Re: probleme cu plantele
Bafta cu plantele :fok
Nu esti autentificat. Inscrie-te sau autentifica-te.
Acvarii de Vis » Incepatori (apa dulce) » probleme cu plantele
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Bafta cu plantele :fok
Vezi ca se poate si fara comentarii.
Mai bine mi-ai zice daca are vreo treba lumina in situatia mea.
Am citit ca ce neon am eu e bunicel pentru plante, are doar 18w.
Trebuie sa mai pun unul de 15 sau 18w ca sa aiba o crestere mai rapida plantele?
Mai exact 1w\?litri
Eu iti multumesc anticipat.
Poti incepe cu 0,5W pe litru. Pentru majoritatea plantelor e ok. Acum si plantele astea au o perioada in care se acomodeaza si dupa - cand nu te astepti- explodeaza si se dezvolta rapid. E normal sa se ingalbeneasca cateva frunze din cele vechi, iar dupa ce incep sa-ti dea cele noi nu o sa mai stai stresat, mai ales ca ce ai tu acolo nu sunt catalogate drept plante pretentioase. Asa ca ai rabdare..e cel mai important!
Vezi ca se poate si fara comentarii.
Mai bine mi-ai zice daca are vreo treba lumina in situatia mea.
Am citit ca ce neon am eu e bunicel pentru plante, are doar 18w.
Trebuie sa mai pun unul de 15 sau 18w ca sa aiba o crestere mai rapida plantele?
Mai exact 1w\?litri
Eu iti multumesc anticipat.
"Caterinca" de la postul nr. 4, nu citit-o din cauza nervilor? sau ti-a spus tot vreun vinzator de la Hornbach, ca tubul de 8000K este "bunicel" pentru plante?
Ca sa-ti indulcesc suferinta vis a vis de faptul ca nu ti-am dat niciun sfat despre acel Echinodorus: nici nu puteam s-o fac, ti-am spus, calitatea pozelor este execrabila (nu-ti fac vreo vina din asta)!. Peste citiva... ani, o sa afli, ca starea unei plante poate fi determinata printr-o observatie foarte atenta, a carentelor pe care le manifesta, fiecare din aspectele observate, determinind natura suferintei.
Iti propun sa alegi in a tine cont de sfaturile primite pe acest forum (la urma urmei un forum de specialitate, care-si propune standarde deosebite, de aici rezultind si pretentiile vis a vis de membri) sau a tine cont de sfaturile primite de la vinzatorii din magazine...
P.S. Bine ca inainte de a deveni un exponat de muzeu (asa cum crezi tu ca ar fi util, in ceea ce ma priveste) am apucat sa contribui cu ceva la nivelul acestui forum (cel putin): http://www.acvariidevis.ro/articole/ilu … orescente/; http://www.acvariidevis.ro/apa-dulce/plante/
Citeste si... daca poti, invata!
Merci pentru link-uri si merci petru sfat bogdan. Mi se pare ceva ..... deplasat la parametri luminii
Am stat si am citit tot un document de genul pe alt forum si e diferenta de valori intre categorii. Exemplu lumina slaba in documentul celalt este < 0, 3w/l. Si altle care difera.
Oricum o sa il iau si pe asta sa ma uit pe el si nu am decat sa trec la experimentat.
Un articol poate fi luat si ca "sfat". Dupa cum ai spus intr-un post anterior, ai competenta/dreptul de a-ti alege sfaturile pe care le consideri utile, fa-o si in cazul asta!
Din tot ce am citit si sfaturi am constatat ca nu este adevar absolut in acvaristica. Combinatia cu 2 neoane au impartasit-o mai multe persoane cu care am stat de vorba in legatura cu plantele si o sa mai pun un neon de 2700 - 3500k cum zicea baracuda pentru plante.
Merci inca odata.
O sa revin cu rezultatul.
ai grija ca acel rezultat poate fi si multe alge :sok
La asta ma gandeam si eu. am zis sa incer cu un neon 8w lumina rece si unul de 15w lumina calda si cu un program de 8 ore. O fi mai bine asa?
La asta ma gandeam si eu. am zis sa incer cu un neon 8w lumina rece si unul de 15w lumina calda si cu un program de 8 ore. O fi mai bine asa?
Asta ar insemna sa renunti la balastul initial de 18W si sa pui doua (unul de 15W + unul de 8W). Daca tot esti dispus sa faci asa ceva, mai bine pune doua tuburi de 18W (un 865 + un 830), actionate separat de doua balasturi. In felul asta, aprinzi la ora 7 tubul de 3000K, dupa care peste o ora/doua cel de 6500K, procedeul fiind copiat invers, seara (sa zicem incepind cu ora 19), la stingerea pe rind a tuburilor. In felul asta reproduci oarecum si spectrele specifice soarelui pe parcursul zilei si mentii o iluminare normala, ca putere si durata.
Daca administrezi si fertilizantii asa cum ti-am spus, ai toate sansele sa nu fii invadat de alge si sa scurtezi perioada de trecere de la statutul de posesor al unui acvariu, la statutul de acvarist...
Am montat tot acum sa vedem si rezultatul. Am mers pe neon philips 830 si 865 - 18w fiecare.
Pe easycarbo merg zilnic si profito tot de la easy life odata pe saptamana.
Merci de sfaturi. Ai inceput sa fii profi la sfaturi. :apl
rezultatele o sa se vada dupa ceva timp...
de ce nu incerci tu o bomba de Co2?!e simplu de facut,si sa vezi atunci rezultate...
Pai acolo imi prind urechile..... si am auzit ca in timp e mai bun easycarbo decat o bomba.
Dar si mai bun ar fi o instaltie de co2 .... dar ce tine de co2 pentru plante nu am studiat si ...nu stiu ce sa zic.
pe toti cei fie cu bomba fie cu co2 in butelie ii aud ca pun si easycarbo! citeste prospectul prosusului pentru a te lamuri exact ce face acel easycarbo. eu pun 1,5 ml la 54 de litri de apa brut si am si bomba.
Daca ar fi sa-mi dau cu parerea din ce-am vazut in pozele tale, as nivela tot, as pune substrat special de plante, pietris cu granulatie de 2-3 mm sau manado si apoi m-as gandi la plante si pesti. pana sa fac asta nici eu n-aveam mare succes cu plantele!
Spor
Din propria experienta, iti spun ca poti merge linistit pe EasyCarbo. Eu l-am preferat bombei, datorita fluctuatiilor care pot apare. Si de aici probleme...
Nu am vazut insa, in tot ce ai scris, nimic specificat despre fertilizarea cu macroelemente...
Ai inceput sa fii profi la sfaturi.
Ai pierdut deja un coleg de forum (danielt) cu atitudinea asta ostila, coleg care te putea sfatui de bine, din experienta lui, in legatura cu plantele... vrei sa-l pierzi si pe Baracuda? Succes!
Ca fertilizare folosesc doar profito ... mai trebuie si altceva?
Apropo de lumina pe manualul de utilizare de la tetra plant - substrat spune ca trbuie sa folosesti lumina intre 10-14 ore.
Ce sa faci.... se mai intampla cand se intalnesc 2 persoane mai acide. Dar te am pe tine acistrus ). Iar legat de baracuda nu am ce sa spun decat ca ii mulumesc pt ajutor din cate ai observat din postarile anterioare - si punand in practica ce mi-a zis. Acum astept macar 1% schimbare in bine in acvariul meu ce tine de plante.
Dar te am pe tine acistrus
).
Chiar as aprecia daca nu m-ai baga in lista celor pe care "ii ai"!
Incheiem discutia aici, nu de alta dar incepi sa devii penibil!
Dl Radu (Baracuda), a publicat pe forum un articol deosebit de interesant despre nutritia plantelor:
http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/ … oelemente/
Sfatul meu este sa il citesti cu atentie si probabil vei realiza ce nu faci bine.
La iluminarea de care dispui acum, nu ar trebui sa fie probleme.
10-14 ore pe zi ? Hmmm... hai sa spunem ca 9-10 ore sunt suficiente.
Trebuie sa te autentifici sau sa te inregistrezi pentru a putea adauga un mesaj
Acvarii de Vis » Incepatori (apa dulce) » probleme cu plantele