Subiect: Ghidul articolelor acvariidevis

Domnul bradaqua ne-a oferit acest ghid pentru a putea sa aranjam cat de cat aceste articole. Deci sa ii dam bataie!
Nu trebuie sa scrieti sute de pagini, scurt si la obiect ceea ce este important. Stiu ca se pot face adevarate sinteze de sute de pagini doar pe unele teme insa noi dorim sa ii ajutam pe cei nou veniti si de ce nu si pe cei mai experimentati prin modernismul aplicat acvariilor.
1. INTRODUCERE:
Exemplu: "A detine in captivitate un animal inseamna in primul rand a-i oferi conditii optime de viata, recunoscandu-i si respectandu-i in acest fel drepturile. Pentru vietuitoarele din acvariul nostru vor fi hotaratoare conditiile de mediu pe care le vom oferi, acestea facand diferenta intre cei care sunt simplii posesori de animale si cei care sunt pasionati. Posesia unui bazin cu pesti si plante, nu inseamna neaparat a fi un pasionat sau specialist in acvaristica. Acvariul a devenit in ultimul timp, datorita facilitatilor date de progresul tehnic, care si-a pus amprenta si in acest domeniu, un accesoriu deosebit de estetic si apreciat in tot mai multe spatii publice si private. Din ce in ce mai multi specialisti care se ocupa cu studiul amenajarii spatiilor ambientale, afirma ca prezenta unui acvariu in cotidianul uman, adauga un plus de pozitivitate si contribuie substantial la eliminarea stresului. Rolul educativ este deosebit in special pentru copii, care pot invata extrem de multe lucruri despre vietatile care populeaza un acvariu. Responsabilizarea micutilor in ceea ce priveste ingrijirea acestor vietati, va avea un efect benefic in dezvoltarea unei personalitati pozitive. Nu in ultimul rand, Feng Shui (Feng = vant, Shui = apa), care reprezinta un stil de viata si care este arta de a trai in armonie cu natura si cu toate energiile din univers, plaseaza acvariul pe un loc foarte important in stiinta amenajarii spatiilor de locuit. Acesta pledoarie pentru includerea unui colt de natura vie, in propriile noastre camine, isi va atinge scopul atunci cind, unii dintre cei care se simt atrasi de tot ce inseamna natura, vor incerca sa afle cite ceva despre fascinanta viata dintr-un acvariu."
* Se va sublinia ca materialele care stau la baza lucrarii sunt atit rodul experientei userilor de pe forum, cit mai ales folosirea surselor publice specifice internetului.
2. IDEEA ACESTEI LUCRARI, CONSIDERATII DESPRE PARTICIPANTI, CADRUL IN CARE S-A NASCUT LUCRAREA, ETC.
3. COMPONENTELE UNUI ACVARIU
a) acvariul - elemente constitutive - alegerea / constructia - forma - materiale folosite - dimensiunea / calcule capacitate / grosime sticla - suportul - amplasarea
b) apa (parametrii) - temperatura - culoare - miros - compozitie - oxigen - pH - duritate - tratarea pentru obtinerea parametrilor
c) substrat - tipuri (decorativ / pentru fixarea plantelor / pentru hranirea plantelor) - alegerea in raport de tipul acvariului - introducerea in acvariu
d) decor - tipuri - alegerea in raport de tipul acvariului - fixare / amplasament
e) plante - tipuri (submerse, plutitoare, emerse, submerse/emerse) - ingrijire (notiuni generale) - specii (pentru fiecare specie/varietate): - foto - nume stiintific - nume popular - familia - areal - continent - regiune - inaltime - circumferinta - iluminare - temperatura - dH - pH - mod dezvoltare - cerinte - amplasament in acvariu - descriere/comentarii
Exemplu:
Nume stiintific: Bacopa australis
Nume comun: Bacopa, Bacopa tufis
Familie: Scrophulariaceae
Areal: America de Sud; Brazilia
Continent: America de Sud
Inaltime: 7 - 30 cm
Circumferinta: 2 - 5 cm
Iluminare: puternica - foarte puternica
Temperatura: 15 - 32 °C
dH (duritatea apei): medie
Ph (aciditatea apei): 6.0 - 8.0
Crestere: rapida
Cerinte: nepretentioasa in general dar pretentioasa fata de iluminare care trebuie sa fie puternica. Iluminarea nu va fi sub 2w la 5l de apa, in cazul tuburilor fluorescente. Necesita un substrat bogat in nutrienti, reactioneaza pozitiv la adaos de bioxid de carbon.
Amplasament: Planul din fata, in lateralele acvariului.
Comentarii: Frunzele sunt carnoase, de un verde opalescent stralucitor, iar la lumina puternica devin rosiatice pe margini. Tulpina este oarecum fragila/casanta, si formeaza una sau mai multe ramuri cu
frunze grupate opozit, cate doua, la fiecare nod. Lumina insuficienta determina pierderea frunzelor incepand de la baza plantei, pentru ca in cele din urma intreaga planta sa moara. Planta poate fi sadita in substrat, in planul din fata - lateral al acvariului, obtinandu-se un rezultat estetic deosebit atunci cand sunt grupate mai multe exemplare.
In conditii optime formeaza adevarate covoare pe fundul acvariului. Se inmulteste prin butasire, partile detasate dintr-o planta dezvoltandu-se independent, ca plante noi. Sectionarea butasului se va face deasupra nodului care formeaza frunzele. Prin colorit si forma realizeaza un contrast interesant cu celelalte plante din acvariu.
f) pesti - categorii (de apa dulce, de apa salcie (salmastra), de apa sarata) - de apa dulce si salcie - familii - Anabantidae - Characidae - Cichlidae - Cyprinidae - Poecilidae - Pesti curcubeu - Sanitari, somni, pesti de fundul acvariului * pentru fiecare specie/varietate: - foto - nume stiintific - sinonime - nume comun - familie - categorie - areal - ecosistem - temperament - dimensiuni (mascul + femela) - zona de inot - perioada activitate - temperatura - pH - dH - dismorfism sexual - inmultire - hranire - comentarii
Exemplu:
Nume stiintific: Trichogaster leerii
Nume comun: Gurami diamant, Gurami leerii, Gurami mozaic, Gurami perlat
Sinonime: Trichopus leerii
Familie: Osphronemidae
Categorie: Anabantidae
Areal: Asia; Malaysia, Sumatra, Borneo
Ecosistem: rau, ape lent-curgatoare
Temperament: Pasnic, masculii se lupta uneori dar fara urmari. Dimensiuni: mascul 12 cm; femela 10 cm
Zona de inot: medie/suprafata
Perioada activitate: diurn
Temperatura: 24-28 °C
Ph (aciditatea apei): 6.0 - 8.0
dH (duritatea apei): 5 - 20
Dismorfism sexual: Masculul are inotatoare dorsala mai mare si ascutita, regiunea gatului se colo reaza in portocaliu-rosu, la maturitate inotatoarea anala dezvolta filamente extinse.
Inmultire: Este probabil cel mai spectaculos moment pe care acest peste il ofera privitorului. In timpul reproducerii atat masculul cat si femela prezinta un colorit extrem de intens. Temperatura apei trebuie mentinuta constant la 26-28 grade, in rest reproducerea se desfasoara asemanator cu cea a Trichogaster trichopterus. Puii se hranesc la inceput cu microorganismele formate in jurul plantelor din bazin, la care adaugam infuzorii sau galbenus de ou fiert tare, in cantitati foarte mici, pentru a evita tulburarea si alterarea apei. Dupa 6-7 zile putem sa le administram hrana mai mare in granulatie, cum sunt microviermii sau nauplii de Artemia Salina. De asemenea exista in comertul specializat diferite tipuri de hrana pentru puii eclozati din icre.
Hranire: Nu ridica probleme deosebite, pestele acceptand o varietate foarte mare de hrana, preferand insa hrana de origine animala: purici de balta (Daphnia Pulex) vii, congelati sau uscati; tubi (Tubifex Rivularum) vii sau congelati; artemia (Artemia Salina) vii sau congelati; larve de chironomus (Chironomus) vii sau congelati; hrana uscata (fulgi, pelete, mixturi, etc.). Se poate administra si carne de vita sub forma de rasatura (cu un cutit foarte bine ascutit se rade carnea perpendicular pe fibra), sau tocatura din ficat si inima de vita/pasare. Aportul de proteine va avea ca rezultat dezvoltarea mult mai armonioasa a pestilor, cat si o reproducere calitativa si cantitativa mai buna.
Ingrijire: Trichogaster leerii este un peste cu cerinte mici fata de conditiile oferite in acvariu, putand fi gazduit in bazine de dimensiuni medii (aprox. 100 litri), cu substrat de culoare inchisa si plante care ii vor pune in valoare coloritul. Iluminarea trebuie sa fie puternica, avand si zone umbrite de plantele plutitoare. Acvariul trebuie acoperit, pentru a impiedica pestele sa sara in afara lui.
Comentarii: Acest peste este unul din cei mai populari reprezentanti al familiei Anabantidae. Prezinta un colorit deosebit de frumos, fapt pentru care il intalnim in foarte multe acvarii, in care ii putem admira delicatetea si rafinamentul coloristic.
g) nevertebrate (categorii, specii, foto / descriere)
h) alge (categorii, specii, foto / descriere)
I) bacterii (categorii, specii, descriere)
i) sistemul de iluminat
j) echipamente
4. AMENAJAREA ACVARIULUI
5. CICLAREA
6. FILTRAREA
7. FERTILIZAREA
8. TRUCURI, SMECHERII, INOVATII, INVENTII
9. BOLILE PESTILOR - DESCRIERE SI TRATAMENTE

Lucrul important este acesta: Sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai pentru ce ai putea sa devii.