Salut, mancalar mama de site...dupa ce am scris un mesaj, de ma dureau degetele sa tapez mi s-a delogat si am pierdut tot ce am scris !!!!
Hai ca am revenit cu noi cunostinte si cu noi imbunatatiri la sistemul de filtrare
)
Dupa ce ma-ti pus la punct ! Am inteles ca nu fac bine ceea ce fac! Asa ca am actionat rapid!
Am schimbat perlonul si o parte din bureti (am pastrat vre-o 4 pentru a pastra coloniile de bacterii) pe care le-am inlocuit cu 2,5 litri de material bilogic ( de o cam data nu precizez ce material, dar cu siguranta e mai bun decat inelele de cereamica, pot sa zic ca pot sa-l compar ca eficacitate cu piatra ponce...o sa atasez o poza) am micsorat debitul pompei de la 360 L/H la 260 L/H
Am procurat test de apa 5 in 1 de la easy-life (ce am gasit prin zona) dar este bun si asta!
Si aici se incepe povestea
) pH 6 KH 2.2 GH 4.2 NO2 0 NO3 100 (si un pic
)) )
am actionat promt si imediat prin schimb de 50 de litri (acvariu 120-130 L) de apa declorinata (2zile) parametri apa de la robinet pH 8,5 KH 10 GH 4.2 NO2 0 NO3 5
dupa acest schimb am facut test la apa din acvariu pH 6 KH 2.2 GH 4.2 NO2 0 NO3 30-40
In urma acestor teste am concluzionat ca filtru biologic functioneaza bine
Dar nitratii imi dau batai de cap! daca schimb apa la ora 22.00 (50l) a doua zi la 22.00 ii am 80 si fac din nou schimb si am concluzionat ca am nevoie de schimburi zilnice de apa...ceea ce nu m-ar deranja! Si sunt constient de ce imi cresc nitratii, pentru ca: am 6 discusi de 8-10 cm, 9 neoni, 5 zebre, 4 pomeaceea mare (care imi depun icre pe tot capacu) o droaie de melci asasini si maidanei care arunc cate 20-30 la 2 zile
si tot asta in acvariu de 120 litri
la prima posibilitate o sa-l schimb pe unul mai mare ...
Am inceput sa aspir mai bine substratul, am mai redus din melci!
Dar cu cantitatea de mancare nu pot sa-i limitez....ii am de la 3-4 cm ii am de o luna jumate, aproximativ si i-am luat in stare anorexica si acum s-au facut rotunji si grasuti si se simt bine cu cantitatea de mancare care le-0 dau acum
2 mese de inima de vita 2 mese de artemie si 4 mese de tetra discus ( de fapt am construit un hranitor care elibereaza granulele treptat timp de 6 ore apoi 6 ore pauza ...elibereaza atatea granule cat sa consume pe toate pe moment. In fine, deci suprahranirea tot este un motiv de crestere a nitratului...dar cum zic, sunt inca pui si iii alinta tata
)) in fine
Apoi am avut bommba de CO2 oprita timp de 1,5 saptamana..ceea ce s-a vazut si pe plante care au inceput sa-si schimba culoare mai spre galben ...se gaureau..
Intreabarea mea este: ce imbunatatiri sa aduc la pH KH GH ..de NO3 a apei din acvariu nu cred ca am scapare (doar sa limitez cele scrise mai sus, sau sa fac un fitofiltru cu plante) si daca trebuie sa aduc parametrii apei de la robinet(declorinata) la valorile apei bazinului (presupun ca da ...si in special a pH care probabil se schimba (pH robine 8,5! pH acvariu 6,5 ! ) o data cu schimbarea unei cantitati de apa...chiar daca la cateva ore pH din acvariu dupa schimbu de apa e 6 ...La moment credca produce un stres... si sa ma ajutati cu niste metode de modificare a valorilor. De exemplu scaderea pH cu acid ortofosforic este bine venita sau nu prea?
In concluzie...dupa ce am micsorat nivelult de nitratii, Discusii au incetat sa se scarpina( sau daca se intampla asta foarte rar, practic de loc), respiratia s-a incetinit, nu respira accelerat!, sunt mai calmi si mai prietenosi 
Multumesc frumos!