roxi31 A scris:Multumesc pt informatii.Lucia,in special ,ma ajuta mereu cand e vorba de carasi.Cred ca ar putea scrie o carte.Macar o brosura.Ne-ar fi de folos si am preintampina multe neajunsuri,ca sa nu ne mai raspunda la fiecare.
Imi iubesc mult pestisorul,chiar daca era mai frumos inainte,a fost bolnav si l-am salvat cu ajutorul Luciei.Multumesc inca o data.
Inca o rugaminte.Nu stiu daca pestele mai vede.Unul din ochi s-a stafidit practic dupa ce a avut acea infectie urata.iar celalat pare ...gol,in pupila lui parca nu e nimic.Oricum,inoata bine,nu am observat sa se loveasca de decor,se hraneste,desi am impresia ca nu vede hrana,ci pur si simplu inghite orice pana da de mancare.Cum pot sa stiu daca mai vede?Ce pot face pt el?Am incercat sa ii dezvolt un reflex conditionat,fac un zgomot in capac cand le dau mancare,si el urca repede dupa ea.
Roxi, iti multumesc frumos pentru cuvintele de apreciere, mi-au mers la inima, dar unele dintre ele sunt putin exagerate.
Nu sunt chiar atat de "doxa" in materie de carasei. Aproape in fiecare zi invat cate ceva si tot mai ramane de invatat, si tot ceea ce fac, fac cu inima.
Nu am studii de medicina veterinara, sau alte scoli in materie, asa ca nimic nu ma deosebeste de voi, decat faptul ca poate am cu ceva mai multe ore de studiu pe internet despre aceste fantastice vietuitoare acvatice.
Poate ca o fotografie cu detaliu pe ochiul presupus bun, ar ajuta. Daca poti incearca sa postezi macar una.
Din pacate, teste specifice pentru acuitatea vizuala a pestilor nu am gasit.
Ca si orice fiinta si ei se bazeaza pe celelalte simturi.
El oricum iti simte vibratia vocii cand vorbesti cu el, sau distinge vibratia pasilor tai cand intri in incapere si o distinge chiar si de a altor persoane. Stie cand vii tu sau altcineva.
Daca l-ai invatat cu acel reflex pavlovian e bine, fiindca asa vei fi si tu linistita ca el a mancat, desi eu cred ca s-ar descurca si singur bazandu-se pe simtul mirosului.
Nu stiu ceilalti cat sunt de rapizi in comparatie cu el..
tot timpul va fi un mancacios care sa "rada" tot.. 
Daca el nu prezinta semne vizibile de stress (boala) nu cred ca trebuie sa-ti faci griji.
In momentul in care ar fi apatic, cu semne externe de boala (ciuperci, frecatul de decoratiuni/substrat) bubite/excrescente neobisnuite, pete albe, rosii, gri etc, atunci ar trebui sa-ti ridici un semn de intrebare.
In schimb daca totul decurge normal, lasa-l (sau mai bine zis, lasa-i) asa.
roxi31 A scris:Locuieste cu alti 2 carasi si cativa sanitari in acvariu de 125 l,capac cu 2 neoane,fara plante(le mananca),fara incalzitor(am observat ca temp este oricum ct,in casa e cald),apa schimb la nevoie,ca fiind carasi cam murdaresc,in general cam 10 l odata,la 7 zile,dar nu e o regula.Ii hranesc cu spirulina.granule negre si rosii 9Trocoprim,cred),mai rar fulgi,ca sa nu inghita aer.Uneori le dau mazare sau cate o frunza de salata,le place.
Ritualul tau e bunicel doar ca vreau sa-ti atrag putin atentia asupra schimburilor de apa. Ziceai de schimb de 10 l de apa. E.. cam.. putin din 125 de l. Ar trebui sa schimbi cca 40 l saptamanal, obligatoriu, si apoi celelalte schimburi la nevoie.
Din cate sapaturi pe net am facut eu, carasii fac parte dintre pestii care nu se supara daca au mai multa apa proaspata decat mai putina.
Adica la carasei merge si schimb saptamanal de 50%.
In privinta dietei, e OK. Eventual cand mai ai in casa o nectarina sau capsuni, banane, (fructe cu miez mai moale) aminteste-ti si de prietenii tai acvatici. 
Ziceai ca ai si sanitari.
Curata o bucatica de castravete de coaja, si tintuieste-o cu o piatra pe fundul acvariului. O vor adora!
Caraseilor, care sunt niste pofticiosi, eu le razui castravetele prin partea de razatoare care face niste fasiute lungi si subtiri, iar zeama rezultata o arunc fiindca ar polua inutil.
Sa vezi atunci concurs de papat castraveti! 
Castravetele poate fi inlocuit cu succes si de dovlecel, doar ca trebuie acordata atentie la seminte, fiind mai mari decat cele de castravete. Eu le indepartez cu grija, sa ramana cat mai mult miez.
E un spectacol si o bucurie sa-i privesc cum mananca...
Asa ca ... daca te uiti prin bucatarie si gasesti ceva imbietor, incearca-i si pe ei..:)
Va doresc multa sanatate si bucurii! 
Life is better with animals... Life is better with friends
Acvariu: 115x45x50h, Prietenii mei: 2 voalati callico, Sirena & Nemo; un red cap oranda, Jimmy; un waikin, Mimi ; Toti carassius auratus.