Subiect: Inceputuri

Buna tuturor acvaristilor,
iata ca a venit momentul sa pornesc in lumea acvaristicii. Ca orice inceput este un pic mai dificil, de accea vreau sa va cer citeva sfaturi. Datele de plecare sint: acvariu kit Eheim Aquastar 60 54L, substrat Tetra Plant Complete, pietris 5-8 (stiu ca este cam mare, mi-am asumat o curatare mai  grea), vallisneria, elodea, anubias. Toate provenienta HB. Urmeaza o radacina mopan (este in apa dupa fierbere - nu mai coloreaza apa) cu ceva moss pe ea si citeva plante marsileea hirsuta.
Acvariul a fost pornit de luni la ciclat, fara nici o substanta ajutatoare. Ieri seara apa era tulbure, lucru normal, insa plantele imi dau de gindit. Este normal sa fie in starea asta? Chiar daca dupa plantare este normal sa regreseze, starea de acum este OK? Daca trebuie schimbate, trebuie sa lucrez cu penseta si foarfeca?
Orice sfat este binevenit.

2 Editat de Biciclistul (2012-09-15 20:05)

Re: Inceputuri

Biciclistul A scris:

Buna tuturor acvaristilor,
insa plantele imi dau de gindit. Este normal sa fie in starea asta? Chiar daca dupa plantare este normal sa regreseze, starea de acum este OK? Daca trebuie schimbate, trebuie sa lucrez cu penseta si foarfeca?
Orice sfat este binevenit.

Se pare ca imaginile nu s-au incarcat, desi in preview apareau. Mai incerc.

Multumesc pentru raspunsuri. Pietrisul 2 4 sta deja linga acvariu. Sper ca pina luni, pe linga pregatirile clasei 0  sad sa refac si acvariul. Urmatoarele plante vor intra in acvariu de pe "bursa" acvarii de vis.

3 Editat de crisstiano (2012-09-14 15:15)

Re: Inceputuri

plantele nu o sa isi revina asa pocnind din degete, mie dupa ce le-am plantat aproape dupa o luna erau mai ok si dupa o luna  de la plantare am bagat co2 din 2bombe , ideea e ca tu ai plante easy exceptand anubisul caruia trebuie sa ii lasi rizomul afara sau sa il legi de buturuga (eu asa am procedat), dar in rest e ok teste de no2 si no3 la greu pana se cicleaza dupa o sa poti avansa mai ok si cu plantele. Ape limpezi in continuare

P.S. baga buturuga si la intrebarea daca sa lucrezi cu penseta si cu foarfeca,persnal folosesc mana si foarfeca  :sok A si umple acvariul pana sus ...

Re: Inceputuri

Salut si bine ai venit !
Frunzele de valisneria care au devenit maro poti sa le rupi/tai de jos ca nu-si mai revin. Ar fi bine sa schimbi acum substratul ca mai tarziu o sa-ti fie mult mai greu. Pune pietris de 2-3 mm. :fok

Re: Inceputuri

crisstiano A scris:

:sok A si umple acvariul pana sus ...

Thx, m-am mai linistit cu plantele. Anubias-ul nu are rizomul ingropat, sint citeva pietricele pe el. OK cu mina in acvariu  big_smile

Re: Inceputuri

MariusMinu A scris:

Salut si bine ai venit !
Frunzele de valisneria care au devenit maro poti sa le rupi/tai de jos ca nu-si mai revin. Ar fi bine sa schimbi acum substratul ca mai tarziu o sa-ti fie mult mai greu. Pune pietris de 2-3 mm. :fok

Substratul de la Tetra nu-i OK? Asta patesc daca nu intreb pe forum si ma iau dupa vinzator.
Cu pietrisul, trebuie sa conving fetita.

Re: Inceputuri

Bine ai venit! smile
Subscriu la cele spuse de MariusMinu in legatura cu pietrisul, eu am pietris de 4-6 si vreau sa il schimb (aduna prea multa mizerie), si daca o sa vrei si ceva gazon nu prea o sa ai sanse. Pune si un fundal (autocolant) negru sau albastru, o sa arate mai bine.

Re: Inceputuri

Bine ai venit Vasilica smile
   Data viitoare cauta sa cumperi plante aici pe forum, sunt sanse sa le gasesti crescute in conditii mult mai bune, si la niste preturi mai umane, poate unele chiar cadou!

9 Editat de mirceajifcu (2012-09-15 00:01)

Re: Inceputuri

Salut si bine ai venit Vasile! Cu putina munca si daca apleci urechea la sfaturile "batranilor" ai sa faci un acvariu frumos, sunt sigur.
Legat de fundalul ala, poti pune nu numai negru / albastru, eu de exemplu am pus un autocolant care imita un perete de stanca, mi se pare ca arata mai natural decat un albastru chici care nu prea are nici in clin, nici in maneca cu acvaristica de apa dulce. In orice caz, numai cu plante sau corali sa nu pui.
La plante , cumpara o penseta lunga (nu neaparat noau pentru acvaristica, sunt bune si cele pentru chirurgie, gasesti poate in piata de vechituri folosita) si o foarfeca daca vrei sa te faci gradinar, uita de jucatul in acvariu cu mana. Daca ai bani, cei de la Dennerle au direct set pentru gradinarit acvaristic foarte misto dupa parerea mea. Nu prea poti baga cum trebuie plantele cu degetele, mai ales gazonul, sa nu zic de faptul ca daca penseta e destul de lunga, nu e nevoie sa te uzi pana la coate si sa bagi cu ocazia asta toate mizeriile ce le ai pe mana pana la cot in acvariu.
Spor la amenajat!

10

Re: Inceputuri

Salut si bine ai venit,
Tot ce s-a putut comenta referitor la acvariu cred ca s-a comentat pana acum.
Insa asa cum bine se stie, fiecare porneste din experienta proprie acumulata in timp si probabil si din consultarea cartilor sau forumurilor de specialitate. De aceea referitor la plante si plantare, tot din experienta proprie iti spun ca eu de exemplu nu am folosit niciodata pensete sau alte minuni(inafara de foarfeca de uz casnic, ca sa tund valisneria) din considerentul ca degetele omului sunt de mii de ori mai sensibile decat orice obiect atrificial si nu cred ca influenteaza mai negativ plantarea decat penseta. Asta daca nu esti cumva mecanic auto si ai mana mereu unsa... wink.Cat despre substrat?...Schimba-l urgent. Aici parerile se impart, a mea e sa pui ceva de max. 2mm granulatie.
In rest...optimism, rabdare, perseverenta si...bani, adica ape limpezi!  wink

Who do you think you are?

11 Editat de mirceajifcu (2012-09-15 15:40)

Re: Inceputuri

Sunt si de mii de ori mai grosolane wink. Asculta-ma pe mine ca wannabe acvarist si ca si chirurg, cand ajungi sa iti faci mana cu penseta si foarfeca , devin o prelungire a degetelor wink. De ce crezi ca in chirurgie, unde sunt atatea pericole sa intepi diferite organe / artere cu penseta, nu se folosesc niciodata mainile? O data pentru ca nu ai cum sa fi steril pe maini, o doua oara ai o acuratete mult mai mare. Nici un profesionist in ale acvaristicii nu cred ca isi infige degetele in substrat (eventual la plantele cu radacini mari), ci foloseste pensete special concepute pentru asa ceva.

PS: M-am uitat la acvariile tale semiplantate,frumosi pestii, no comment, dar la capitolul plante nu am vazut opera unui "maestru". Plantutele alea pe ici , pe colo se pot infige si cu degetele, dar nu stiu cat de bine e sa iti speli mainile intr-un acvariu cu discusi si sa scoti "pamantul" de sub nisip in apa discusilor... asta daca ai pus substrat fertilizant.

12

Re: Inceputuri

Ca si off topic pe pagina colegului nostru, as adauga ca nu am fertilizant sub nisip si de atunci de cand am facut pozele acvariul arata mult mai ceva ca jungla.Trebuie sa scot des plante pentru a lasa loc pestilor.Eu nu stiu cine ce numeste plantat sau semi-plantat dar cine vrea sa tina discusi in plantat cred ca stie ca nu e chiar usor sa le combini pe cele doua.Cat despre ustensile de plantat...tot o s-o tin pe a mea cu degetele...motivand ca nu trebuie sa fii chirurg ca sa ai un acvariu plantat frumos. big_smile .Eu sunt doar un reprezentant de vanzari la niste produse de renume mondial si lucrez cu oameni(se stie ca e mai greu sa lucrezi cu oameni decat cu animale...).Si asta fiind spus pot sa adaug si faptul ca nu dau la lopata,astfel degetele mele au ramas destul de fine pentru a planta... lol

Who do you think you are?

Re: Inceputuri

Nu contest ca se poate planta si fara penseta si foarfeca, dar parerea mea e ca e mult mai usor cu aceste ustensile.
Si ca offtopic, legat de comentariul cu meseria, nu am sa incep o polemica, dar tin sa precizez ca medicina veterinara se face mai mult cu oamenii , decat cu animalele wink. Ai PM cu explicatia big_smile...

Re: Inceputuri

Iata ca a venit vremea sa va arat ce-a iesit dupa modificari, si dupa urarile de "succesuri", la propriu, de la dna. directoare de la scoala. Sper ca e mai bine decit ultima data.
PS pentru mine sigur e mai bine pe forum (am gasit si butonul cu adauga anunt.

Re: Inceputuri

Mai e de lucru, dar arata bine pentru (re)inceput  :noroc

16

Re: Inceputuri

Bun venit  :sok

17 Editat de petre79 (2012-09-21 02:00)

Re: Inceputuri

Bine ai venit!......acvariul arata binisor pentru inceput,incearca si mai planteza ceva plante prin el si va arata mult mai bine  :sok
Succes in continuare  :sok

Re: Inceputuri

Multumesc pentru incurajari. Stiu ca mai am de munca mult. O sa mai plantez ceva, in mod sigur. Ma gindeam sa plantez in fata marsileea. Pentru partea din mijloc, ce ma sfatuiti sa plantez?
PS: pentru pesti, ma gindeam la 10 neoni rosii, 4 sau 2 coryantus si 2 SAE. Aveti alte recomandari?
Weekend bun

19

Re: Inceputuri

Mai dragilor, parca ati fi niste tzatze lol , cind vine vorba despre folosirea sau nu a ustensilelor pentru plantarea si toaletarea plantelor.
   Daca va ginditi bine, ambele tabere au dreptate, uneori este mai usor s-o faci cu mina (evident spalata temeinic), alteori cu penseta. Prima varianta este valabila pentru situatiile in care plantele sunt masive si trebuie ingropate foarte bine (Echinodorus), in acvarii cu inaltimi sub 60-70 cm. A doua varianta este valabila pentru acvariile cu coloana de apa inalta si in situatiile in care introducerea minii printre elementele de decor nu este posibila, locul de amplasare al plantelor fiind greu accesibil minii. Va las sa identificati si celelalte situatii in care una din variante este de preferat. Oricum, cred nu asta este problema, fiecare face cum ii este mai usor, trecind peste meseria pe care o practica si care i-a conferit o manualitate mai mult sau mai putin crescuta.
   Haideti sa nu extindem discutia catre superioritatea unei meserii fata de alta, fiecare poate fi as in domeniul sau de activitate, indiferent ca isi foloseste miinile in mod direct sau se foloseste de ustensile ajutatoare!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

20

Re: Inceputuri

Biciclistul A scris:

pentru pesti, ma gindeam la 10 neoni rosii, 4 sau 2 coryantus si 2 SAE.

   Ai vrut sa spui Corydoras?

Baracuda A scris:

Mai dragilor, parca ati fi niste tzatze lol

   Dl. Radu daca nu as fi cunoscut faptul ca scrieti cu î din i, as fi crezut ca ati spus altceva lol