Normal ca nu-mi inchipui
, dar chiar daca faceai 30% azi nu se putea trage nici o concluzie, a trecut prea mult timp de la precedentul schimb, iar cele doua ar fi fost prea mici.
Gandeste-te logic: faci azi testul de apa si gasesti 50 nitrati. Bagi tot azi 50% schimb, imediat dupa schimb ai 25 nitrati, logic. Faci si maine 50%, si TEORETIC, daca n-ai avea pesti, materii care deja se descompun pe-acolo in astea 24 de ore etc, ar trebui sa fii imediat dupa schimb la 12.5. Mai stai 24 de ore si apoi faci testul. Diferenta dintre cat o sa gasesti valoare masurata la nitrati si acest 12.5 o sa-ti arate cati nitrati produce acvariul tau, asa cum e el acum (cu filtrarea asta, pestii astia, plantele pe care le ai samd) in 48 de ore.
Dupa care e foarte simplu sa calculezi ce schimburi ar trebui sa faci (cat de mari si cat de dese) ca sa tii nitratii sub 20 CU ACTUALUL SETUP. E simplu cand faci lucrurile logic, nu?
Pe urma, daca ajungi la concluzia ca actualul setup necestia schimburi prea mari si/sau prea dese, poti incepe sa schimbi cate ceva, si in cazul asta primul meu sfat e cel cu filtrul intern de viteza mare.
Apropo, in filmulet eu vad ca piranha o sterg cu tot cu bucatica in boscheti, iti dai seama ca mai raman pe-acolo resturi neconsumate etc etc.