Acum vreo 10 zile am schimbat si eu substratul. Prima data am oprit apa in galeti (cam 70 %),am scos tot substratul vechi, am scos si apa ramasa pana la limita de 2-3 cm, motivul pentru care nu am scos toata apa este ca toti crevetii erau in acvariu, m-am gandit ca mai rau le fac daca ii scot
. Apoi am pus noul substrat, apa din galeti si am completat cu apa proaspata. Nu mi-a murit nici un crevete, la cateva zile no2-0, no3 15, acum no2-0, no3-15 nu s-a deciclat acvariul, dupa parerea mea (fapt care s-a si adeverit) doar schimbarea substratului nu poate decicla un acvariu deja ciclat. Pai ar insemna ca acvariile sterile nu se vor cicla niciodata
. Foarte important este ca sa nu fie spalat filtrul, sa se pastreze cat mai multa apa din acvariu si cel mai important este ca apa cu care se completeaza sa nu contina clor.
Dupa schimbarea substratului poate aparea o migratie a bacteriilor din filtru catre noul substrat, fapt care poate da o tenta albicioasa apei. Bacteriile nitrificatoare se inmultesc foarte repede la ph peste 7 deci indicat este sa se opreasca co2-ul daca in acvariu ph-ul este sub aceasta valoare, veti intreba :pai si plantele ? si eu va intreb :pai si pestii?