1 Editat de Andi66 (2010-07-22 11:05)

Subiect: Despre alge...

Pentru ca toti ne lovim de aceste probleme numite alge m-am gandit sa usurez munca de indepartare a lor prin descriere, cauzele aparitiei, modalitatea de indepartare si nu in ultimul rand identificare lor (in cazul de fata vizual).
Am rasfoit site-urile de specialitate si cu ajutorul noului coleg "remus242004", asta este rezultatul. Sper sa va ajute si sa va fie de folos. Bafta multa!  :noroc

Black Beard Algae (BBA)
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled1-1.jpg
Descriere.
De cele mai multe ori aceasta alga creste pe marginile frunzelor plantelor cu un ritm de dezvoltare lent, pe decoruri si chiar si pe echipamentele din acvariu. De asemenea, uneori aceasta se dezvolta si in zonele cu curenti puternici din acvariu. Acest tip de alga creste in smocuri de circa 0.5 cm inaltime.

Cauzele aparitiei.
In acvariile intens luminate, prezenta acestei alge este semnul lipsei de CO2 sau a fluctuatiei nivelului acestuia. In acvariile slab luminate, aceasta apare adesea in urma schimbarii nivelului de CO2 din apa.

Indepartarea ei.
Intr-un acvariul intens luminat este nevoie de o marire a nivelului de CO2 din acvariu si/sau de o imbunatatire a circulatiei apei in jurul plantelor. Pentru inceput este bine sa periati sau sa taiati cat mai multe smocuri puteti manual. Cresteti treptat nivelul CO2 pana la o valoare de 30ppm sau chiar mai mare, dar fiti cu ochii pe pesti pentru a observa daca acestia respira greu. Pentru a impregna o miscare cat mai mare la suprafata apei si pentru a exista o circulatie cat mai buna a apei in acvariu puteti apela la o pompa suplimentara. In cazul in care aveti un acvariu slab iluminat si care nu este dotat cu un sistem CO2 este mai bine sa nu faceti schimburi de apa repetate deoarece acestea nu vor face decat sa se dezvolte aceste alge. Deoarece apa de la robinet contine deja o cantitate mai mare sau mai mica de CO2 dizolvat, introducerea acesteia in apa din acvariu poate duce la fluctuatii ale nivelului de CO2 din apa si implicit la o dezvoltare a BBA. Acest tip de alge raspunde mult mai repede decat plantele la fluctuatiile nivelului de CO2.
Pentru indepartarea acestei alge puteti apela si la SAE care par sa consume acest tip de alge. De asemenea o supradoza a suplimentelor pentru CO2 cum sunt Seachem Excel sau Easy Life Easy Carbo va ajuta la o indepartare definitiva a acestor alge.

Blue Green Algae (BGA)
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled2-1.jpg
Descriere.
BGA nu este de fapt o alga ci este o bacterie denumita cyanobacteria. Aceasta alga acopera totul cu o pelicula verde albastruie. Se indeparteaza usor manual, dar se dezvolta din nou foarte repede si produce un miros foarte urat. Cel mai adesea aceasta alga se dezvolta pe substrat, dar in special in partea din fata a sticlei unde primeste mai multe lumina.

Cauzele aparitiei.
Cea mai importanta cauza a aparitiei acestei bacterii este nivelul scazut al nitratilor. Uneori apare in setup-urile noi care au lumina si amoniac la un nivel care sa favorizeze aparitia ei. Substraturile si filtrele murdare, dar si circulatia proasta a apei in acvariu pot fi o posibila cauza a aparitiei acestei alge in acvariul dumneavoastra.

Idepartarea ei.
Oprirea iluminarii acvariului este cea mai buna metoda la care puteti apela pentru a indeparta aceasta alga. Oprirea luminii trebuie corelata cu schimburi de apa de 30-50% din volumul acvariului, iar pentru a grabi procesul de indepartare a acestei alge este bine sa o indepartati manual cat de mult este posibil aceasta alga. Daca nivelul nitratilor este foarte scazut, adaugati nitrat de potasiu pentru a obtine un nivel de 20ppm. Stopati aditia de CO2 si adaugati o pompa de aer. Acoperiti acvariul chiar cu o patura pentru a impiedica lumina sa ajunga la acvariu. Toate aceste masuri trebuie luate timp de 3-4 zile, timp in care incetati sa mai hraniti pestii. Nu este nevoie sa va ingrijorati si sa aprindeti lumina la pesti pentru a vedea care este starea acestora in aceasta perioada, pestii rezistand mai mult timp fara hrana fara probleme. Dupa 3-4 zile de intuneric puteti sa descoperiti acvariul si sa efectuati un schimb de apa (30-50 % din volumul acvariului). De asemenea puteti scoate piatra de aer si incepe aditia de CO2. Va trebui sa continuati cu administrarea fertilizantilor pentru a nu avea un nivel prea scazut de nitrati in apa. Asigurati-va totodata ca filtrul si substratul nu se colmateaza si ca in acvariu apa circula suficient de bine pentru a evita reaparitia acestei alge pe viitor.
O alta optiune pentru indepartarea acestei alge este folosirea antibioticului Maracyn. Cu ajutorul acestuia obtineti rezultate bune, dar din pacate aceasta poate afecta pe langa cyanobacteria si bacteriile folositoare din filtrul biologic.

Cladophora
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled3-1.jpg
Descriere.
Cladophora este o alga verde filamentoasa ce are o textura aspra si uneori nisipoasa.

Cauzele aparitiei.
De cele mai multe ori cauza aparitiei acestei alge este nivelul scazut al nutrientilor si al CO2.

Indepartarea ei.
Este o alga destul de 'incapatanata' si destul de greu de indepartat. Asigurati-va ca dozati corespunzator fertilizantii si ca pastrati la un nivel corespunzator toti parametrii apei, dar al CO2 in special. Indepartati manual cat de mult puteti aceasta alga pana cand se stopeaza dezvoltarea ei. Un alt lucru care trebuie sa va asigurati este ca in acvariu, circulatia apei este corespunzatoare. Supradozarea suplimentelor de CO2 (Seachem Flourish Excel sau Easy Life Easy Carbo) poate ajuta la indepartarea ei. Dintre mancatorii de alge, doar Amano shrimp par sa fie atrasi uneori de aceasta alga.

Algele maro
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled4-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga formeaza o pelicula vascoasa maro pe plante, substrat, sticla si chiar pe echipamentele din acvariu.

Cauzele aparitiei.
De obicei aceasta alga se dezvolta in acvariile noi in care ciclul azotului nu a fost incheiat in intregime, iar azotul nu se transforma in timp util in nitriti, iar mai apoi in nitrati.Astfel concentratia de amoniac din apa este ridicata, lucru ce favorizeaza aparitia algelor maro.

Indepartarea ei.
Aceasta alga poate fi aspirata sau stearsa de pe sticla cu o carpa moale. De obicei aceasta alga maro dispare la cateva saptamani de la stabilizarea acvariului. Daca doriti sa apelati la mancatorii de alge pentru a indeparta aceasta alga, Otocinclusii sunt cei mai recomandati.

Green Dust Algae (GDA)
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled5-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga se formeaza pe peretii acvariului dand un aspect de neclaritate sticlei. Uneori aceasta se dezvolta atat de mult incat nu se mai poate nici vedea in acvariu. Desi nu afecteaza plantele, aceasta alga strica foarte mult aspectul acvariului si lasa impresia ca acesta nu este ingrijit, ca este murdar.

Cauzele aparitiei.
Cauzele aparitiei GDA sunt nivelul scazut al CO2 si al nutrientilor din apa. Aceasta alga apare in special in acvariile noi.

Indepartarea ei.
Poate fi indepartata manual foarte usor cu ajutorul unui rezuitor magnetic cu care se curata peretii acvariului. Desi de obicei apare din nou foarte rapid, lasati-o sa sa dezvolte timp de 3 saptamani. Aceasta poate deveni foarte urata in toata aceasta perioada, dar indepartati-o manual dupa terminarea celor 3 saptamani si efectuati un schimb masiv de apa. In unele cazuri este nevoie de o repetare a acestui tratament pentru a o indeparta definitiv. Pe toata durata tratamentului este bine sa scadeti doza de fertilizanti administrata.

Green Spot Algae (GSA)
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled6-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga se dezvolta sub forma unor puncte mici verzi pe peretii acvariului si pe frunzele plantelor cu un ritm de dezvoltare mai lent.

Cauzele aparitiei.
Nivelul scazut al fosfatilor (PO4) din apa duce adesea la o invazie a acestor alge. Nivelul scazut de CO2 sau o iluminare intensa pe o durata lunga de timp poate de asemenea sa contribuie la apritia punctelor verzi.

Indepartarea ei.
Desi se indeparteaza destul de greu manual, va puteti ajuta de o lama de ras sau de un razuitor magnetic bun. Verificati nivelul de CO2 din apa, iar daca testerele o cer trebuie sa ridicati acest nivel prin aditia de mai mult CO2. Pentru a se dezvolta corespunzator plantelor le sunt suficiente 9-10 ore de lumina pe zi. Astfel daca in acvariul dumneavoastra perioada de iluminare a acvariului depaseste 10 ore este recomandat sa o reduceti. Daca stingerea luminilor este conditionata de programul dumneavoastra de munca atunci puteti apela la o priza programabila care in mod normal nu ar trebui sa lipseasca din dotarile unui acvarist.

Apa verde
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled7-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga unicelulara face ca apa sa para incetosata. Uneori are doar o tenta verzuie, dar in unele cazuri situatia este atat de grava incat pare mai degraba o supa de mazare decat apa dintr-un acvariu.

Cauzele aparitiei.
Cel mai adesea aceasta alga se datoreaza nivelului ridicat al amoniacului din apa. Poate fi doar o crestere brusca pe o perioada foarte scurta de timp care nu este detectata de testere. O alta posibila cauza a aparitiei ei este dezechilibrul dintre nivelul nutrientilor si/sau nivelul scazut al CO2 din apa.

Indepartarea ei.
Schimburile mari si repetate de apa nu sunt intotdeauna de ajutor. Daca se dovedeste ca sursa acestei alge este dezechilibrul de care am amintit mai sus, prin simpla stabilizare a parametrilor apei, aceasta alga va disparea. Este recomandat de asemenea sa mentineti acvariul in intuneric timp de 3 zile dupa care sa schimbati o cantitate mare de apa din acvariu. De asemenea un sterilizator UV va curata acvariul de aceasta alga chiar dupa o zi de functionare, multi acvaristi apeland la aceasta solutie cand niciuna din variantele mai ieftine nu da rezultate.
O alta metoda recent descoperita este folosirea unor ramuri de salcie recent taiate (recomandat de 1-2 ani). Aceste ramuri trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 0.5 si 1 cm. Plasati crengile in pozitie verticala in asa fel incat sa atinga substratul si sa iasa cativa centimetri din apa. Dupa cateva zile aceste ramuri vor produce radacini, iar apa se va limpezi treptat. In momentul in care apa s-a curatat de aceasta alga puteti indeparta si ramurile de salcie.

ATENTIE!!! Nu confundati aceasta alga cu acea bacterie care da apei senzatia de ceata, de apa laptoasa.

Algele paroase
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled8-1.jpg
Descriere.
Algele paroase sunt o denumire generala pentru larga paleta a algelor filamentoase. Majoritatea acestor alge sunt verzi si difera in lungime. Din aceasta categorie fac parte mai multe alge pe care le-am tratat separat in articolele de mai jos. ( Rhizoclonium, Oedogonium, Spirongyra, Staghorn)

Cauzele aparitiei.
Cauzele aparitiei algelor paroase sunt multiple: de la niveluri scazute ale CO2 si ale nutrientilor pana la fluctuatii mari ale amoniacului din apa. Aparitia acestora nu are totusi nicio legatura cu excesul de fier, cum cred multi acvaristi.

Indepartarea lor.
Din pacate aceste alge sunt destul de greu de indepartat. Introducerea cat mai multor plante, aditia de CO2 si o cantitate suficienta de nutrienti incat sa satisfaca pofta plantelor, indepartarea manuala a cat mai multor alge posibile pare sa aiba efecte dupa un timp. Pentru indepartarea lor puteti sa folositi o periuta de dinti sau ceva asemanator. Printre solutiile alternative de indepartare a acestor alge se numara Amano shrimp sau Moly, dar si de suplimentele pentru CO2 cum sunt Seachem Flourish Excel sau Easy Life Easy Carbo, dar acestea ajuta doar in cazul unei supradoze. (Atentie totusi la dozarea acestora pentru a nu omora vietuitoarele din acvariu si plantele.

Rhizoclonium
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled9-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga creste sub forma unui strat de puf foarte urat si dezgustator.

Cauzele aparitiei.
Rhizoclonium apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Indepartarea lor.
Prin curatarea periodica si corespunzatoare a acvariului puteti sa nu scapati de aceasta alga si sa nu aveti probleme cu ea. Pentru a putea sa o indepartati trebuie sa mariti cantitatea de CO2 introdusa in acvariu si verificati parametrii apei. Adaugati de asemenea suplimente pentru CO2 cum sunt Seachem Excel sau Easy Life Easy Carbo pentru a o indeparta. De asemenea crevetii Amano sunt amatori ai acestei alge.

Oedogonium
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled10-1.jpg
Descriere. Oedogonium este o alga filamentoasa destul de scurta care de un aspect pufos, paros plantei.

Cauza aparitiei.
Aceasta alga apare cel mai adesea in acvariile neintretinute in care nivelul substantelor nutritive si al CO2 este foarte scazut.

Indepartarea ei.
Verificati parametrii apei. In functie de acestia suplimentati aditia de CO2 sau fertilizantii adaugati in acvariu. Supradozele de Seachem Flourish Excel sau de Easy Life Easy Carbo va pot ajuta sa invingenti aceasta alga. Singurii mancatori de alge care mananca aceasta alga sunt Amano shrimp sau Moly.

Spirongyra
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled11-1.jpg
Descriere.
Aceste alge verzi filamentoase sunt denumite si Spirogyra si nu apar in acvariile cu apa poluata, dar sunt amatoare de acvarii eutrofice, bogate in substante nutritive (fertilizanti lichizi, CO2 si lumina)
Sub microscop se poate observa cum cloroplastele sunt asezate sub forma de spirala. De aici provine si denumirea de Spirongyra.
Ea se dezvolta foarte rapid formand fire lungi care se incalcesc. Un lucru demn de luat in seama este acela ca aceste alge nu afecteaza plantele decat intr-o mica masura, acestea afectand mai mult aspectul acvariului.

Cauza aparitiei.
De cele mai multe ori apare la cateva saptamani dupa producerea unor perturbari in acvariu care duc la cresterea amoniacului. Aceste perturbari pot fi de orice fel: excesul unei substante in acvariu, moartea unui peste care trece neobservata sau lumina intensa combinata cu un exces de nutrienti.

Indepartarea ei.
In momentul in care aceasta apare in acvariu este destul de greu sa o indepartati deoarece traieste in aceleasi conditii ca si plantele. Indepartarea lor manuala nu este o solutie deoarece acestea vor creste inapoi, iar in momentul incalcirii nu le veti mai putea scoate cu aceiasi usurinta. Indepartati cat de mult puteti aceste alge din acvariu manual, iar dupa aceea opriti lumina si CO2 timp de trei zile. Toate acestea trebuie combinate cu schimburi de apa zilnice. Dupa fiecare schimb de apa dozati cu macronutrienti. De asemenea folosirea unor suplimente pentru CO2 cum sunt Seachem Excel sau Easy Carbo ajuta la indepartarea acestor alge. O alta metoda de indepartare a acestei alge care da rezultate bune este reducerea dozei de fertilizanti la 1/4 sau 1/8 din cea recomandata de producator.

Staghorn
http://i1011.photobucket.com/albums/af233/gheorghiu_andi/Untitled12-1.jpg
Descriere.
Aceasta alga creste ca si niste ramuri mici sau ca si coarnele unui cerb. Culoarea acestora este in general neagra sau gri verzui avand o tenta rosiatica.

Cauza aparitiei.
Cauzele aparitiei acestei alge sunt diverse. De obicei de vina pentru aparitia ei sunt cantitatea prea mica de CO din apa si/sau circulatia proasta a apei prin acvariu. Hranirea in exces a pestilor si depunera hranei neconsumate pe substrat duce la stricarea apei si implicit la aparitia algelor. Filtrele murdare sunt o alta cauza posibila a aparitiei ei. De asemenea daca agitati un substrat foarte murdar fara a efectua apoi schimburi de apa, veti putea avea probleme cu aceasta alga.

Indepartarea ei.
Verificati nivelul CO2 din acvariu si asigurati-va ca apa circula suficient de bine prin acvariu. Hraniti mai putin pestii si aspirati substratul pentru a indeparta mizeriile din el periodic. Supradozarea de Seachem Flourish Excel sau Easy Life Easy Carbo ajuta de obicei la indepartarea ei.

Sursa: http://www.aquascaping.ro/index.php/acv … /alge.html

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

2

Re: Despre alge...

Foarte tare postul tau,benefic tuturor

3

Re: Despre alge...

FOARTE UTIL SI POZE FOARTE EXPLICITE. L-AM COPIAT LINGA ATLASUL DE PLANTE DE ACVARIU. M :apl ULTUMIM!!!!!

4 Editat de Andi66 (2010-07-22 11:06)

Re: Despre alge...

Am sa incerc sa gasesc ceva si cu bolile pestilor.  :sok
Multumesc si sper sa ajute... wink

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

Re: Despre alge...

Daca asta nu ajuta atunci sa ma ierte Dumnezeu daca mai stiu ce altceva ar putea sa ajute...
Da intradevar ceva despre bolile pestilor ar fi super de citit si de bagat la cap :stupid
Multumesc in numele meu ... si cred ca nu numai ... :sok

Re: Despre alge...

Andi nu mai incerci sa completezi la alge ?!,de exemplu Thread Algae nu le vad aici si cred ca or mai fi si alte alge destul de comune pe care le-ai omis  big_smile

7

Re: Despre alge...

bogdivaio A scris:

Andi nu mai incerci sa completezi la alge ?!,de exemplu Thread Algae nu le vad aici si cred ca or mai fi si alte alge destul de comune pe care le-ai omis  big_smile

Be my guest, Boss!!!  wink

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

8 Editat de mirceajifcu (2011-05-04 17:22)

Re: Despre alge...

Bun postul! Si foarte util! Mersi pentru timpul acordat scrierii lui (in speranta ca e si valabil tot ce scrie acolo  tongue ).
In afara de Easy Carbo, daca imi permiti, mai sunt si alte modalitati de combatere a algelor:

1. Substante de la alte firme, special facute pentru combaterea algelor: JBL Algol ajuta impotriva algelor de tot felul, fara sa dauneze plantelor. (http://www.jbl.de/de/aquaristik-suesswasser-produkte/detail/2329/jbl-algol)
2. Lemna minor (i se mai spune "politia apei" impotriva algelor si a murdariei). Este indicata si pentru balti. Concureaza cu algele pentru hrana. A se citi mai mult pe aceasta tema.
3. Exista materiale filtrante care ajuta impotriva algelor.( JBL NitratEx, PhosEx, care elimina substantele hranitoare pentru alte din apa).
4. Filtrele Uv reduce aceste probleme.

In afara de lemna minor, am incercat toate aceste produse cu succes.

Re: Despre alge...

va salut! dupa canicula din vara aceasta timp in care temp apei a urcat pana la 30 gr C nu reusesc sa scap de o chestie care mi-a aparut pe plante. nu stiu sigur daca este o alga sau o boala a plantelor. pe frunze se creeaza un puf galben-maro ca si cum frunzele ar intra in putrefactie, dupa descrierea si pozele de mai sus, seamana cu algele maro dar este de dimensiuni mai mici si nu se vede asa de bine. poate sa fie altceva sau sunt chiar alge maro. din pacate nu am nici o poza, dar voi incerca sa fac cateva poze relevante

Re: Despre alge...

O sugestie pentru admini: mutati topicul omului intr-un topic nou, si apoi stergeti postul meu, ca sa nu se umple acest articol informativ de comentarii.

11

Re: Despre alge...

:apl
Multumiri Adi66
^:)^

Lumea este asa cum o facem noi