele de aparitie a ploilor tropicale cat si a celor legate de seceta, intr-un acvariu ( aici ma refer doar la iluminat, fara sa bag in ecuatie si alte chestii).
Da, sunt de acord...unii reusesc sa creeze copii destul de fidele ale biotopurilor naturale in ceea ce priveste aspectul, dar daca pestii ar avea gura (gura au oricum, dar nu-s sirene) cu care sa vorbeasca, atunci cred ca ei ar avea o alta parere.
Referitor la ce m-ai intrebat tu, eu zic ca logica o gasesti destul de bine in ceea ce am scris mai sus.
O zic, si am s-o zic in continuare, un acvariu nu va fi niciodata un mediu natural, din privinta tuturor aspectelor.
Hai totusi sa nu "derapam" pe acest subiect mult timp. Intreb inca odata ce parere aveti despre aceasta "schema" de iluminare? Trebuie sa mentionez totusi aprecierea fata de postul domnului Baracuda ( scuza-ma te rog ca nu am apucat inca sa citesc posturile despre identitatea reala, tocmai de aia suna un pic.."ciudat"
), care a clarificat putin cateva aspecte.
Treaba cu cele 2-3 ore/zi de moonlight chiar nu o stiam, in orice caz...lumina led-urilor e foarte foarte slaba...dar totusi voi reduce aceasta perioada de iluminat.