Re: acvariu juwel 130l
o sa fie schimbari, deocamdata ast sa pun neoanele ca am doar 18w la 130l, si ala este aqua glo si nu e indicat
Nu esti autentificat. Inscrie-te sau autentifica-te.
Acvarii de Vis » Sa facem cunostinta! » acvariu juwel 130l
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
o sa fie schimbari, deocamdata ast sa pun neoanele ca am doar 18w la 130l, si ala este aqua glo si nu e indicat
Incearca sa mai adaugi un Flora-glo.
am inteles ca aqua glo favorizeaza producerea algelor.este adevarat??
cipa, ceea ce trebuie sa faci este sa ajungi la un echilibru in acvariu intre : lumina+fertilizare+parametrii apei pt a ajuta plantele si pesti si a te ferii de alge.
in principiu orice tub de acvaristica ajuta daca este folosit cu cap, hagen aqua-glo in combinatie cu flora-glo ajuta in cresterea si colorarea plantelor fiind neoane de foarte buna calitate, eu le folosesc in combinatie cu jbl solar natur si solar tropicsi si sunt multumit de rezultate(momentan)...acum conteaza cat luminezi, cum,ce si cat fertilizezi...sunt multi factori de care trebuie sa ti cont pentru a tine in frau algele si a ajuta plantele; baietii de pe forum sunt exceptionali si or sa te ajute cu sfaturi daca le ceri parerea, iti urez sa te bucuri de ce ai si intotdeauna sa vrei mai mult
Frumos acvariul sunt innebunit dupa scalari dar nu pot sa ii asociez cu crevetii mei. Asa ca de fiecare data cand vad un scalar ma gandesc cum ar arata la mine in acvariu. Salutari!
am revenit iar pe forum dupa ceva absenta, dar mai grav e ca am lipsit si de acasa mai bine de 2 saptamani si sa cam dus acvariul meu, adica miau murit o parte din plante cine a avut grija de pesti mei dar le-a dat doar mancare, lumina deloc, nu era ea prea buna dar era cat de cat. o sa imi cumpar neoane si fertilizant si sper sa pot face ceva, vreau neaparat un acvariu plantat foarte frumos
e un mic vis al meu
daca are cineva sfaturi in legatura cu ce fertilizant sa folosesc as fi foarte fericit.
are cineva sfaturi in legatura cu ce fertilizant sa folosesc.
Salut! Pentru o buna dezvoltare a plantelor implicit a ''locatarilor dai inotatori'' nu ai nevoie doar de fertilizare ci si de un echilibru intre lumina - fertilizare - parametri apei (duritate, ph, nitriti, nitrati, fosfati, etc). Inainte sa te apuci de fertilizare trebuie sa stii cateva lucruri despre acest pas si anume ca un aport corect de substanta fertilizanta trebuie sa contina microelemente si macroelemente astfel exista 8 microelemente importante: cupru, bor, mangan, molibden, zinc, fier, nichel si clor si 9 macroelemente importante: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si magneziu.
* O metoda de a aduga microelemente ar fi cea din comert si aici dau exemplu Ferropol saptamanal si Ferropol 24 dar repet iti satisface doar partea de MICROELEMENTE. Pentru partea de macro poti adauga de la Easy life Easy Carbo.
** A doua metoda este aportul de fertilizant home made pe care il gasesti pe toate situri;e de acvaristica si anume pps-pro (Perpetual Preservation System) pentru macro si Trace Mix Plus pentru micro.
Cam atat am putut sa te ajut, sper ca a fost in directia buna.
multumesc mult de sfaturi
cipa A scris:are cineva sfaturi in legatura cu ce fertilizant sa folosesc.
si 9 macroelemente importante: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si magneziu.
Pentru partea de macro poti adauga de la Easy life Easy Carbo.
Colegu Horia: am si eu 2 nelamuriri:
1. oxigenul si hidrogenul- nici vorba sa fie macro elemente
2. easy carbo nu contine decit carbon din lista ta de macroelemente, cu restul ce facem?
Acum daca imi permiteti si mie o parere: foloseste macro solutii dedicate: kno3, kh2po4 si micro din comert feropol+feropol 24 sau trace mix.
Asa cum spune si bobi ca fertilizant ai destul de multe optiuni.
Ceva mai pentru incepatori si fara scheme complicate de fertilizare poti sa mergi pe mana celor de la JBL pentru micro .. sau chiar si Easy Life.
Micro :
JBL Ferropol 24 + Ferropol (primul se pune zilnic iar al doilea se adauga odata pe saptamana - conform producatorului)
Easy Life Profito - asta este micro de la easy life. Se pare ca profito contine ceva mai mult fier in comparatie cu Ferropolul.
eu le-am folosit pe ambele pina acum .. si JBL si Easy Life si sunt un pic mai multumit de easy life .. dar nu este o diferenta foarte mare.
Macro :
Aici e cu dus si intors. Eu unu nu ti-as sfatuii sa te apuci sa bagi in bazin macro (PPS-Pro / Easy life Fosfo + Nitro / sau alte forme de macro fertilizanti) inainte de a stii ce faci.
In principiu macro care "ne" intereseaza in acvariu sunt NO3 (nitratii) si PO4(fosfatii).
Acum PPS-Pro este un amestec facut din compusi mai complecsi (KNO3, KH2PO4 si MgSO4 si K2SO4)
Ai sa vezi foarte multi acvaristi care folosesc cu succes acest macro fertilizant si au niste rezultate uimitoare. O chestie pe care nu o vor spune multi totusi este ca pentru a avea acele rezultate nu este de ajuns sa arunci in acvariu x ml de PPS-Pro et voila .. padurea Letea.
Excesul de anumite macro elemente provoaca probleme destul de urate intr-un bazin .. mai ales un bazin mai mic.
Adica sa zicem ca tu ai PO4 la un nivel bun .. dar nu ai NO3 deloc si trebuie sa bagi .. daca te apuci si bagi PPS-Pro practic tu cresti nivelul de NO3 din acvariu dar cel de PO4 se va ridica prea sus si ajungi la exces ceea ce cauzeaza probleme.
Exemplu NO3 in exces si carenta de PO4 poate duce la aparitia unei alge foarte enervante si destul de greu de scapat : Green Spot Algae ba chiar pentru ca nitratii in cantitate mare sunt foarte toxici pot duce la moartea faunei.
Excesul de PO4 poate provoca Staghorn algae .. deci iar alta bataie de cap.
Si exemple sa mai tot fie.
Asa ca inainte sa te apuci sa arunci in acvariu solutii macro "miraculoase" eu ti-as sugera sa faci niste teste dupa ce bazinul este stabil (ciclat) si plantat ca sa vezi ce carente ai pentru ca este posibil sa ramai surprins si sa vezi ca ai nitratii la un nivel optim fara nici o aditie de macro elemente .. din simplul fapt ca ai bazinul ciclat corect (amoniac=>nitriti=>nitrati).
Dupa ce vezi cum sta treaba cu deficiturile sau surplusurile din acvariu dupa aia te decizi cum sa macro-fertilizezi.
Ori faci comanda de sarurile pentru PPS si iti faci solutii pentru fiecare macro in parte (http://sites.google.com/site/aquaticpla … ps-classic) ori te duci la magazin si cumperi macrofertilizantul de care ai nevoie de exemplu : ai nevoie de PO4 cumperi Easy Life Fosfo sau ma rog de la alt producator ceva asemanator.
P.S. Scuze pentru postul lung dar ma plictiseam
Asta nu e adevarat.
Principalul motiv pentru care apar algele este lipsa de Carbon si unul sau mai multi nutrienti.
Carbonul este tot un nutrient (macro nutrient) dar l-am evidentiat ca sa nu intelegi gresit.
Cea mai buna sursa de carbon e CO2 iar alternativa este carbonul lichid din comert gen Seachem Flourish Excel si Easy life EasyCarbo (care sunt si scumpe).
La fel cum zice sTTTk, trebuie sa ajungi la un echilibru si sa ai de toate pt plantele tale:
- carbon (CO2)
- macronutrienti (nitrati, fosfati, potasiu, magneziu)
- micronutrienti (Bor, Cupru, Fier, Mangan, Molibden, Zinc). Se gasesc toti intr-o singura solutie
- iluminare corespunzatoare (cel putin 65W la cei 130L ai tai)
Ti-am enumerat mai sus nutrientii ce trebuiesc adaugati, restul se gasesc in apa de retea sau se produc indeajuns in acvarii.
Horia A scris:cipa A scris:are cineva sfaturi in legatura cu ce fertilizant sa folosesc.
si 9 macroelemente importante: carbon, oxigen, hidrogen, azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf si magneziu.
Pentru partea de macro poti adauga de la Easy life Easy Carbo.
2. easy carbo nu contine decit carbon din lista ta de macroelemente, cu restul ce facem?Acum daca imi permiteti si mie o parere: foloseste macro solutii dedicate: kno3, kh2po4 si micro din comert feropol+feropol 24 sau trace mix.
Oxigenul si hirogenul sunt macroelemente.
In comert dai pe un fertilizant de 2-3 ori mai mult pana la 10 ori mai mult uneori (de, cumperi brandul nu produsul).
Ca sa iti faci o idee despre ce am realizat eu cu cei mai ieftini fertilizanti, dai click pe linkul din semnatura mea unde scrie Acvariul meu.
Succes si rabdare la citit despre acvarii plantate si echilibre.
2. easy carbo nu contine decit carbon din lista ta de macroelemente, cu restul ce facem?.
Raspunsuri:
1. Din ce am citit eu O2 si H2 se afla in categoria de macroelemente. Cand faci aditie de co2 adaugi doar Carbon? In fosfatul monopotasic (KH2PO4) adaugi numai fosfat?
Eu nu te contrazic!
2. Aici ai dreptate cand am spus Easy Carbo s-a inteles ca asigura toate substantele macro (sincer daca citesc asa e ) Ca o completare la mesajul meu anterior pentru aportul macro se poate merge pe linia macro de la Easy Life (fosfati, Nitrati, Carbo - CO2)
Sper ca nu am mai comis-o de data asta dar daca am facut-o ''apostati-ma'' Eu nu ma supar eu invat din greseli sa nu le repet
H2 si O2 sunt microelemente (microelement prin definitie inseamna elementul chimic simplu .. fara sa fie legat de alte elemente in compusi) dar intrebarea mea este .. tu poti sa introduci H2 sau O2 pure in acvariu ?:)
Datorita faptului ca introduci forme compuse ale acestor elemente se poate spune ca atunci cand introduci H2 si O2 in acvariu tot o forma macro de aditie faci.
din putina chimie pe care o stiu H2 nu poate exista liber, decit in compusi. daca ar exista liber ar exploda instantaneu. deci e impropriu sa spui ca e un macro sau un micro...
horia: cam scumpe zemurile alea de acolo, nu crezi?
baieti cred ca la-ti speriat pe Cipa cu atatea micro si macro elemente. Ideea e sa puna un substrat bun si fertilizant si apoi in functie de ce plante alege si de rezultatele testeleor pe care e bine sa le faca, poate fi ajutat in continuare cu sfaturi.
din putina chimie pe care o stiu H2 nu poate exista liber, decit in compusi. daca ar exista liber ar exploda instantaneu. deci e impropriu sa spui ca e un macro sau un micro...
Exact ! nici la O2 nici la H2 nu poti spune ca bagi macro sau micro.
Ca daca e sa o luam asa doar nu versi pilitura de Fe ca sa fertilizezi cu fier
un plus de la mine pentru colegul cheloo.
ca sa incercam sa o lamurim, din ce cunosc eu, ar fi cam asa:
macro:azot, fosfor, potasiu, calciu, sulf, carbon, magneziu
micro: mangan, fier, zinc, cupru, bor, nichel, molibden
Bobi crede-ma ca stiu foarte bine care sunt macro si micro fertilizanti :pp
Remarca mea cu fierul era mai mult o gluma iar partea despre H2 si O2 sincer nu se pot numi nici micro nici macro fertilizanti din mai multe motive
Eee na ca ti-am dat si eu un plus .. din toata nebunia de posturi despre macro si micro cred ca cel mai simplu de inteles e cum doar ce l-ai pus tu :noroc
din toata nebunia de posturi despre macro si micro cred ca cel mai simplu de inteles e cum doar ce l-ai pus tu :noroc
Da eu nu am zis bine? :fconf Si cat m-am straduit :fcry
Railor v-ati cinstit voi intre voi cu plusuri :noroc
horia: cam scumpe zemurile alea de acolo, nu crezi?
Pai eu le-am pus ca poza sa stie lumea cum arat (nu ca nu ar sti) nu ca pret . De pret cel ami ieftin am vazut la 25 lei
Un punct si de la mine pentru voi (pentru ca m-ati luminat) :noroc
intradevar sunt in ceatza rau de tot, ma voi mai documenta despre acesti micro si macro si apoi sa vad ce o sa mai fac cu micul meu acvariu... sper sa rezolv ceva, visez ca oricine la un acvariu bine plantat si vreo 2-3 pestisori
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Acvarii de Vis » Sa facem cunostinta! » acvariu juwel 130l