octavian A scris:din ce cautam mai mult, din aia aflam ca stim mai putin
Ai foarte mare dreptate,si referitor la chestia cu crescutul noaptea si eu o banuiam de ceva timp doar trebuia cineva sa imi confirme.
Foarte interesant,astept sa revii :sok
N-am mai plecat, trebuia sa cumpar ceva dar ma duc maine
Sa revenim la discutie
Pe timpul zilei avem fotosinteza plantelor care este
. Fotosinteza este singurul proces din natura prin care plantele, in prezenta energiei luminoase, transforma apa cu substantele minerale si dioxid de carbon in substante organice. Principala substanta hranitoare preparata in frunze prin fotosinteza este amidonul.
Pe timpul perioadei de iluminare planta isi creaza rezerve de amiodon care vor fi folosite atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii.
Pe timpul noptii planta creste pe inaltime (se lungeste tulpina), iar unul dintre elementele necesare dezvoltarii viguroase a tulpinei este (culmea) PO4.
Reactia dintre PO4 si fier numita precipitare are loc la anumite concentratii ale acestora. Asa ca in momentul in care adaug fier (dimineata ) o parte din PO4 a fost deja consumat de plante si nivelul acestuia este suficient de mic pentru a nu precipita cu valoarea mare a fierului, invers seara deja o mare parte din fier s-a consumat de catre plante si pot adauga o doza mare de PO4 fara a mai exista riscul sa precipite cu fierul. Eu sunt interesat in mod special de acest aspect pentru ca tin la nivel mare ambele substante. Probabil cine tine fierul= 0,1-0,2 ppm ssi PO4= 0,6-0,8 ppm va spune ca nu exista reactie intre ele...eu ii spun ca se inseala amarnic, doar ca plantele din bazinul lui cresc atat de incet incat nici nu-si da seama ca de fapt respectivele plante cresc de 2-3 ori mai incet decat ar avea potential si in felul asta nici nu vor afisa carentele. Aceasta dezvoltare lenta va fi desigur speculata de alge...se stie ca multe dintre alge cresc bine in preajma plantelor care scapa anumiti nutrienti (cel mai adesea NO3) pe fondul unei carente (cel mai adesea PO4). Aceste alge sunt saprofite (adica profita de ceva
) si aici avem cu siguranta substantele scapate de plante. Cand spun scapate ma refer la substantele pe care deja planta le are stocate dar nu le poate asimila din cauza carentei unei alte substante necesare procesului de crestere. Pentru a fi sigur ca toate plantele din bazin au conditii bune de crestere trebuie sa tin un nivel mare de fertilizanti...pe langa ce am spus mai sus ma gandesc ce s-ar intampla cu plante care au crestere mai lenta (eriocaulon cinereum spre exemplu)... ar mai primi praful de pe toba la sfarsitul nuntii
... in acelasi bazin fiind si rotala macrandra...o sugativa care ar fi in stare sa iasa din bazin si sa-mi goleasca sticlele de fertilizant puse pe marginea acvariului
Acum ai inteles???
floreamarian37 A scris:Marius are dreptate,plantele nu fac fotosinteza inversa noaptea ??? Adica consuma oxigen si elibereaza CO2...deci consuma ceva, se hranesc,chiar daca mai putin,eu cam asa vad treaba !!!
Asteptam totusi explicatia finala !!! :smoke
Plantele consuma oxigen tot timpul, procesul se cheama respiratie. Pe langa respiratie, in prezenta luminii mai apare si fotosinteza. Pe timpul fotosintezei se consuma CO2 si se produce O2.