bradraqua A scris:Ba omul negru a venit dar vazind explicatiile tale nu face decit sa adauge:
- ramele din partea inferioara si superioara a acvariilor de firma au rolul de a consolida (sper ca ati remarcat, aceste acvarii se construiesc din sticla destul de subtire, spre deosebire de cele homemade), de a impiedica peretele din fata si cel din spate sa se deformeze. La acvariile homemade acest rol il joaca intariturile/traversele sau fundul dublu. Acest lucru se realizeaza mai ales prin traversa centrala, care uneste atit in partea de jos, cit si in partea de sus, cele doua laturi lungi ale ramei. De-abia in al doilea rind, aceste rame au rol decorativ.
Asta este, intr-adevar, rolul ramei superioare si a traversei. De-aia la un acvariu de firma, daca se rupe traversa, efectele pot fi mult mai grave decat in cazul unui home-made facut din sticla de 10 sau chiar de 12.
Pe de alta parte rama de jos nu poate consolida, pentru ca nu e suficient de stransa in jurul celor patru pereti. Singurul ei rol este cel de a proteja fundul acvariului de contactul cu orice obiect. Pentru ca fundul, fiind incastrat intre pereti, poate fi miscat relativ usor, lucru care duce la dezlipirea siliconului.
Asta este motivul pentru care a pune polistiren/paduri sub un astfel de acvariu un este o MARE GRESEALA.
De pilda, in cazul Lupului Moralist, in cazul in care fundul de sticla ajunge sa se sprijine efectiv pe acel polistiren se poate ajunge la dezlipirea fundului.
bradraqua A scris:Despre pad-ul care nu se pune intre acvariul Juwel si suprafata de contact a fundului, nu stiu ce sa spun, eu am pus asa ceva, avind grija sa se incadreze perfect in interiorul ramei inferioare. Recunosc ca ma simt mai linistit, chiar daca producatorul neaga necesitatea acestei operatii!!! 
Din motivele expuse mai sus ai facut o mare greseala. Din fericire, daca padul ala e mai subtire decat inaltimea la care rama tine fundul acvariului, sau daca este facut dintr-un material foarte moale, nu este nici o problema.
bradraqua A scris: Este posibil ca cei de la Eheim, in cazul acvariului de 120 litri sa nu fi considerat necesara traversa respectiva, cred ca acvariul este construit din sticla de 6mm si evident nu are nevoie de asa ceva. Ar fi interesant de aflat, daca la acvarii cu capacitate mai mare, de la aceeasi firma sau alte firme, se foloseste asa ceva.
Nu am dat atentie detaliului cand am vazut un Aquapro 180 desfacut in Hornbach, dar parca nu avea nici o traversa.
bradraqua A scris:P.S. Cristi si Adrian, va rog sa incetati sa va mai platiti polite in public. Daca nu va puteti abtine, faceti-o prin alte mijloace, care sa nu ne implice si pe noi, avem nevoie de o atmosfera destinsa si constructiva, asa cum este normal.
Nu am facut altceva decat sa-i atrag atentia ca, in loc sa argumenteze, a preferat sa recurga la un ipse magister, chestie care a facut ca afirmatia initiala, corecta, sa nu fie luata in seama. Ca orice ipse magister, nici zicerile tip "Daca au facut asa nemtii e bine" nu pot fi argument. Nemtii fac o groaza de lucruri bune dar au mai dat si rateuri epocale (vezi tancurile formidabile din a doua parte a WWII, dar care aveau transmisia in pioneze, ca sa zic asa
)
Acum, daca omul nu stie ce-i aia ipse magister si s-a simtit insultat, dupa care a raspuns cum a raspuns, nu cred ca-i vina mea.