Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Asteptand sa se termine ciclarea mai culeg cate 30 de melci comunitari cam 1 data pe saptamana, tot apar si nu stiu de unde ca cei pe care ii culeg sunt mic 1-3 mm si ma gandesc ca nu sunt capabili sa se inmulteasca asa mici.
Pana ajung cu ciclarea la final as putea sa introduc cativa RCS? Sau si ei sunt sensibili?

Eheim AquaPro 60

22

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

crevetii rcs sunt mai sensibili decit pestii la nivele ridicate ale no2, nh4

"Iar cind noi nu vom mai fi....vor fi altii"

23

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

hambros2001 A scris:

Pai din cate stiu, sanitarii, traiesc pe fundul acvariului si mananca alge, plante resturi de mancare neconsumata etc. Gresesc?

   Corect, insa atunci ce ai vrut sa spui cu: "Observ ca melcii deja fac ceva mizerie prin acvariu, si ma gandesc la achizitia unor sanitari"? Ai sperat ca acesti sanitari sint scatofagi?

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

A reusit cineva sa adauge un neon la modelul acesta de acvariu (Eheim AquaPro 60)? Cred ca lumina este putina (15W) la 63 l si as vrea sa adaug un neon suplimentar.

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

A trecut aproape o luna de cand am pornit setup-ul, si ma gandesc ca ciclarea se apropie de final si as vrea sa incep sa populez acvariul si cu ceva pesti, caci melcii vad ca traiesc bine in acvariul meu (saptamanal scot cate aprox. 30 comunitari).
Nu stiu cu ce sa incep?! Cu sanitarii, cu un card de guppy cu niste RCS? Multi recomanda niste teste de apa pentru a observa finalizarea ciclarii, dar prin oras nu am gasit decat teste de acelea 5 in 1 la aprox 55 RON. Nu stiu daca sunt asa folositoare. Ma gandesc ca daca incep cu un pestisor, 2 si le merge bine treaba e buna. :sok

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Salut , poti modifica acel capac de acvariu , iti trebuie un flex sau ceva sa tai si cateva cunostinte de instalatii electrice ca sa montezi droserul si neonul cele noi. Teste de apa eu folosesc de la jbl 5:1 si sunt multumit de ele.Pentru inceput asa cum ai spus pune cativa pesti si vezi cum merg treburile . Indicat ar fi sa testezi totusi apa , la sfarsitul ciclarii no2 tinde catre 0 , no3 sare de 100 ppm si trebuie facut un schimb masiv de apa inainte de a baga pestii.

27 Editat de hambros2001 (2012-02-21 22:25)

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Pesti inca nu am pus in acvariu, in continuare stau bine cu melcii comunitari si am si ceva "locuitori" noi: niste viermisori foarte mici, albi, care merg ca niste melci pe geamul acvariului si niste alge verzi ca niste fire de par lungi care vin din cea mai inalta planta si plutesc in partea superioara a acvariului de-a lungul curentului.
Cum as putea sa scapi de noii locuitori?

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Viermisori care merg pe sticla acvariului am avut si eu mai demult si constituiau hrana vie pentru neoni , nu cunosc cauzele aparitiei , nici nu m-am interesat ca nu faceau prea multe rele , stiu ca sunt prezenti in multe acvarii , poate mai multe detalii stiu colegii . Cat despre acele alge cauzele aparitie pot fi multiple ,deocamdata trebuie sa treci de la stadiul de spectator la cel de om de actiune , pune mana pe un lemn neslefuit si indepartaeza-le mecanic .Spor la treaba !

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Am scos mare parte din alge acum 5 minute. Am schimbat si putina apa pentru a face mediul prielnic pentru primii pestisori, inca nu am nici un furtun si m-am descurcat cu o cana. Trebuie sa imi cumpar si un aspirator de substrat caci a devenit destul de murdar substratul si cred ca viermisorii de acolo provin.

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Sambata am facut in sfarsit popularea cu cativa pestisori: 2x Guppy(mascul si femela), 2 x Zebre, 5 neoni, 2 Molly, 1 pui Ancistrus, 1 cory si 6 RCS.
Dupa cum vad pestilor le merge bine cei mai stresati par a fi melcii Pomaceea si RCS-ii. Sper ca se vor obisnui cu prezenta noilor locatari si vor convetui fericiti.

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Astazi am observat cu neplacere cand am aprins lumina ca femela de guppy pluteste la suprafata pe-o parte si are si coada mancata/putrezita partial dar totusi respira sad . Ce s-ar fi putut intampla? Am cum sa o mai salvez? Nu am observat alte simptome anterioare iar ceilalti pesti o duc bine. Nu am schimbat nici apa recent (acum o saptamana).

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Ai sa observi ca ne tot invartim in jurul acelor teste si pe buna dreptate, cumpara test de no2 pentru inceput si de no3. Pe parcurs vei completa colectia. Corect e sa spui "ceilalti pesti o duc momentan bine".
Legat de pesti, zebrele sunt pesti de grup, cory, si neonii la fel. Cu neonii te apropii de un cardulet, dar la cory si la zebre mai trebuie sa le cumperi niste prieteni. Poti sa dai un google sa vezi cate specii de cory sunt, daca nu iti plac cei albino(corydoras paleatus).
PArerea mea e ca femela de guppy poti sa o uiti si scoate-o repede din acvariu sa nu mai ciupeasca alti pesti din ea si sa se imbolnaveasca. Pe urma trebuie sa dai de cap problemei pentru a evita alte neplaceri.

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Posibil ca femela de guppy sa fi fost bolnava chiar din momentul achizitiei , mai pot fi si alte cauze oxigen putin , nitriti sau amoniac peste limitele admise .

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Salut,
Nu am mai avut probleme cu pestii de cand mi-a murit femela de guppy.
Probleme am cu plantele - multe dintre ele au alge mici de tip puncte negre si multe au frunzele putrezite.
Astazi mi-am cumparat o maternitate 3 in 1 JBL deoarece cred ca femela de Molly  urmeaza sa aiba pui. Initial neavand maternitatea am pus-o aseara intr-un bidon de 7l taiat cu apa din acvariu dar a stat speriata pana astazi. Si azi, repunand-o in acvariu, masculul o controla continuu si nu ii dadea deloc pace ea tot ascuzandu-se de el printre plante, si el, dupa ea. Am pus-o in maternitate dar tot este foarte speriata la orice miscare tresare si se agita mult.
Ceva sfaturi in privinta algelor si a femelei?

Eheim AquaPro 60

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Sper sa nu supar pe nimeni cu parerea mea , e adevarat ca pe aici sunt de cateva zile ,dar putina experienta de incepator am , asa ca iti spun cateva pareri :
- nu mai lua pesti vivipari , daca nu vrei sa faci acvariul o crescatorie si mai tarziu o ciorba de peste . Vivipari = pesti care nasc pui vii , nu se inmultesc prin icre .
- la cat de mare ai acvariul nu cred ca au loc prea multe carduri de pesti , deci hotaraste-te la un tip ( ori neoni , ori zebre ... personal prefer neonii ) . Ce s-a intamplat in trecut cu femela de guppy , banuiesc eu ca zebrele au muscat-o , am observat astfel de comportament des in multe acvarii de "copii" .
- RCS - daca te referi la creveti , citeste bine despre ei , ca nu se inteleg cu sanitari si cu multi pesti care au un comportament mai agresiv . Daca iti plac , ia cateva perechi si in timp poate vei ramane la parerea ca sunt draguti si merita .
- daca vrei sa scapi de melcii comunitari , cat nu este prea tarziu , ia 3-4 melci asasini si vre-o 2-3 de substrat si in timp vei scapa de cei comunitari . Cu siguranta aveau oua pe plantele care le-ai cumparat , asa ca pe viitor mare grija de unde le cumperi si mai mare grija INAINTE sa le bagi in acvariu ( curatare si observare f. atenta ) .
- daca ai deja depuneri mari pe jos inseamna cale dai prea mult de mancare . Nu arunca mancarea , ci le-o faramitezi bine si observi de la distanta ce se intampla si daca mananca . Poate le dai prea multa , poate nu le place ce le dai ... nu toti mananca acelasi lucru .
- substratul este putin cam subtire , eu personal as mai pune inca 2 , chiar 3 cm in anumite zone, cu plante mai pretentioase . Nu am inteles ce substrat ai pus , dar daca nu ai pus nimic fertilizant ar fi cazul sa te gandesti la cateva bile JBL pentru plante . In timp fac foarte bine si ajuta mult la pornirea plantelor .
- pentru o ciclare mai buna , rapida si "sanatoasa" , se gasesc de cumparat culturi de bacterii in sticlute mici ( 9 - 12 ron parca ) ;
- pana la pesti , varianta finala ar trebui sa te gandesti la plante si sa ai rabdare pana vezi cum se descurca si ce fel de "climat" poti face in acvariu si abia apoi te mai interesezi de pesti si vezi ce ti-ar place .
Sunt doar cateva pareri din partea unui care a patit destule , am fost si inca mai sunt incapatanat , dar imi cunosc limitarile de timp si bani ... astfel incat sper sa nu faci aceleasi greseli ca si mine . Bafta mai departe !

36

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

mariuseugen80 A scris:

pe aici sunt de cateva zile .

   De azi big_smile

mariuseugen80 A scris:

nu mai lua pesti vivipari , daca nu vrei sa faci acvariul o crescatorie si mai tarziu o ciorba de peste . Vivipari = pesti care nasc pui vii , nu se inmultesc prin icre .

   De ce sa nu mai ia vivipari? Viviparii nu sunt pesti? Sau nu sunt buni de tinut in acvariu? :omfg Personal ii consider foarte frumosi, si sunt foarte populari in randul acvaristilor (exista si concursuri internationale cu ei).

mariuseugen80 A scris:

RCS - daca te referi la creveti , citeste bine despre ei , ca nu se inteleg cu sanitari si cu multi pesti care au un comportament mai agresiv .

   Crevetii nu se "inteleg" cu "sanitarii"? :omfg La ce "sanitari" te referi? Adica se mai imping ei pe cate o bobita de mancare... dar este o "cearta" cuminte big_smile 

mariuseugen80 A scris:

daca vrei sa scapi de melcii comunitari , cat nu este prea tarziu , ia 3-4 melci asasini si vre-o 2-3 de substrat si in timp vei scapa de cei comunitari .

   Adica? :omfg

mariuseugen80 A scris:

Nu am inteles ce substrat ai pus , dar daca nu ai pus nimic fertilizant ar fi cazul sa te gandesti la cateva bile JBL pentru plante . In timp fac foarte bine si ajuta mult la pornirea plantelor .

   JBL 7 Balls sunt bile speciale pentru plantele mai "mancacioase" sau pentru un substrat "consumat", pentru fertilizare initiala exista alte variante (cum ar fi JBL AquaBasis, JBL Florapol etc)

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

De ieri m-am hotarat sa ma inscriu ... de mult tot citesc . Toti care si-au luat vivipari au ajuns la borcanase si ciorba de peste , sprapopulatie si probleme mai multe decat daca ar fi avut pesti ovipari . Nu am spus ca nu sunt frumosi ... dar el are si asa destule probleme in acvariu ca sa mai isi faca inca una .
Crevetii sunt chiar mancati de-a binelea de multi pesti din categoria sanitarilor , ca sa nu mai spun ca nu apuca sa se inmulteasca , iar cresterea sanitarilor fiind mai rapida ajung sa fie mereu alergati de orice peste care traieste pe fundul apei .
Sfatul era sa ia cativa melci asasini si cativa MELCI de substrat , am crezut ca se intelege . Nu vad ce rau ar face acele bile , daca plantele au nevoie de o pornire mai buna . E de ajuns sa bage 3-4 bile in acvariu mai pe mijloc si in timp se transforma in substrat .

38

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Ancistrus A scris:
mariuseugen80 A scris:

daca vrei sa scapi de melcii comunitari , cat nu este prea tarziu , ia 3-4 melci asasini si vre-o 2-3 de substrat si in timp vei scapa de cei comunitari .

   Adica? :omfg

mariuseugen80 A scris:

Sfatul era sa ia cativa melci asasini si cativa MELCI de substrat , am crezut ca se intelege .

   Sa o spun altfel (poate asa intelegi si tu): Cum te pot ajuta melcii de substrat (Melanoides tuberculata) cumparati impreuna cu asasinii (Anentome helena) sa scapi de melcii "comunitari"? Ca sa nu mai spun ca asasinii mananca cu placere melci de substrat :fok

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WjZ63bRIYls&feature=related[/youtube]

mariuseugen80 A scris:

Crevetii sunt chiar mancati de-a binelea de multi pesti din categoria sanitarilor , ca sa nu mai spun ca nu apuca sa se inmulteasca , iar cresterea sanitarilor fiind mai rapida ajung sa fie mereu alergati de orice peste care traieste pe fundul apei .

   La care "sanitari" te referi? Corydoras sunt cei mai comuni "sanitari" si traiesc in armonie cu crevetii.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pUHZKEheCK8[/youtube]

mariuseugen80 A scris:

Nu vad ce rau ar face acele bile , daca plantele au nevoie de o pornire mai buna . E de ajuns sa bage 3-4 bile in acvariu mai pe mijloc si in timp se transforma in substrat .

   Nimeni nu a spus ca bilele 7 Balls de la JBL fac rau, ideea era ca se pun in jurul plantelor cu radacini puternice (ex Echinodorus) care consuma mult fertilizant din substrat. Bilele astea nu se "transforma in substrat", ci se desfac foarte putin doar cand le patrund radacinile plantelor.

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

Ideea era ca de unde ia asasini , cu siguranta aveau si de substrat , nu ca cei de substrat i-ar manca pe cei comunitari .
Eu nu sunt convins de acea armonie si daca nu ii ataca / fugareste pe cei maturi , puii cu siguranta o patesc . Apoi acei coridoras bland este cea mai buna optiune daca vrea neaparat sanitari , dar mai sunt si multi altii care nu sunt atat de blanzi . Eu am avut unii cu mustati cu schelet osos si atacau chiar si scalarii daca ii deranjau din cochilii . Alta problema mai este noaptea , cand toti pestii "dorm" si crevetii se "odihnesc" , multi sanitari abia incep sa iasa de prin "pesteri" ca sa manance si ii deranjeaza pe toti.

40

Re: Primul meu acvariu (Eheim AquaPro 60)

mariuseugen80 A scris:

Eu am avut unii cu mustati cu schelet osos si atacau chiar si scalarii daca ii deranjau din cochilii .

   Deci asta era problema... nu stii cum se numesc "sanitarii" de care spui, dar stii ce fac big_smile Cumva Agamyxis, Platydoras, Heteropneustes fossilis, Synodontis? Toti au mustati... dar "cochilii" nu cred lol

mariuseugen80 A scris:

Alta problema mai este noaptea , cand toti pestii "dorm" si crevetii se "odihnesc" , multi sanitari abia incep sa iasa de prin "pesteri" ca sa manance si ii deranjeaza pe toti.

   Asta imi place cum suna, ca desprins dintr-un film de groaza lol

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wCfWHqrYUqo[/youtube]