1 Editat de froda (2009-05-06 20:01)

Subiect: Primul acvariu facut de mine:D

Buna! Mi se zice Froda si de curand m-am mutat la Bucuresti (cu scoala), eu fiind de loc din Pascani ,jud.Iasi si acesta e primul acvariu facut de mine(eu si iubi de fapt ) in totalitate(mai putin piatra aia din stanga pe care am cumparat-o) in rest e home made si sunt foarte mandra de el.:d Are 200 l si deocamdata este la ciclat vineri o sa fie si populat de cativa molly si ceva plantute:)

I reject your reality and substitute it for my own !

2 Editat de froda (2009-05-06 20:03)

Re: Primul acvariu facut de mine:D

inca nu am neoane, de aia e asa airea poza. Dar revin saptamana viitoare cu una mai noua!

I reject your reality and substitute it for my own !

Re: Primul acvariu facut de mine:D

felicitari acvariul arata foarte bine. Arata excelent si backgroundul si un mare + ca este facut home-made.
FELICITARI
Da-ne cateva detalii tehnice, filtru lumina,aer, parametrii apa, ceva tongue
sa ne mai dam si noi cu parerea lol:lol::lol:

4

Re: Primul acvariu facut de mine:D

un minus ar fi ca este facut din sticla de 6mm.plus intarituri bineinteles.Si nu e foarte grav zic eu...fara intarituri se curba putin sticla ...fatza de 100cm...dar acum nu am probleme si sper k nici pe viitor nu o sa am.Desi este de 200 litri dupa parerea mea am un volum de 160 l de apa in el.(marginea de sus plus backgroundul care are 5cm grosime in partile inalte) Backgroundul este din polistiren cu vro 3 straturi de ciment pe el... Ca aparatura am un filtru intern Fluval4plus, pompa de aer Tetratec Aps300 , incalzitor AquaEl aqn 200W , o perdea de aer de 60 cm si 2 neoane de 18W dar am aflat ca nu sunt suficiente.Eu stiam ca raportul ar fi de 1W / litru (dar un watt de bec normal) si se pare ca m-am inselat.Cred ca o sa mai pun inca 2 de 36 W.Astept pareri la capitolul lumina.:D  Ce altceva ar mai trebui? E suficienta aparatura? Si ca si calitate? aa...trebuie sa mai iau un termometru;)

I reject your reality and substitute it for my own !

5

Re: Primul acvariu facut de mine:D

parametri apa habar nu am ... o sa iau vineri niste teste ... temperatura cred k 25 o sa pun si ph 7 neutru.Mai auzisem o kestie ceva de genul ca ar fi bine pt sanatatea pestisorilor sa pui o lingurita de sare la 10 l de apa...Astept un sfat la kestia asta...nu am gasit nimik de genul pe forumurile pe care mai intru....ori nu am cascat bine okii:D

I reject your reality and substitute it for my own !

6

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Si ca pesti as vrea sa pun vreo 10 neoni din aia normali , 10 rosii ,10 (habar nu am cum se numesc dar seamana exact cu neonii doar ca sunt transparenti de se vad osisoarele) ,vreo 5 sanitari, guppy, molly si scalari as vrea dar am auzit ca nu ar fi indicat. Mai tarziu cand o sa am bani:P o sa vreao 2 3 discusi si nu stiu daca se inteleg cu toti cei enumerati. Astept indicatii si sfaturi.La ce ar trebui sa renunt sau ce as mai putea pune fara sa renunt la discusi? Multumesc mult!

I reject your reality and substitute it for my own !

7 Editat de rudy2279 (2009-05-07 16:21)

Re: Primul acvariu facut de mine:D

De apreciat efortul vostru. O sa arate bine insa sunt cateva chestii estetice de comentat. In primul rand polistirenul de sub acvariu este foarte urat( la orice firma de materiale de constructii se gaseste polistiren de 100x50x1 care costa  1 leu bucata).Plantele alea daca nu ma insel sunt artificiale, incercati sa plantati si voi ceva plante naturale, cu cat mai multe cu atat mai bine , in timp se vor tria cele care rezista. Legat de iluminat eu folosesc un raport aprox de 0.5w / litru, neoane speciale pt acvarii ( aquaglo,powerglo,philips aquarelle), toate plantele se dezvolta normal si nu am nici alge.Parerea mea ca 2 neoane de 36 w vor fii super ok. Legat de SARE eu folosesc o lingurita rasa la 10 L de apa,de foarte mult timp. Acest subiect este destul de controversat dar eu sustin ca este bine sa o folosesti.
Legat de populatie, Scalarii nu sunt foarte indicati in aceasata combinatie dar daca ii cumperi de mici si vor creste impreuna cu neonii si restul pestilor nu vei avea probleme, poate in timp va trebui sa mai elimini cate un scalar care vezi ca e agresiv. Grosimea sticlei nu este cea mai indicata insa daca e lipit bine si are intarituri bune va tine ,insa mare grija la micile accidente casnice , cu asa sticla subtire la cea mai mica lovitura se duce. Astea sunt parerile mele, nu sunt un mare specialist insa am acvarii frumoase de multi ani. Succes !

http://www.youtube.com/user/rudy2279#p/a/u/0/EiNPfu9SBEM

8 Editat de froda (2009-05-07 16:36)

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Multumesc mult rudy pentru aprecieri. Acvariul e provizoriu acolo si am deja alt polistiren (am cautat in magazine dar vindeau numai cu baxul...). Sunt deja in cautare de neoane de 36W. Legat de plante vor fi naturare fara dubii dar era prea gol acvariul si m-am gandit ca n-ar strica ceva verde.

As mai avea ceva intrebari legate de plantat. Am inteles ca trebuie un substrat (am vazut ceva la cutii de 5 kg) si apoi la fiecare planta trebuiesc puse niste pastile sau ceva de genu... Ma poate indruma cineva in sensul asta? Ce straturi trebuie sa pun? (nisip, pietris...)

I reject your reality and substitute it for my own !

9

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Frumos acvariu ptr. un incepator. Referitor la populatie, iti recomand sa incepi mai intai cu plantele si apoi dupa ce se stabilizeaza sa adaugi si pestii. Atentie la duritatea apei mai ales din cauza cimentului. Din aceasta cauza, scalarii si neonii nu sunt indicati acestia preferand o apa mai moale, cu atat mai mult discusii. Neonii daca sunt mici pot deveni delicatese ptr. scalari. Iti recomand sa incepi cu Poecilidele: guppy, xipho, platy sau molly.
Mult succes in continuare.

"Let the waters abound with an abundance of living creatures, ..." GENESIS 1.20

10 Editat de rudy2279 (2009-05-08 18:40)

Re: Primul acvariu facut de mine:D

In legatura cu substratul , iti recomand o galeata de 5.8 kg de substrat de la tetra( in instructiuni spune ca o galeata la 100 l, dupa  parerea mea e prea mult, o galeata la 200 L e suficient) in zonele ce  vor urma a fii plantate, peste acest substrat adaugi nisipul de granulozitate( 3-4 mm) in 2 straturi. primul strat de nisip il amesteci cu granule de Tetra plant InitialSticks( asigura o crestere rapida a plantelor si impiedica dezvoltarea algelor).In total grosimea substratului e bine sa fie in jur de 5-8 cm. Plantele se pot planta direct in substrat, atentie la radacini sa nu le rupi( daca sunt prea lungi le poti taia cu foarfeca ,insa nu prea scurte (4-5 cm).Poti sa folosesti si Tetra plant Crypto, aceste sunt niste comprimate care le poti rupe in mai multe bucati si se introduc langa radacina, asigura o dezvoltare rapida a radacinilor.  Toti acesti fertilizanti ii adaugi mai mult in zonele care urmeaza sa le plantezi.Fertilizantul trebuie acoperit cu un strat minim de 5 cm de nisip. Nisipul iti recomand sa il cumperi de la un magazin specializat si sa il pastrezi 2-3 zile in galeti cu apa curata inainte sa il introduci in acvariu.Vei avea nevoie de aproximativ 35 Kg de nisip.

Obs :Substratul are in principiu 3 roluri: unul estetic, unul mecanic( de mentinere a decorurilor si a plantelor) si unul biologic( microorganismele dintre granulele solului contribuie la descompunerea rezidurilor din apa acvariului si in ciclul azotului)  Nu folosi niciodata nisip de granulozitate foarte mica deoarece printre granule foarte fine nu poate circula apa ce asigura oxigenul necesar microorganismelor. In lipsa oxigenului, bacteriile aerobe vor murii si se vor dezvolta bacteriile anaerobe,radacinile plantelor vor putrezii, iar in atmosfera se va degaja un miros neplacut.
.:D

Inca o observatie legata de acvariul tau, substratul pe care il ai tu e mai mult inexistent, grosime prea mica si granulozitate foarte mare.Nisipul este mai recomandat decat pietrisul pentru ca in nisip se fixeaza mult mai bine plantele si impiedica fertilizantul sa se raspandeasca in apa.
Sa nu uitam de ciclarea acvariului inainte de a introduce pestii, daca schimbi substratul oricum o iei de la capat, iar ciclare fara substrat si vreo 2 pesti care sa produca excremente nu se face.Deobicei se face o mare confuzie, nu putem cicla un acvariu "steril", e ca si cum punem apa in vana si asteptam sa se faca ciclul azotului http://www.acvariu.ro/content/view/78/29/ . Ciclarea dureaza in mod normal vreo 2 saptamani insa acest timp de asteptare il putem reduce la minim o saptamana daca introducem in acvariu bacterii nitrificatoare Bactozim ( 4 comprimate la 200L, din care un comprimat direct in filtru).Dupa cateva zile poti sa introduci deja vreo 2-3 pestisori pentru a incepe ciclul azotuli.Dupa o saptamana daca totul pare ok in urma catorva teste de apa , poti sa introduci ceilalti pesti pe rand la intervale de cateva zile. Sa nu introduci niciodata toti pestii deodata ,ca  vei produce un dezechilibru in ciclare. Merita sa amenajezi inca o data acvariul ca la carte.Te va ajuta mult si Linkul de la Laurentiu.
Succes !

Aici gasesti o explicatie excelenta in legatura cu ciclarea, merita sa citesti pana la capat.   http://www.aquarium.go.ro/articole/ciclul_azotului.html

http://www.youtube.com/user/rudy2279#p/a/u/0/EiNPfu9SBEM

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Buna Froda si bine ai venit.

Am vazut ca ai intrebat de substrat dar mai sus parca ai mentionat faptul ca acvariul este deja la ciclat. Daca vrei sa pui substrat va trebui sa o iei de la capat.

Asezi un strat de substrat si nisip peste el. Unplii cu apa si pui la ciclat, cu plantele deja in acvariu.

Ai de gand sa refaci acum acvariul? Mai jos am pus un link cu un filmulet care iti explica in detaliu cum sa prepari substratul, asta daca ai de gand sa faci acest lucru.

http://www.trilulilu.ro/cucudorel2/da1ce51da99aa1

12

Re: Primul acvariu facut de mine:D

multumesc mult de raspunsuri. Dar se pare ca le-am vazut cam tarziu:D.Substratul l-am refacut : am cumparat substrat de a tetra, nisip de granulatie1-2mm(cam putin in comparatie cu ce ati zis voi) si deasupra am pus pietrisul acela mare pe care il aveam.Am pus carbune in filtru si 2 pastile bactozym si 2 in apa , 50ml de clearol de la JBL (era cam tulbure apa) si apoi am bagat si pestisorii...: o groaza...de acum o sa vad daca vor supravietui....- 6 sanitari ,20 molly, 4 neoni negri, 4guppy, 2 rasbora, o ventuza (habar nu am cum se numeste) si un gurami.Dupe cele zise de voi nu am facut bine deloc...dar de acum o sa astept sa vad ce se va intampla...:(

I reject your reality and substitute it for my own !

13

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Aa...Si sub acvariu am pus polistiren extrudat...e kam tare...nu stiu daca o fi bun...

I reject your reality and substitute it for my own !

14

Re: Primul acvariu facut de mine:D

cam asa arata micul meu acvariu ku pestisori in el...si apa tulbure...nu stiu de ce:(

I reject your reality and substitute it for my own !

15

Re: Primul acvariu facut de mine:D

de 3 zile am pus pestisorii...fara ciclare...si nu mi -a murit decat unul care s-a sinucis...l-am gasit pe covor!

I reject your reality and substitute it for my own !

16

Re: Primul acvariu facut de mine:D

pestisori:D

I reject your reality and substitute it for my own !

17

Re: Primul acvariu facut de mine:D

nush de ce nu mi-a atasat-o mai devreme

I reject your reality and substitute it for my own !

18

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Cam tulbure apa intradevar. Sper sa ti se limpezeasca in 2-3 zile. Peste cimentul de pe background ai dat cu vreo rasina ceva?

19

Re: Primul acvariu facut de mine:D

Am dat cu un lac de piatra care cica ar fi rezistent la apa... O suspiciune de a mea in legatura cu apa tulbure e acel substrat special deoarece pare sa fie ca o suspensie foarte fina in apa.... ca un nisip foarte fin...

I reject your reality and substitute it for my own !

20

Re: Primul acvariu facut de mine:D

am cules ieri 2 pui micuti...si azi inca vreo 13...cred ca sigur sunt de la o molly sau mai multe...i-am luat de acolo si i-am pus separat intr-un acvariu mai mic de vreo 15 litri cred...ca nu prea au unde se ascunde...Cam cati pui poate face o pestoaica? In schimb am avut 2 rasbora micuti si ieri a disparut unul...si azi de dimineata nu mai era nici celalalt...e posibil sa -i fi mancat un sanitar ? aia sunt mai mari...restul nu cred...

I reject your reality and substitute it for my own !