Subiect: Va salut !

Va salut. Ma numesc Tudor.

Doream sa va prezint povestea mea cu primul meu acvariu, poate pe alocuri e nevoie de ceva ajustari si idei.

Am achizitionat un Eheim Aqua Pro 63, cu filtru Eheim 2208,incalzitor de 50W Jager si termometru.

Ieri am inceput ciclarea acvariului. Primul strat e un JBL aqua basis 2.5 litri, iar deasupra am pus JBL Manado. Stratul masoara in total intre 4 si 7 cm.

Ieri am pus JBL biotopol in acvariu,si l-am lasat sa mearga asa cateva ore bune. Cu lumina aprinsa, cu filtrul si cu incalzitorul in priza.

Azi dimineata am turnat in filtru FilterStart de la JBL, si intentionez maine sa adaug FilterBoost tot de la JBL.

Astfel vreau sa curat apa si sa o pregatesc cat mai mult pentru pestisorii mei. Azi pot sa spun ca s-a limpezit destul de mult apa, si e destul de calda. Am setat incalzitorul la 22 de grade. Repet, am lumina mereu aprinsa si filtrul mereu pornit, l-am pus la minim. In weekendul-ul acesta voi adauga in acvariu plante easy, low light, gen : Anubias, Cabomba Aquatica, Cryptocorine, Christmass Moss, Echinodorus, Egeria Densa, Polysperma, Sciophytele,Valisneria. Precizez faptul CA NU AM CO2. Doresc sa cresc aceste plante pentru inceput fara butelie sau ,, bomba " artizanala, pentru ca nu prea dispun de finante.

Vreau sa decorez acvariul sub forma de litera "U", cu o buturuga sau lemn in centru, si cu plante pe stanga si dreapta. Ca pesti, am deja 2 neoni in casa, intr-un acvariu de 21 de litri, si abia astept sa ii mut in acesta mai mare.  Vreau sa mai adaug 10-15 neonasi rosii, si poate 2 sau 3 cory.

Ce parere aveti pana acum de ceea ce am facut? Ce mai trebuie sa fac pentru viitor? Este ok cu amenajarea si ciclarea? Ciclarea va mai dura pe putin cam o saptamana. Dupa care voi adauga pe cei 2 neoni, si voi vedea cum merge treaba.

Re: Va salut !

In primul rand mersi de raspuns. In al doilea rand, voi raspunde la intrebari:

Capacul are doar un neon de 15 W. Stiu ca este putin, dar nu am unde sa mai adaug inca un neon, capacul din fabrica pentru modelul meu de Eheim este cam aiurea.
Lumina o tin aprinsa nu si noaptea, ci doar ziua, si cam asa, 7-8 ore.
Dupa ce voi cumpara plantele, voi achizitiona EasyCarbo si inca un fertilizant lichid pentru plante. De asta mai am banutzi.

La ce te refereai cand m-ai intrebat de ce tin la minim? La filtru sau la lumina? Filtrul ar fi bine sa fie la maxim sau cum?
Si mai am o intrebare? Cat de mari trebuie sa fie valurile pe care le face filtrul la suprafata apei? Pentru ca nu am piatra de oxigenare, am inteles ca trebuie obligatoriu sa am acele valuri la suprafata apei. Dar in acelasi timp am inteles ca asa pierd CO2.
Si ultima intrebare : CO2 trebuie sa fie obligatoriu pro sau e ok si cu bomba? AM mai vazut de la tetra o butelie cu 20 de grame de co2 in ea parca. Este buna de ceva?

Mersi si apa limpede !

Re: Va salut !

Salut din nou.
De piatra pentru oxigen stiam ca nu mai se foloseste, de aceea si nu am asa ceva.
Lumina stiu ca am putina, dar tre sa stau sa ma gandesc bine cum fac sa adaug inca un neon minim.
La marimea unui neon de 15 W, pot gasi putere mai mare ca sa incapa in capac? Ma refer daca la aceleasi dimensiuni se vand tuburi cu putere mai mare. Poate asa nu mai trebuie sa improvizez nimic si doar il inlocuiesc pe cel actual.
Ca fertilizant pentru plante, ce solutie sa folosesc? EasyCabo am inteles ca esti co2 sub forma de pastila, care se baga la radacinile plantelor. Dar ca solutie apoasa ce sa cumpar?

Multumesc.

4

Re: Va salut !

bitanu A scris:

Aoleu mai Tudorica, pune-te pe citit!

EasyCarbo face parte din gama macro care contine co2 si este solutie lichida.


o mica corectie, colegule, easy carbo contine doar C..... :noroc

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

5 Editat de DecaDurabolin (2010-10-15 00:37)

Re: Va salut !

Cu lumina am inteles ce si cum, citisem eu despre astea, cu lumen per litru, dar la cate am bagat in cap zilele astea, deja ma doare creierasul.

Legat de substantele care le folosesc si vreau sa le folosesc, cineva mi-a spus ca am exagerat si ca trebuie sa las mai bine natura sa isi urmeze cursul. Este daunator sa folosesc Filter Start/Boost? Si declorificantul?

Ma gandeam sa cumpar cateva teste pentru apa ( no2,no3 si amoniac ) pentru a-mi da seama cand sunt pe cale sa inchei ciclarea. Ce parere aveti?

Pentru fertilizare voi folosi Ferropol si ferropol24. Si mai tarziu niste EasyCarbo. Momentan vreau sa termin ciclarea si sa imi vad primii 2 neoni in apa, ca sa ma asigur ca totul e ok. Dupa care voi adauga incet incet cate 2 pestisori pe saptamana, pentru a nu perturba echilibrul din sistem.

Momentan am apa inca tulbure, pentru ca am mai aranjat substratul, dar sper ca maine sa fie ok. Ca idee, trebuie sa las filtrul pornit si noaptea in perioada ciclarii?

Va multumesc. O seara placuta.

6

Re: Va salut !

DecaDurabolin A scris:

Momentan am apa inca tulbure, pentru ca am mai aranjat substratul, dar sper ca maine sa fie ok. Ca idee, trebuie sa las filtrul pornit si noaptea in perioada ciclarii?

Va multumesc. O seara placuta.


Salut Deca,

Filtrul trebuie lasat sa functioneze non-stop; acvariul si filltrul trebuiesc ciclate foarte bine pana sa bagi pestii.

Succese si excese !

Multi vad, putini cunosc !

Re: Va salut !

Salut si :sok  :hug  Bun venit!  :hug  :sok
Foarte intresant micul tau proiect. Perioada ciclari este cea mai importanta din viata unui acvariu, asa ca ai grija ce faci. Documenteaza-te bine inainte sa faci ceva ce s-ar putea sa regreti mai tarziu. Citeste bine forumul si baga la cap :stupid ai sa gasesti raspunsul la toate intrebarile tale, unde nu intelegi sau ai nedumeriri nu ezita sa intrebi, mai mult ca sigur vei primi raspuns.
Bafta si sa auzim numai de bine.
Ape limpezi iti doresc!

Re: Va salut !

Va salut cu respect.
Ieri a fost o zi mare : am achizitionat un pachet de aprox. 10 plante low light si easy growing, le-am plantat, am pus si o piatra ( marmura ), si dupa ce s-a lipezit apa, am mutat in sfarsit cei 2 neoni ai mei din acvariul de 21 de litri in acesta mare. Si spre bucuria mea, sunt mai fericiti ca niciodata, foarte jucausi si activi, mananca binisor Artemia si le place sa inoate mult in curentul filtrului intern Eheim.
Deasemenea apa s-a limpezit, dar are putin biofilm deasupra. Oricum cand voi introduce Cory si 2 sanitari ( ma gandeam la 2 Ancistrusi de marime mica spre medie, am gasit la 3 lei bucata ), sper sa scap si de acest aspect.
Cu lumina, incerc sa rezolv saptamana viitoare la Marbo Trade de la Bucur Obor, sa cumpar 2 neoane 865 t8 de 15W si sa incerc sa le montez cumva in capac.

Despre mancare, ma voi duce sa mai cumpar si ceva uscat, niste stix-uri, ca sa alternez treaba.

Intrebare : ce sanitari recomandati pentru prevenirea algelor? Desigur eu imi voi curata si mentine cat mai ok acvariul, dar am totusi putina nevoie de un mic ajutor din partea unui pestisor. Ca idee, vreau sa iau 2 sau 3 cory ca sa manance ce ramane dupa neoni, dar vreau si ceva sa mai imi ia din alge.

Va multumesc si ape limpezi !

Re: Va salut !

Cateva poze cu micul meu proiect :

http://img100.imageshack.us/i/acvari...octombrie.jpg/
http://img178.imageshack.us/i/acvari...octombrie.jpg/
http://img709.imageshack.us/i/acvari...octombrie.jpg/

Incerc sa mai adaug in centru, unde este acel spatiu gol, o mica buturuga, de-a latul acvariului, pentru a lasa spatiu de inot pestisorilor,cam de 20 de cm, de care voi lega acea planta care pluteste la suprafata, se vede in poza. Am inteles ca aceasta creste legata de de o bucata de lemn, si este low light si easy growing.

Astept pareri si critici, orice. Va multumesc pana acum pentru participarea la thread-ul meu. Stima si ape limpezi !

Re: Va salut !

Cam aici a ajuns acvariul despre care v-am mai scris mai sus.

Am trimis 4 poze la concursul organizat de AAR, si sa vedem daca ma voi clasa macar in primii 10. De cand am facut aceste poze, situatia s-a mai schimbat.

Am inceput sa il reorganizez,  am mai adaugat plante, am mai scos altele. Vedeti in ambele poze evoluatia de la poza de concurs la starea actuala a acvariului. Evolutia a avut loc in maxim 2 luni. Intr-o luna am facut acvariu de concurs, iar dupa concurs am inceput reamenajarea. Am cat doua saptamani de cand ma tot gandesc la ce schimbari sa introduc.

Fertilizez cu DIY micro si macro, Potasiu, Easy Carbo, Ferropol 24.
Lumina actuala este : 3 x 24W Osram T5, 865.
Lumina arde 10 ore pe zi, in reprize a cate 5 ore, cu o ora pauza.
Urmeaza sa trec la un filtru extern Jebo. Pana atunci ma descurc si eu cum pot cu AquaBall, care si-a facut treaba oricum foarte bine.

11

Re: Va salut !

Frumos acvariu si felicitari pentru evolutia personala.



Totusi am o singura intrebare care ma apasa rau de tot. Vad la tine in acvariu un incalzitor de la Aquael. De ce l-ai schimbat pe cel de la Jager?

12 Editat de DecaDurabolin (2010-12-14 14:32)

Re: Va salut !

Multumesc pentru aprecieri.

Ceramica din interiorul incalzitorului actual ( sau poate e alt compus, nu stiu ),mentine temperatura mai mult si mai constanta. Becul de la Jager se aprindea mai des decat acest Aquael. Dar este doar parerea mea. Nu vreau acum discutii despre X sau Y firma, care e mai buna etc. Dar asta a fost experienta mea.


P.S. Am uitat sa specific faptul ca am dioxid dintr-o butelie de 500ml Proflora, cu reductor si robinet de reglaj fin,cu un difusor ceramic la capatul furtunului de co2.

Imi mentin cu ajutorul lui PH-ul stabil la 6.6 - 6.8.

Alte teste de apa recente au aratat :

KH - 6
Fe - 0.2
Nitrati - 10
Fosfati - 0.1 ( cam mic, incerc sa il ridic pana la 0.2 minim ).

13

Re: Va salut !

Foarte frumos, tine-o tot asa  :sok

Multi vad, putini cunosc !