1

Subiect: Plantarea acvariului si folosirea Co2-ului!

Salutare!

Am un acvariu Home made L80/l35/i40 = 100L din cate stiu smile, filtru intern Aquael Fan 2, incalizitor 150W, capac cu neon home made(neon Osram T8 840 18W) am facut gresala sa nu il amenajez de la inceput asa cum trebuia..deci acum vreau sa il reamenajez.
Astept acvariu de rezerva ca sa pot tine pesti pana il ciclez din nou dupa reamenajare.
Am nevoie de informatii despre ce ar trebui sa stiu despre mutarea pestilor despre substratul care va fi in acvariu, despre ~bomba pe care o voi folosi(este deja facuta, astept sa fac cormula si sa ii dau drumu) despre lumina necesara plantelor pt acvariul meu si tot ce se poate.. sunt incepator ca am uitat sa spun asta smile

Am luat pietris de rau cu granulatie bob de orez si inca unul mai mare, mai trebuie sa pun altceva in compozitia substratului, merge doar acest pietris?
Lumina imi este de ajuns?

2 Editat de Timi (2009-10-27 22:47)

Re: Plantarea acvariului si folosirea Co2-ului!

tot nu ai spus ce plante doresti smile
Eu recomand osram 965 +osram fluora
Daca nu ai plante pretentioase merge si un 60w

3

Acesta este pietrisul, iar despre plante... probabil ca printre plantele pe care o sa le achizitionez o sa fie si plante pretentioase (Vallisneria spiralis Leopard, riccia,java moss) de fapt nu stiu daca sunt pretentioase acestea pt ca nu ma pricep.

4

Poti sa bagi in substrat la fiecare planta jbl 7 balls  sau 7+13, sunt niste bile de 2cm parca, le poti sparge daca vrei si sa pui la mai multe plante.
mai ai nevoie de JBL ferropol si ceva pt. macronutrienti [vanzari - Vand fertilizant PPS-Pro (aditie de macronutrienti) ] ieftin si bun.
Da acele plante nu sunt pretentioase.

5

Despre turba ce imi poti spune? Am tot citit si multi mi-au recomandat sa o folosesc cu incredere.
Si daca este buna cum procedez, care sunt rapoartele(nici nu stiu cu ce sa incep...ex bob de orez 2cm dupa care turba 1cm si deasupra pietris 3-4mm 1 cm, este bine?

6

ai aici mai multe detalii in privinta substratului:D

In primul rand trebuie sa stiti ca un acvariu plantat are nevoie de substrat. Substratul se pune pe fundul acvariului si principalul sau rol este cel de suport pentru plantele de acvariu. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de 5-7 cm pentru a permite radacinilor plantelor sa se dezvolte in voie. In substrat se acumuleaza resturile de mancare si excrementele pestilor din acvariu care joaca rol de nutrienti pentru plante. Substratul poate fi format din pietris, nisip sau turba acoperita cu nisip. Nu folositi doar nisip sau pietris foarte fin deoarece acesta sufoca radacinile plantelor si nu permite patrunderea diferitelor reziduri care pot avea rol de nutrienti. Deasemena nu folositi pietris calcaros deoarece creste duritatea apei. Cel mai simplu mod de a vedea daca pietrisul este calcaros este testul cu otet. Daca pietrisul este calcaros, cand este atins de otet are loc o reactie chimica usor de recunoscut. Pietrisurile si pietrele calcaroase se folosesc doar in acvariile cu cichlidele africane, deoarece acestea prefera o apa mai dura. Cel mai obisnuit substrat si cel mai usor de intetinut este cel din pietris fin(cat bobul de orez care) deoarece se curata destul de usor si nu acumuleaza foarte multe reziduri. In acest tip de substrat plantele se dezvolta destul de bine dar e indicat ca din cand in cand sa mai adaugam nutrienti din comert care au rol important in dezvoltarea sanatoasa a plantelor noastre. Modul de aranjare al substratului poate depinde de gusturi dar varianta consacrata ar fi in panta. Adica substratul sa aiba grosimea mai mica in fata (2-3 cm -e chestie de estetica) si sa creasca spre spatele acvariului.

am copiat direct dintrun topic...de pe acest site...utilizatoru care a scris prima data acets lucru a fost marian.mihai. ok teoria e buna pana acum...detaliile de baza leati citit.... sa trecem la partea frumoasa....

Cum am realizat eu substratul pt acvariul meu...si osa  completez un album cu plantele din acvariu..sa.vedeti cum au crescut plantelel..fara butelie Co2...si sa vedeti flori de bacopa..si niste flori albe ...va las pe voi sa ghiciti ....ce plante au astfel de flori  sa fie mai amuzant un pic

Pt inceput...sa trecem la amestecul din care vom realiza substratul....Turba80%..ARGila 15%...si cenusa5%(cenusa sa zicem de la un coapc care a ars)..... puteti folosi alte combiantii...nici nu stu din punct de vedere comercial...daca exisat ceva pe piata special pt un substrat ( nu am avut nevoie sa cumpar). Va duceti cumparati turba de la o florarie..si argila de la plafar....cenusa o procurati..daca nu ...nu folositi...f ieftin substratul....si f prolific

Ideea mea si a unui prieten deal meu...dupa ce faceti acest amestec...sau orice amestec credeti voi....imprastiatil uniform...sau sa fie o panta ..depinde cum veti planta apoi plantele...! ACUm luati aminte...folositi o plasa cu ochiu cam de 1-2 mm(eu asa am folosit, puteti folosi si un pic mai mare)...si puneti plasa peste substrat si alsati niste amrgini la plasa!...

apoi puneti pietrisul peste...nu recomand folosirea de nisip...un strat uniform...maricel de pietris...mie asa imi place...

PLASA....are rol de bariera fizica intre cele starturi...substratul si pietrisul....puteti planta lejer apoi plantele ..iar radacinile lor se vor intinde si rasfira ....vor ajunge sa creasca si prin plasa...ajuta foarte mult...plantele..mai ales cele de genu criptocorine...(destul de sensibile...nu f rezistente ca anubiasu, si cripto era un exemplu care mia venit acum in minte...dupa ce se ancoreaza in nisip si radaacinile intra si printre gaurile plasei...nu veti mai avea probleme) De cand folosesc plasa nu mai am plante care plutesc la suprafata apei...scoase din nisip de nu stiu ce peste....
Puteti palnta f usor plante noi....nu veti avea prin acvariu turba ....care sa rezulte in timpul plantarii
Plasa va mai ajuta f mult si cand reamenajati acvariul...vati plictisit de pestii....si de plante..vreti un  decor nou...sa incercati ceva nou....nimci mai simplu ...procedati normal...pana la nisip...
indepartati cat puteti din nisip ..apoi ridicati pur si simplud e plasa si veti scoate si restu de pietris...ramane doar substratul..turba cu ce ati mai pus voi acum
acum spalati nisipul...replantati palntele ..adaugati ce vreti voi...buturugi...caverne...orice...

Aceasta idee cu plasa...mi se pare simpla si f utila...acuma m substratul mai gros...dar sa vedeti crestere pe anubias nana....a trebuit sa scap depalnte ...dintrun acavriu de 60 de litri...(eu aveam anubiasu care crestea si vertical...nu mai aeva loc in acavariu) cam 3 plante mari...si vreo 10 puieti medii de anubias...

Mai puteti folosi plasa si pt java moss...sa prindeti pe plasa...apoi palsa sa o infasurati in jurul unei suport...sau pe un geam ca un perete de verdeata ...voi reveni cu poze ...pt evidentierea celor spuse

ideea imi apartine( de fapt e  creata cu un amic...si mia zis la un moment dat ..asa cu jumate de voce ca a postat ideea pe un site de acavaristica...si sa nu ma supar ) sper sa va foloseasca.......poate veniti si cu imbunatatiri ....si e utila mai ales si daca aveti pesti cu un comportament de genul ramirezilor...dupa ce sau fixat bine plantele , puteti introduce pesti...si adio probleme....
Imaginatia e singura limita....:cool:

7

Se poate inchide.
Multumesc!