Subiect: Brachionus calyciflorus -,,microartemia" - cresterea rotiferilor de ap

Brachionus calyciflorus  este un rotifer de apa dulce a carui ultilizare se recomanda in special in hranirea puietului de peste dupa eclozare, imediat ce acesta iese la ,,zbor" pana cand alevinii cresc suficient de mari pt a putea consuma nauplii de artemia. Ca si specie el apartine clasei rotifere (Rotatoria) din care fac parte peste 2000 de specii. Specia are o mare putere de adaptabilitate rezistand in apa cu o absenta aproape totala de oxigen si in stare de chisti suprevietuind chiar la temperaturi extreme. Ciculul de viata este intre 12 si 21 de zile, iar maturitatea sexuala este atinsa la 2-3 zile, dupa unii autori chiar mai devreme. In conditii favorabile se inmultesc rapid atingand densitati f mari de la 40-50 rotiferi/ml pana la densitati de sute de rotiferi pe ml. Femela depune intre 6 si 10 oua care eclozeaza in cursul aceleasi zile, dupa unele surse in aprox 18 ore femelele rotifer eclozate fiind ele insele capabile de reproducere. Reproducerea este atat sexuata cat si asexuata, femelele fiind capabile sa depuna oua viabile si in absenta masculilor.
Conditiile optime pt ei sunt situate intre 15 si 31C (ideal intre 20C si 30C) si cu un ph cuprins intre 6 si 8 (ideal 8 ). Continutul de proteine ai rotiferilor (peste 50%) fac ca acestia sa fie hrana ideala pt puiet asigurand o rata mare de supravietuire a puilor comparativ cu utilizarea altor tipuri de hrana. Rotiferii se preteaza f bine culturii intensive asigurand o hrana vie foarte hranitoare si extrem de necesara mai ales speciilor de pesti ai caror alevini sunt prea mici pt a se putea hrani inca cu artemia. Rotiferii nu altereaza calitatea apei (asa cum se intampla cu infuzorii) mentinand o clara,  curata. Aceia dintre noi care au experimentat culturile de infuzori de ex. stiu cat de important este acest lucru si ce complicata poate fi cresterea unor specii de pesti ai caror alevini sunt  mai sensibili la schimbarea parametrilor apei.
In ceea ce priveste cultura rotiferilor sunt 2 metode principale bazate in special pe tipul de hrana folosit pt cresterea acestora:
-a) cultura bazata pe o alimentatie in compozitia careia intra in principal drojdia. Aceasta poate fi folosita fie simpla diluata cu apa si lichidul astfel obtinut turnat in cultura, fie poate fi combinata cu praf de spirulina, sau mancare f fina de pesti (in proportie f mica aceasta din urma)
-b) cultura bazata pe apa verde- din observatiile mele este cultura cea mai usoara dar necesita cunostinte despre cultivarea apei verzi.

Personal folosesc pt cultura un bazin de 5 litri din care recoltez cu ajutorul unei mici lumini (rotiferii tind sa se adune la lumina) cantitatea de care am nevoie. Cand am nevoie de cantitati mari uneori recoltez cam 3/4 din cultura si din ce am observat se refac rapid (1-2 zile). Bazinul de cultura este indicat sa fie tinut la soare si sa fie aerat. Apa trebuie mentinuta curata si depunerile de pe fundul bazinului trebuiesc indepartate, altfel apa se poate strica si ne putem trezi in scurt timp ca in loc de rotiferi avem infuzori.
Pun mai jos 2 clipuri cu rotiferi din culturile mele proprii.

,,Microartemia" -  rotiferii  sunt mai mari decat infuzorii dar mai mici decat nauplii de artemia.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M3tB5JOonPc[/youtube]

Rotiferi colectati gata de a fi serviti ca hrana alevinilor.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EErSL1NGBDs&feature=relmfu[/youtube]