Re: Drobul de sare
La acvariul Aquapro 100 (180L) este prevazuta traversa de la rama de jos.
Nu esti autentificat. Inscrie-te sau autentifica-te.
Acvarii de Vis » Diverse (apa dulce) » Drobul de sare
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
La acvariul Aquapro 100 (180L) este prevazuta traversa de la rama de jos.
Cristi, te-am acuzat eu, ca nu ai inteles ceva? Oricum mi s-a facut lehamite sa ma mai implic in a da explicatii, se pare ca (inclusiv eu), nimeni nu pierde ocazia sa-si etaleze stufosenia si bogatia explicatiilor, in asa fel incit, nimeni nu mai intelege nimic.
Adrian, rama de jos are rolul de a consolida, asa cum am spus, daca verifici, vei vedea ca exact pe mijlocul laturilor mari, exista un contact ferm intre rama si geam. Cei de la Juwel fiind mai revolutionari, se pare, au amplasat aici traversa de ranforsare. Materialul din care este facuta rama, este conceput astfel, incit la contactul cu sticla sa nu provoace socuri, de aceea este un material aproximativ lipsit de duritate dar totusi ferm. Contactul fundului unui acvariu cu suprafata pe care acesta este asezat, este bine sa existe prin intermediul unui pad, care absoarbe socurile, indiferent daca acvariul are rama sau nu. Cel care alege pad-ul si-l amplaseaza trebuie sa dovedeasca o minima inteligenta in aceste operatii, eu am pretentia ca stiu ce si cum sa fac, din moment ce, in atitia ani, nu am avut nicio problema.
Din afirmatia lui ionut_dt trag concluzia ca: acvariile de firma, o data cu cresterea in capacitate, au ramele (cel putin cea inferioara) prevazute cu traversa de ranforsare. Aceasta datorita folosirii sticlei nu foarte groase (se foloseste sticla de 6mm, la acvarii de pina la 240 litri), pentru scaderea pretului de cost si se pare o sticla de calitate superioara.
Nu sunt sigur ca afirmatia mea este 100% generala, pot exista si exceptii de la regula. Oricum imi mentin punctul de vedere: ramele, indiferent de capacitatea unui acvariu de firma, au in primul rind rol de consolidare!
"Asta este motivul pentru care a pune polistiren/paduri sub un astfel de acvariu un este o MARE GRESEALA. "
este sau nu este?
"De pilda, in cazul Lupului Moralist, in cazul in care fundul de sticla ajunge sa se sprijine efectiv pe acel polistiren se poate ajunge la dezlipirea fundului."
polistirenul are dimensiuni mai mari decat amprenta acvariului, asa ca nu vad cum s-ar putea ajunge la acesta situatie. cred ca in cazul de fata greutatea este distribuita in mod egal pe toata suprafata de contact cu mobilierul, iar presiunea asupra blatului in cele doua puncte in care s-a deformat a scazut considerabil
Pentru Dan:
In cazul acvariilor cu rama inferioara, se poate pune un pad intre fund si mobilier, cu conditia ca acesta sa aiba o consistenta mica (burete foarte dens, cauciuc mai moale, mocheta, linoleum cauciucat, pad special pentru acvarii) si a carui grosime sa nu depaseasca cu mai mult de 1-2 mm (depinzind de natura padului, cu cit pad-ul este mai tare, cu atit va fi mai subtire), cota dintre fundul acvariului si buza ramei. Padul se incadreaza in cotele interioare ale ramei acvariului, in asa fel incit, intre rama acvariului si mobilier sa nu existe nimic.
Pentru... cei cu mincarimi de limba (degete):
V-am rugat sa terminati mascarada asta care nu va face cinste!!! Devine stresant sa urmaresc fiecare post, in care interveniti amindoi si sa ma rog lui Dumnezeu sa nu izbucneasca un nou conflict. Inca o data (ultima) va spun: rezolvati-va diferendele in afara forumului, nu ma obligati sa fiu cum nu vreau sa fiu!!!
N-am timp acum sa scriu un post mai elaborat, dar revin mai incolo. Traversa de la rama de jos nu are rol de sustinere, este o bucata moale si subtire de plastic al carei singur rol este sa impiedice cadrul sa se "cracaneze" la mijloc.
In momentul de fata am trei acvarii Juwel (Rio 180 , Rekord 96 si Korall 60) si un Eheim Aquapro 60 si le-am studiat pe toate foarte bine inainte de a le amplasa. La toate "traversa" de la rama de jos este la fel.
Traversa de ranforsare a acvariului este prezenta la Juwel Rio 180 si se prinde (sau mai bine zis face corp comun cu rama superioara) atat de rama superioara a acvariului cat si de sticla. Nu stiu daca Juwelurile de 125 au sau nu traversa.
Poze lamuritoare gasiti aici (si o mica discutie pe aceasta tema) http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/10620/vand-acvariu-juwel-260-l/
Revin cand ma intorc din Hornbach , cu ocazia asta o sa ma uit si la un Aquapro 180
Revin cand ma intorc din Hornbach , cu ocazia asta o sa ma uit si la un Aquapro 180 .
Modelele Eheim AquaPro exista doar in variantele 60 / 60XL / 80 /100
Aquapro 100 = 180 de litri, probabil toata lumea a inteles la ce ma refeream
Am fost, am vazut, am invins
Bineinteles ca "traversa" de la rama lui Aquapro 100 este la fel ca si la juweluri, o bucata de plastic subtire si flexibil al carei singur rol este sa impiedice cele doua laturi lungi ale cadrului de plastic sa flambeze spre exterior.
Acum, revenind la discutia noastra, trebuie punctate urmatoarele aspecte:
1. La un acvariu cu peretii lipiti deasupra fundului, un pad este esential, pentru ca greutatea acvariului sta sprijinita pe fund. Si, cum am mai spus, sticla are o rezistenta foarte mica la torsiune, deci daca fundul respectiv nu se sprijina pe o suprafata perfect dreapta, va face poc.
Intrucat, din motive de usurinta a executiei in regim home-made, cam toate acvariile facute in casa sau la mici intreprinzatori sunt realizate pe acest principiu, se recurge la utilizarea unei sticle foarte groase, a fundurilor duble samd.
Experienta avuta cu acest gen de acvarii s-a fixat atat de bine in constiinta colectiva a acvaristilor, incat majoritatea pun pad "by default" chiar si la acvarii la care producatorul scrie explicit ca acest lucru nu trebuie facut. Si asa ajungem la punctul 2
2. La un acvariu cu fundul lipit intre pereti si cu rama, greutatea acvariului se sprijina pe muchia peretilor. Avantajul urias fata de vechea metoda cu peretii lipiti pe fund este ca sticla este MULT mai rezistenta la compresie decat la torsiune. Cu alte cuvinte, chiar daca peretii nu vor calca fix pe toata lungimea pe suprafata de sprijin, sansele sa se crape vreunul dintre ei sunt minime. La randul sau, fundul are o grosime calculata sa reziste la mult mai mult decat greutatea continutului acvariului.
In plus, nu stiu daca ati observat, dar acvariile lipite in acest sistem sunt realizate cu distantieri, siliconul fiind injectat intre placile de sticla. Rezulta un strat de silicon relativ gros, de peste 1mm, care mai poate si el prelua eventualele forte aparute la manevrare/deformarea mobilierului samd.
In cazul in care un astefel de acvariu este instalat incorect, cu diverse paduri samd puse dedesubt, punctul slab este chiar fundul, in cazul in care padul (mai ales daca nu este foarte flexibil) ajunge sa calce pe fund intr-o zona relativ mica. Asta pentru ca a) exercita o forta de torsiune si b) il impinge in sus intre pereti, fortand lipiturile.
Si eu am un eheim aquapro 80 si sta inclinat cam 1.2 cm nu am nimic pus dedesupt, credeti ca e o problema ?
Noi discutam aici despre problemele care pot sa apara daca suportul pe care este asezat acvariul se curbeaza.
Inclinarea acvariului e alta problema, dar oricum, 1.2 cm e foarte mult. A fost asa de la inceput (podea stramba samd) sau s-a lasat mobila?
Noi discutam aici despre problemele care pot sa apara daca suportul pe care este asezat acvariul se curbeaza.
Inclinarea acvariului e alta problema, dar oricum, 1.2 cm e foarte mult. A fost asa de la inceput (podea stramba samd) sau s-a lasat mobila?
Sa lasat mobilierul, nu este facut special pentru acvariu, este un birou. Biroul are 1.40m si acvariul are 80cm, si este amplasat in partea stanga acvariul. Palul pe care sta acvariul sa lasat de pe la mijloc.
Adica biroul s-a curbat la mijloc iar acvariul sta inclinat stanga-dreapta?
In cazul asta trebuie sa iei masuri urgent. Iti distrugi biroul (1.2 cm e deja foarte mult) iar acvariul va avea si el la un moment dat de suferit.
Fiiind amplasat in stanga, o parte nu are cum sa se lase in jos, din cauza ca blatul din zona aia se sprijina pe peretele vertical al biroului. In schimb, cealalta parte se tot lasa, pe masura ce blatul se tot deformeaza la mijloc. La un moment dat, deformarea blatului va deveni atat de mare incat acvariul se va mai sprijini pe blat doar cu lateralele mici si sunt sanse destul de mari ca in momentul ala (au chiar inainte) sa se auda un mare poc.
Adica biroul s-a curbat la mijloc iar acvariul sta inclinat stanga-dreapta?
In cazul asta trebuie sa iei masuri urgent. Iti distrugi biroul (1.2 cm e deja foarte mult) iar acvariul va avea si el la un moment dat de suferit.
Fiiind amplasat in stanga, o parte nu are cum sa se lase in jos, din cauza ca blatul din zona aia se sprijina pe peretele vertical al biroului. In schimb, cealalta parte se tot lasa, pe masura ce blatul se tot deformeaza la mijloc. La un moment dat, deformarea blatului va deveni atat de mare incat acvariul se va mai sprijini pe blat doar cu lateralele mici si sunt sanse destul de mari ca in momentul ala (au chiar inainte) sa se auda un mare poc.
Am sa iau masuri si sa consolidez biroul, in felul asta scap si de inclinatia urata.
Trebuie sa golesti acvariul, sa-l dai jos de pe birou, iar pe mijlocul blatului sa intalezi o ranforsare verticala care sa se sprijine pe podea (fie direct, fie prin intermediul unor picioare plasate exact sub ea. Daca pui o poza cu mobila in cauza te ajut cu placere cu un sfat.
Deci . . . e mai bine sa luam acvarii cu peretii lipiti pe fund sau cu fundul intre pereti :fconf ? Ca ale mele toate au fundul intre pereti si se sprijina pe material special pentru acvarii (ala mare are doar doua treimi cu burete de 2-3mm, mijlocul fiind fara si pana acum nu a facut nici o burtA). Intreb pentru ca vreau sa achizitionez un acvariu maricel (200x70x80) si sa stiu ce indicatii sa le dau la indivizii care il fac. De preferat fund dublu?!
De preferat fund dublu?!
Exact, la acvariile cu geamul de fund dublu, primul geam este incastrat intre laterale, iar al doilea geam acopera toata suprafata geamurilor, intre geamurile de fund existand un strat de silicon, pentru distantare (nu se pun unul peste altul). Asta este tipul de acvariu care se aseaza pe o foaie de polistiren expandat, sau pad special pentru acvarii.
Orice acvariu care are peretii asezati pe fund se aseaza pe un pad, indiferent ca are fund simplu sau dublu. Motivul este evident.
Ca ale mele toate au fundul intre pereti si se sprijina pe material special pentru acvarii (ala mare are doar doua treimi cu burete de 2-3mm, mijlocul fiind fara si pana acum nu a facut nici o burtA).
Fundul unui acvariu nu prea face burta sesizabila, face direct poc. Cum spuneam, rezistenta la torsiune/incovoiere a sticlei este extrem de mica.
Revenind la intrebarea pusa, un acvariu facut in regie proprie sau de catre un mic manufacturier n-o sa aiba niciodata calitatea si siguranta unuia facut de o firma respectabila, daca se foloseste sticla de aceeasi grosime. Evident, se poate depasi inconvenientul lipsei echipamentelor pentru lipire folosind sticla foarte groasa si utilizand solutii greoaie si depasite, gen fundul dublu. Dar rezultatul va fi un acvariu nejustificat de greu, prin urmare dificil de manevrat/mutat etc etc.
Am vazut tot felul de monstri home-made care la 350-400 de litri au sticla de 12 sau chiar de 15 , fund dublu samd, cantaresc binisor peste suta de kile si necesita patru baieti voinici chiar si pentru a fi mutate dintr-o camera in alta.
Un Juwel de 400 de litri il care relativ usor doi oameni de constitutie medie.
Alegerea apartine fiecaruia, un home-made cu sticla supradimensionata poate fi si el destul de sigur, daca este facut cu cap. Pana la urma e mai degraba o chestie de a) buget si b) eventuala necesitate de a avea dimensiuni custom.
Pai sticla nu e tot sticla de, sa zicem, 12mm? Adica Juvel are sticla la 12mm mai usoara? Si nu tot cu silicon le lipesc? Am varianta sa iau asa ceva din Germania, firma care nu e recunoscuta pe plan european sau la fel din Cehia la jumatate de pret.
http://www.ebay.de/itm/Aquarium-Komplett-Anthrazit-200x70x70-980L-/140310649487?pt=de_haus_garten_tierbedarf_fische&hash=item20ab2a9a8f
Scuze de offtopic, dar nu am vrut sa deschid alt topic daca tot se dezbate aici aceasta problema.
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Acvarii de Vis » Diverse (apa dulce) » Drobul de sare
Powered by PunBB, supported by Informer Technologies, Inc.