1 Editat de cipi (2011-01-30 14:46)

Subiect: salut la toata lumea din nou

primele 3 poze ale acvariului

am postat aici ( http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/6808/salutari-la-toata-lumea/ ) un acvariu destul de maricel pt mine care este in constructie, intre timp mi-am lipit un mic acvariu de aproximativ 20 litri in forma de triunghi, care va gazdui un baietel de betta si 2 fetite. astazi 30 ianuarie 2011 am adaugat apa (care a stat 24-26 de ore pt a se depune toate metalele grele din apa si a se evapora clorul) si putine plande de suprafata, fiind duminica petshop-urile si magazinele sunt inchise si miane voi adauga un filtru si o sursa de lumine. sursa de lumina fiind un neon de 18w, iar filtrul si pompa inca nu stiu, sa vad ce imi recomanda la petshop in functie de bugetul meu. pe vineri sau sambata cred ca dau o fuga pe la mures sa aleg ceva plante care nu sunt pretentioase si nu cer sistem CO2, si poate ceva lemn ce gasesc prin petshop-urile din mures. acvariul va fi la ciclat cam 2-3 saptamani dupa care voi achizitiona si pestisorii. am ales sa incep cu acest acvariu micut sa vad cum ma descurc si daca totul decurge cum vreau eu, adica in bine, voi pune in functiune si acvariul din celalalt post.

am uitat sa zic ca substratul este de la o cariera, spalat in vreo 6-7 ape si fiert in alte 5 ape. granulatia e undeva intre 2-5 mm de culoare neagra, cu el sar putea sa fi gresit, dar inca nu e prea tarziu sa il schimb, sa vad ce voi gasi si in mures big_smile

am uitat sa dau dimensiunile acvariului:
-catetele (laturile care formeaza unghiul drept) sunt de 35 respectiv 36 cm
-ipotenuza (fata acvariului)este de 50cm
-si inaltimea de 36

2

Re: salut la toata lumea din nou

Idei sunt multe, dar nu e ok sa tii betta impreuna. Femelele se pun impreuna cu masculii doar la imperechere, din cate stiu eu. Poate vad gresit, dar pare enorm de gros stratul de pietris. Mai scoate din el, iti ia din spatiul de lucru. Parerea mea e sa nu te duci la pet shop sa primesti recomandari, ptr ca sunt sanse de 90% sa primeste cele mai favorabile recomandari....in favoarea vanzatorului :fbr Mai bine uite`te la sectiunea vanzari, si vei gasi cu siguranta, daca nu tot, macar o parte din cele necesare la preturi foarte bune. Sau, te poti interesa pe internet de pretul si calitatea unui produs pentru ca mai apoi sa`l cumperi din magazin. Numai bine

Etiamsi omnes, sed non ego.

3

Re: salut la toata lumea din nou

Buna
subscriu la cele scrise de@cezara
i-ti trebuie un incalzitor 25-50w
poti sa lasi acvariul de beta chiar si fara filtrare (niste curenti ascendenti se produc si de la incalzitor) sau "hang on"-biologic+perlon
succes

4

Re: salut la toata lumea din nou

deci pot tine betta impreuna dor la imperechere (fetita+baiat)??
am citit un post in care mi se recomanda un baietel cu 2-3 fetite... mai astept pareri big_smile

uitati aici postul:

bradraqua A scris:

Nume stiintific: Betta Splendens
Nume comun: Betta, Pestele Siamez Luptator
Familie: Osphronemidae
Categorie: Anabantidae
Areal: Asia (Thailanda)
Ecosistem: Mlastina
Temperament: Pasnic fata de alte specii; deosebit de agresiv cu reprezentantii speciei sale, agresivi tatea fiind maxima între masculi.
Dimensiuni: mascul - 6 cm; femela - 6 cm
Zona de înot: suprafata
Perioada activitate: diurn
Temperatura: 24-28 °C
Ph (aciditatea apei): 6.0 - 8.0
dH (duritatea apei): 5 - 20
Dismorfism sexual: Masculul are culori mult mai vii si înotatoarele mult mai mari, majoritatea exemplarelor prezentând asa-numitul “voal”, foarte asemanator carasului auriu.
Inmultire: Este probabil cel mai spectaculos moment pe care acest peste îl ofera privitorului. In timpul reproducerii atât masculul cât si femela prezinta un colorit extrem de intens, haina nuptiala a celor doi ilustrând din plin denumirea de “Splendens”.
    Pentru reproducere selectam de preferinta o pereche cu aceeasi culoare, pentru a evita nasterea unor pui în culori confuze, spalacite, lipsite de stralucire si personalitate.
    Pregatim un bazin de reproducere cu o capacitate de 20-40 litri în care introducem plante plu titoare si câteva plante submerse ancorate în colturi. Rolul plantelor plutitoare este de a sustine “cuibul” de spuma pe care masculul îl construieste la suprafata apei si în care vor ajunge icrele depuse de femela. Plantele ancorate în colturi vor fi folosite de femela, care se va refugia în timpul si dupa depunerea icrelor. Aceste refugii sunt necesare în timpul jocului nuptial, deoarece masculul devine violent cu femela, încercând s-o convinga sa depuna icrele. Apa cu care umplem bazinul va fi tinuta anterior cel putin 48 ore într-un vas descoperit pentru eliminarea clorului si a altor substante toxice. Coloana de apa din bazinul de reproducere va fi de 10-15 cm înaltime pentru ca masculul sa nu oboseasca ridicând icrele cazute din cuib pe fundul apei. De asemenea înaltimea mica a coloanei de apa va ajuta puii eclozati sa ajunga la cuib si la plantele plutitoare de la suprafata apei.
    Temperatura apei trebuie mentinuta constant la 26-28 grade.
    Cu 12-24 ore înaintea introducerii masculului în bazin, se introduce femela, careia îi este necesar un timp mai mare de acomodare. In momentul introducerii masculului, acesta începe sa construiasca un cuib de spuma la suprafata apei în zona plantelor plutitoare. In rastimpuri masculul curteaza femela verificând astfel disponibilitatea acesteia pentru împerechere. In cazul în care femela nu este în totalitate cooperanta, masculul devine agresiv, alergând-o prin bazin în încercarea de a o determina sa vina sub cuib pentru depunerea icrelor.
    In cele din urma, cei doi ajung împreuna sub cuib si începe depunerea icrelor. Masculul “îmbratiseaza” femela luând forma unei potcoave si se încolaceste perpendicular pe axul longitudinal al femelei. In aceasta pozitie masculul “stoarce” abdomenul femelei, ajutând-o sa expulzeze icrele pe care le fecundeaza imediat si le fixeaza apoi în cuib.
    Dupa depunere, femela se scoate din bazin deoarece masculul, în grija sa pentru cuib, o îndeparteaza permanent într-o maniera violenta, acest comportament putând avea drept urmare uciderea femelei.
    Masculul continua sa îngrijeasca icrele din cuib, ridicându-le pe cele cazute pe fundul apei si oxigenând cuibul prin miscarea înotatoarelor. Dupa aparitia puilor, 35-45 ore, masculul continua sa-i îngrijeasca ridicându-i în cuib pe cei cazuti pe fundul bazinului. Când puii încep sa înoate liber, putem scoate si masculul din bazinul de reproducere. In acest moment este necesara oxigenarea apei cu ajutorul unei pietre pulverizatoare racordata la o pompa de aer.
    Puii se hranesc la început cu microorganismele formate în jurul plantelor din bazin, la care adaugam infuzorii sau galbenus de ou fiert tare, în cantitati foarte mici, pentru a evita tulburarea si alterarea apei. Dupa 6-7 zile putem sa le administram hrana mai mare în granulatie, cum sunt microviermii sau nauplii de Artemia Salina. De asemenea exista în comertul specializat diferite tipuri de hrana pentru puii eclozati din icre.
Hranire: Nu ridica probleme deosebite, pestele acceptând o varietate foarte mare de hrana, preferând însa hrana de origine animala: purici de balta (Daphnia Pulex) vii, congelati sau uscati; tubi (Tubifex Rivularum) vii sau congelati; artemia (Artemia Salina) vii sau congelati; larve de chironomus (Chironomus) vii sau congelati; hrana uscata (fulgi, pelete, mixturi, etc.). Se poate administra si carne de vita sub forma de rasatura (cu un cutit foarte bine ascutit se rade carnea perpendicular pe fibra), sau tocatura din ficat si inima de vita/pasare. Aportul de proteine va avea ca rezultat dezvoltarea mult mai armonioasa a pestilor, cât si o reproducere calitativa si cantitativa mai buna. Este preferabi la hranirea la intervale de timp regulate, de mai multe ori pe zi, decât o singura data pe zi în cantitate mare.
Ingrijire: Betta Splendens este un peste cu cerinte medii fata de conditiile oferite în acvariu, putând fi gazduit în bazine de dimensiuni relativ mici, chiar foarte mici în cazul în care intentionam sa punem în valoare un exemplar deosebit în cadrul unei expozitii sau unui concurs.
    Singura conditie pe care trebuie s-o îndeplineasca apa din acvariu, este temperatura relativ ridicata, si anume 24-28 grade. De asemenea se recomanda adaugarea unei linguri de sare grunjoasa la 10 litri de apa.
Comentarii: acest peste este fara îndoiala cel mai frumos si spectaculos reprezentant al familiei Anabantidae. Prezinta o varietate de forme si culori deosebit de vasta. Acvaristii pasionati si dedicati în exlusivitate cresterii acestui peste, au obtinut prin încrucisari repetate, exemplare de-a dreptul spectaculoase, care se reunesc în expozitii si la concursuri internationale de renume mondial.
    Caracteristic pestilor din aceasta familie este organul numit “labirint”, care este un organ respirator auxiliar. Dezvoltarea acestui organ a fost necesara, pentru ca, branhiile, aparatul respirator comun tuturor pestilor, nu sunt suficiente în apele mâloase, lipsite de oxigen, în care traiesc acesti pesti. Astfel anabantidaele, ies la suprafata apei si respira aer atmosferic, în momentul în care oxigenul dizolvat în apa este în cantitati insuficiente. Ca urmare, acesti pesti pot fi crescuti în acvarii lipsite de oxigenarea suplimentara realizata cu ajutorul pompelor de aer.
    Cei care doresc sa-si populeze acvariul cu Betta, trebuie sa aiba în vedere un lucru deosebit de important: niciodata mai mult de un mascul în acelasi acvariu. Comportamentul masculilor este extrem de violent (de aceea este supranumit pestele luptator), prezenta mai multor masculi în acelasi bazin ducând invariabil la moartea celor mai slabi, eliminati de masculul dominant. Intâlnirea dintre doi masculi este un moment pe cât de violent pe atât de spectaculos: înainte de a se ataca reciproc, acestia îsi deschid extrem de mult operculii, luând astfel o înfatisare fioroasa prin cresterea în volum a capului, atitudine menita sa impuna teama adversarului. Aceasta miscare de intimidare este specifica pestelui Betta Splendens. Ca urmare a caracterului sau violent, Betta este folosit de “iubitorii de animale” din regiunile sale de bastina, la lupte organizate, în urma carora se câstiga sume importante rezultate din pariuri.
    Intr-un acvariu se recomanda pastrarea unui mascul însotit de 2-3 femele.

multumesc de sfaturi si inca mai astept sfaturi big_smile

5 Editat de Mr_BigOlyMan (2011-01-30 15:41)

Re: salut la toata lumea din nou

In primul rand pe cele doua fete de la perete se poate foarte bine sa pui un autocolant negru sau albastru curat, nu se mai vedea lambriul de pe perete si o sa ii dea un aspect mai frumos la acvariu. :sok
Inaltimea substratului (nisipului) nu ar trebui sa depaseasca 8 cm, poate maxim 10cm, nu de alta dar o sa pierzi mult din inaltimea coloanei de apa, si nici nu da bine la inaltimea acvariului (36 cm). :sok
Incearca sa pui ceva sub acvariu, ca sa ii protejezi fundul. Pune o bucata de polistiren sub el, Suprafata poate sa fie dreapta, dar presiunea din interior poate sa se concentreze intr-un singur punct (impuritate cat de mica de pe suport), si atunci s-ar putea sa crape fundul acvariului, si este pacat de munca ta.
Dupa cum a zis si Cezara, betta nu se tin impreuna, doar in momentul cand se incearca reproducerea lor (momentul depuneri icrelor).
Bafta cu noul set-up si ape limpezi iti doresc in continuare. :sok

P.S. Ai fost mai rapid decat mine. Vezi ca daca cauti o sa gasesti singur raspuns la aproape toate intrebarile tale. :sok

6

Re: salut la toata lumea din nou

Mr_BigOlyMan A scris:

In primul rand pe cele doua fete de la perete se poate foarte bine sa pui un autocolant negru sau albastru curat, nu se mai vedea lambriul de pe perete si o sa ii dea un aspect mai frumos la acvariu. :sok
Inaltimea substratului (nisipului) nu ar trebui sa depaseasca 8 cm, poate maxim 10cm, nu de alta dar o sa pierzi mult din inaltimea coloanei de apa, si nici nu da bine la inaltimea acvariului (36 cm). :sok
Incearca sa pui ceva sub acvariu, ca sa ii protejezi fundul. Pune o bucata de polistiren sub el, Suprafata poate sa fie dreapta, dar presiunea din interior poate sa se concentreze intr-un singur punct (impuritate cat de mica de pe suport), si atunci s-ar putea sa crape fundul acvariului, si este pacat de munca ta.
Dupa cum a zis si Cezara, betta nu se tin impreuna, doar in momentul cand se incearca reproducerea lor (momentul depuneri icrelor).
Bafta cu noul set-up si ape limpezi iti doresc in continuare. :sok

P.S. Ai fost mai rapid decat mine. Vezi ca daca cauti o sa gasesti singur raspuns la aproape toate intrebarile tale. :sok


multumesc de sfaturi, deci in acvariu va fi doar un baietel de betta.
substratul e de aproximativ 4-5 cm grosime pe toata suprafata acvariului. voi pune sub acvariu un strat de polistiren asa cum mai sfatuit big_smile si pe pereti din spate voi folosi autocolant albastru sau albastru inchis.
ca echipamente voi folosi filtru, incalzitor si o sursa de lumina

Re: salut la toata lumea din nou

Ma bucur ca am putut sa iti fiu de folos :sok

Re: salut la toata lumea din nou

imi A scris:

Buna

poti sa lasi acvariul de beta chiar si fara filtrare (niste curenti ascendenti se produc si de la incalzitor)
succes

Si filtrarea mecanica si biologica cine o face?


Nu cred ca poti sa folosesti neon de 18w este prea lung pentru acvariul tau daca nu ma insel.

9

Re: salut la toata lumea din nou

ady vladutz A scris:

Nu cred ca poti sa folosesti neon de 18w este prea lung pentru acvariul tau daca nu ma insel.

neonu cu tot cu lampa are undeva la 30cm lungine, nu sunt sigur, dar am vazut unu la fel la un vecin folosit in beci la bancul de lucru. arata ca acesta din imagine

10

Re: salut la toata lumea din nou

eu nu am ce sfaturi sa-ti dau ,dar vreau sa te intreb cum ai taiat geamurile laterale,la capetele unde nu formeaza unghi de 90 grade?sunt taiate,normal?

11

Re: salut la toata lumea din nou

Magoo A scris:

eu nu am ce sfaturi sa-ti dau ,dar vreau sa te intreb cum ai taiat geamurile laterale,la capetele unde nu formeaza unghi de 90 grade?sunt taiate,normal?


sunt taiate normal dar slefuite cu hartie abraziva (smirghel) pt a face un anumit unghi.
mentionez ca acvariu este facut din sticla de 4mm si nu am avut prea mult de slefuit.

12

Re: salut la toata lumea din nou

acel neon e bun pentru baie sau pivnita, mai putin pentru acvaristica.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

13

Re: salut la toata lumea din nou

bobi A scris:

acel neon e bun pentru baie sau pivnita, mai putin pentru acvaristica.

dar daca folosesc doar suportul?? si voi inlocuii tubul de neon?? se gasesc tuburi de neon asa micute pt acvaristica??

14

Re: salut la toata lumea din nou

la ce ti-e bun suportul respectiv?

tuburile de neon se prind in capac cu ajutorul bratarilor de plastic folosite in instalatii. bratara de 15 e ideala pentru tubul t5 iar cea de 18 pentru cel t8.

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

15 Editat de cipi (2011-01-31 18:37)

Re: salut la toata lumea din nou

bobi A scris:

la ce ti-e bun suportul respectiv?

tuburile de neon se prind in capac cu ajutorul bratarilor de plastic folosite in instalatii. bratara de 15 e ideala pentru tubul t5 iar cea de 18 pentru cel t8.


ms pt sfaturi, voi tine cont de ele

exista pe piata tuburi de neon de lungime aproximativ 30 pt acvaristica?? (nu stiu inca lungimea exacta dar maine il voi lua pe vecinu si voi masura tubul acela de neon big_smile)


Edit: am cautat azinoapte vreo 3 ore dupa un neon de lungime mica (aproximativ 30cm) care sa puna in evidenta coloritul pestelui si am avut ghinion cel mai scurrt era de 44cm si 15W putere (t8), si mam gandit ca poate la pet-shop voi avea sanse putini mai mari. ghinion si la pet-shop, la fel cel mai scurt neon era de 44, pana la urma asta nu e problema ca latura din fata este de 50cm si il voi muta mai in fata, problema e daca au de suferit plantele care vor fi mai in spate?? sau datimi niste idei pt un sistem de iluminare care sa puna cat de cat in evidenta coloritul pestelui dar sa fie si bunicel pt plante big_smile

16 Editat de narcis.b (2011-01-31 19:19)

Re: salut la toata lumea din nou

Nu gasesti tub neon "clasic" la dimensiunea ceruta de tine,sau nu din cele dedicate acvaristicii.Iluminarea in conditiile date de tine se poate face cu lampi PLL cu aprindere si soclu dedicat sau cu tub neon "rotund" din cele pentru lampile rotunde de bucatarie  :apl
sunt la Osram si 865K.Cred ca ar merge sa pui tubul scurt in fata si in spate sa pui o lampa PLL :sok
In acvariu ,daca vrei liniste,trebuie ca Bettanul sa nu mai aibe partener de nici un sex  :smoke  asta daca vrei liniste.Daca totusi vrei ceva rumoare poti pune si "fetite",betanul desi puturos din fire din cand in cand cand va da de fete le va smotocii un pic! :-  Fetele se vor ascunde repede din calea lui...Daca vrei spectacol :omfg  poti pune inca un mascul!  lol  Se pare ca unii fac bani buni la pariuri pe astfel de lupte  :omfg

17

Re: salut la toata lumea din nou

narcis.b A scris:

Nu gasesti tub neon "clasic" la dimensiunea ceruta de tine,sau nu din cele dedicate acvaristicii.Iluminarea in conditiile date de tine se poate face cu lampi PLL cu aprindere si soclu dedicat sau cu tub neon "rotund" din cele pentru lampile rotunde de bucatarie  :apl
sunt la Osram si 865K.Cred ca ar merge sa pui tubul scurt in fata si in spate sa pui o lampa PLL :sok
In acvariu ,daca vrei liniste,trebuie ca Bettanul sa nu mai aibe partener de nici un sex  :smoke  asta daca vrei liniste.Daca totusi vrei ceva rumoare poti pune si "fetite",betanul desi puturos din fire din cand in cand cand va da de fete le va smotocii un pic! :-  Fetele se vor ascunde repede din calea lui...Daca vrei spectacol :omfg  poti pune inca un mascul!  lol  Se pare ca unii fac bani buni la pariuri pe astfel de lupte  :omfg

tub de neon clasic gasesc e la 7 lei la dimensiunea dorita, nu gasesc din cele dedicate acvaristicii. multumesc de ideea cu iluminatul, o voi pune in practica big_smile
cat despre pestisori am ales deja un singur baietel de betta.
multumesc inca o data de sfaturi si idei

18 Editat de cipi (2011-02-05 21:22)

Re: salut la toata lumea din nou

multumesc colegilor raceface si imi pt plante. acvariul a mai primit pe langa plante un incalzitor de 25W de la aquael, un filtru intern cu o capacitate de filtrare de la 50-200 de L/h de la hailea (model: rp200) si un tub de neon aqua-glo de 15w (46cm T8), din pacate nu am reusit astazi sa achizitionez si droserul si cele necesare neonului pt al pune in functiune, urmeaza luni. acvariul mai este la ciclat cam inca 1-2 saptamani dupa care voi aduce baietelul de betta

edit: urmeaza si un autocolant albastru tot luni sper sa gasesc big_smile

19

Re: salut la toata lumea din nou

inainte de introducerea bettanului incearca sa minimalizezi curentul(debitul) de filtrare
acomodare termica, chimica
succes

20 Editat de T-Spike (2011-02-06 16:16)

Re: salut la toata lumea din nou

Salut din nou .....din ce vad plantele no sa iti supravietuiasca ....din cauza luminii neadecvate pentru plante si daca ma uit bine nu ai nici pamant (dedicat acvaristicii) sub nisip ....!
De unde ai cumparat nisipul ? Te-ai asigurat ca nu este calcaros ....din cate obser eu este exact ce am si eu calcaros ...