lorin666 A scris:A. Normal A scris:Draga domnule lorin, in conformitate cu standardele internationale si notatiile marimilor fizice, cu "W" se noteaza WATZII ,
WATUL fiind marimea fizica ce masoara puterea (absorbita, consumata, necesara si observi ca nu am particularizat strict pe "putere electrica"
), tensiunea de la borne masurindu-se in VOLTI
( = continuu sau ~ alternativ)
In plus de asta sunt ferm convins ca "pe acest site sunt si copii care ..." si tocmai de aceea, sunt relativ criptic in anumite posturi, tocmai pentru a nu da sansa intimplarii unor nedorite accidente.
Nu stiu de unde ai dedus ca nu cunosc diferenta dintre watzii si volti dar ma rog asta e parerea ta. Poate ne arati si noua "nestiutorilor" cum ai pus un bec dulux soclu g23 de 13w la tensiunea de 220w fara droser (balast fie el electronic sau electromagnetic) Asa cum am mai spus nu mai da sfaturi decat atunci cand cunosti despre ce este vorba pentru ca sfaturile persoanelor "binevoitoare" dar fara cunostinte duc la accidentari si uneori la deces prin electrocutare.
Salut baieti si scuze ca ma bag si eu, dar n-are nici un rost sa va certati.
lorin666, greseala ta este ca ai postat 220w, in loc de 220v, iar ca si idee un bec de 11W poate fi alimentat fara probleme la tensiunea de 220V, daca acest lucru este facut corespunzator, cu soclu g23, dar numai cu becuri speciale care au componente electronice incorporate (droser), ex. becul economic. Intra-devar, majoritatea becurilor economice sunt de tip dulux, adica cu fasung pentru soclu E27, dar si acestea chiar si la 9W pot avea alimentare la 220V (asta tot datorita componentelor electronice cu care vin din fabricatie si sunt in fasung si corpul becului). Cred ca la asta se referea colegul A. Normal .
Ideea este ca puterea, adica Watii, sunt dependenti de tensiune, adica Voltii, daca intensitatea curentului, adica Amperii, se modifica. (P=U*A). Asta inseamna ca circuitele electronice din becuri (pot fi drosere sau circuite simple formate din diode si condensatori, au rolul principal de a modifica intensitatea curentului electric si de al stabiliza. Alt rol ar mai fi de al transforma in curent continu si /sau de a crea socul de pornire).
Deci eu zic ca amandoi aveti dreptate in parte, cu mici greseli, probabil din ne-atentie.
Salutari si sa bem o :noroc
Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu