21

Re: Salut si bine v-am gasit!

Ca si in disputa precedenta (cea cu parametrii), dovedesti ca esti un adevarat maestru al... discursului dezangajant, fata de afirmatii pe care le faci in... graba! wink

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

22 Editat de danielt (2013-02-05 17:21)

Re: Salut si bine v-am gasit!

:-

23

Re: Salut si bine v-am gasit!

danielt A scris:

Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Partea cu dezangajantul smile

Vorbim despre lucruri pe care nu le cunoastem exact. Cat CO2 absorb bacteriile nitrificatoare? Ce cantitate de bacterii absorb cat CO2? Este nevoie sa suplimentam cu CO2 la un moment dat pentru a ne asigura ca bacteriile sunt bine hranite?

Raspunsul la intrebarile astea nu-l stim, pentru ca trebuie sa luam in calcul disponibilitatea de material pentru producerea de energie fara de care nu putem vorbi despre consum de CO2. Iar producerea de energie este influentata de pH, temperatura si disponibilitatea "combustibilului".

Presupunand ca nu suntem limitati in niciun fel in producerea de energie, stim exact cat CO2 are nevoie bacteria pentru consum? Este acest consum destul de ridicat incat sa compenseze ionii de Hidrogen rezultati din producerea de energie?

Eu imi bazez afirmatia de aciditate crescanda ca urmare a nitrificarii pe alte texte citite de pe la altii care au observat fenomenul. La un moment dat bacteriile nu vor mai putea face nitrificare cand aciditatea va fi mare, deja la un pH de 6 nu mai avem parte de multa nitrificare.

In discutia despre parametrii apei nu vad unde am avut o disputa. Eu nu consider asta. Am eliminat acea confuzie din capul meu despre kH. Aparent, acest concept este bine impamantenit in acvaristica. kH-ul fiind reprezentat ca duritate. Am explicat destul de complet sursa confuziei si am concluzionat ca niciunul dintre noi nu greseste. Doar ca eu vad kH-ul diferit, am argumentat de ce cred asta si de unde ar origina conceptul de duritate.

La final nu cred ca este important de unde vine si unde se duce ci doar sa pricepem corect ce efecte are in acvariu vis-a-vis de chimia apei.

   
   Exact, in sfirsit ai pus punctul pe "i"! Vorbim despre lucruri pe care inca nu le intelegem in totalitate si probabil nici nu le vom intelege. Singurul lucru care ma contrariaza este siguranta care insoteste unele afirmatii, in locul unor formulari de genul: "probabil", "este posibil", "eu asa am inteles", "se spune", "ma gindesc", "cred", "am citit" (citata/publicata sursa), etc.
   Ma gindesc ca, in cazul in care, o filtrare biologica aflata la un nivel ridicat, ar avea ca efect scaderea pH-ului intr-un mod semnificativ, ar fi trebuit sa intilnim acest fenomen, enumerat printre metodele de scadere a pH-ului. Eu nu am citit inca asa ceva. Stim amindoi, care sunt metodele unanim recomandate, pentru scaderea pH-ului, nu le mai mentionez...
   La fel, ma gindesc la acvaristii care au in posesie acvarii superplantate si care, datorita popularii acvariilor (in unele cazuri) cu pesti si alte vietuitoare, sunt nevoiti sa detina filtre biologice cu un randament foarte ridicat. Acestia limiteaza aditia de CO2, pentru ca, oricum pH-ul este scazut? Ce se intimpla cu plantele? Sa nu-mi spui ca plantelor le ajunge CO2-ul produs pe cale naturala!
   Nu in ultimul rind, fiind pentru prima oara (ierta-mi fie ignoranta! wink) cind iau la cunostinta despre acest fenomen, ca fiind unul care trebuie combatut, este normal sa ma declar surprins...!
   Disputa a existat in problema interdependentei parametrilor, s-a manifestat civilizat, nu a degenerat dar a existat!!! Pornind de la "esenta unei afirmatii", numai unul din noi a avut dreptate..., in rest, dreptatea s-a impartit in momentul in care, am deviat de la subiectul disputei wink

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

24 Editat de danielt (2013-02-05 17:21)

Re: Salut si bine v-am gasit!

:-

25

Re: Salut si bine v-am gasit!

bitanu A scris:

Acum, dupa ce am citit si tot citit aceste multe randuri, ma intreb, ce a inteles initiatorul acestui topic ,,imarian,, (Marian) din toate astea, ca tare mi-e teama ca s-a cam format o ceata foarte densa in mintea multora?  :fo  :omfg  I-a raspunde, mai nenea ,,danielt,, (Daniel)!  :pls   La ce ii folosesc acum?

Eu zic ca e o discutie relevanta. Nu neaparat cu topicul omului. Dar relevanta din cauza ca eu folosesc un filtru de substrat si am observat niste fenomene. Asta poate fi de ajutor oricui nu numai lui Marian. In ultimul rand, fac o eschiva usoara si zic ca totusi despre acvaristica s-a vorbit  :fbr

26

Re: Salut si bine v-am gasit!

Bitanu: orice discutie care depaseste nivelul unor subiecte de genul "cum se face ciclarea acvariului", "cita apa se schimba si cind", "citi pesti se cresc intr-un acvariu", "cita lumina trebuie pentru plante", etc., nu face decit sa sporeasca nivelul acestui forum, care (trebuie sa recunoastem), in mare parte lasa de dorit. Macar sa existe devieri de la subiecte si unii sa nu inteleaga mare lucru (deocamdata), aspectul benefic al acestor discutii se va vedea in timp.
Daniel: poti fii linistit, chiar daca uneori esti "rastignit", operatiunea se face cu mila crestineasca, nu ti se bat cuie in miini si picioare, asa ca poti fugi de la locul faptei... lol

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

27

Re: Salut si bine v-am gasit!

Subiectele mentionate in postul anterior este adevarat ca nu le citeste multa lume si prefera sa deschida topic nou pentru intrebari banale. Din pacate lucrul asta trage in jos multe forumuri, nu doar acesta.

Eu momentan inca studiez articolele de acest gen si incerc sa asimilez cat mai multe informatii... care (sper) ma vor ajuta sa mai scap de ceata mentionata de Bitanu mai sus smile

Referitor la discutia cu UGF-ul... sunt vreo doua proiecte ("Pangeea" si "A place under the sun") care momentan ma fac sa mentin utilajul in schita proiect.

28 Editat de imarian (2013-03-12 13:39)

Re: Salut si bine v-am gasit!

Salut din nou

Din lipsa de rabdare pana voi reusi sa ma apuc de acvariul mentionat anterior... mi-am luat unul mic cu care sa imi ocup timpul.

Prima poza este facuta la aproximativ o saptamana si jumatate de la start, restul fiind facute aseara. Acvariul are deja o luna.

Cateva detalii:
- acvariu Diversa 60x30x30 cu capac
- substrat Manado (10l)
- incalzitorul este cel din pachet, 50W scrie pe el
- plante Cabomba, Egeria, Vallisneria, Rotala rotundifolia, Bacopa monnieri, Alternanthera reineckii, Eleocharis parvula, Fontinalis antipyretica
- fauna: Guppy (5 adulti + 3 juvenili), 2 Corydoras aeneus albino, 1 SAE, 7 Creveti Red Cherry, 2 Pomacea, 1 Neritina natalensis sp si 1 Neritina natalensis
- am inlocuit filtrul din pachet cu un Aquael
- cu ceva batai de cap din cauza lungimii, am inlocuit neonul T8 cu doua T5 HO Osram 24W (830 in spate si 865 in fata) carora le-am atasat doua reflectoare DIY din teava PVC tapetata cu folie de Al
- am aplicat colant negru pe spate

"Minunatia" de planta ce apare in prima poza, aleasa de sotie, a zburat din acvariu dupa doua zile cand am aflat ce este de fapt (Ophiopogon Japonicus).

Am incercat duminica, dupa ce am schimbat sistemul de iluminat si bomba cu CO2. Plantele perlau superb... insa sotiei nu i-a placut mirosul degajat si am fost nevoit sa renunt la bidoane.
Aseara, cu ocazia sedintei foto, am descoperit o femela RCS cu oua, insa micuta este cam timida si nu a stat la poze.

Inca nu sunt multumit de filtrare, parca sunt prea multe particule in masa apei. Voi incerca sa bricolez un filtru extern din teava PVC.

Imi cer scuze pentru calitatea pozelor, mai am de munca la curatarea geamurilor.

Astept critici smile

Re: Salut si bine v-am gasit!

Arata bine noul proiect, dar sunt de acord cu tine cu privire la claritatea apei; ce filtru era inclus in pachetul acvariului ?

Succes!

Audaces fortuna juvat semper fidelis

www.acvariidevis.ro/forum/topic/14092

30

Re: Salut si bine v-am gasit!

Un Claro 600, mult prea mare pentru capacitatea acvariului. Nu avea posibilitate de orientare a jetului in directia dorita, ocupa prea mult spatiu si reglajul debitului era ineficient.

Daca te referi strict la prima poza, este facuta la un schimb de apa si de aceea nu e umplut acvariu pana unde trebuie. De asemenea neonul original dadea o lumina ciudata, apa parea maro-galbuie din cauza lui.

31

Re: Salut si bine v-am gasit!

Daca:
   - radacinile (lemnele) erau asezate un pic mai in stinga sau mai in dreapta
   - plantele erau aranjate pe specii
   As fi spus "foarte bine"! Asa... spun doar Bine!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

32

Re: Salut si bine v-am gasit!

E inca in lucru smile
La lemn ma gandeam si eu aseara, parca l-as duce in stanga si l-as roti la 45 grade... dar voi hotara dupa ce se mai intinde moss-ul.
Plantele sunt aranjate pe specii, doar snopul de Bacopa e impartit in doua si nu va sta mult asa.
Acum observat ca in foto facute cu lateralele acvariului apare o iluzie optica si pare ca sunt mai multe tufe de Alternanthera (este una singura, dupa cum se vede in foto din fata).

33

Re: Salut si bine v-am gasit!

Daca as fi stiut ce ai de gind, nu mai scriam nimic... tongue

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

34

Re: Salut si bine v-am gasit!

Si cu invitatia mea "astept critici" cum ramanea?  :noroc
Mai am eu multe in gand, dar e borcanul prea mic si nu-mi incap "gandurile" in el  :-

Re: Salut si bine v-am gasit!

imarian A scris:

Inca nu sunt multumit de filtrare, parca sunt prea multe particule in masa apei. Voi incerca sa bricolez un filtru extern din teava PVC.

Pune perlon in filtru sau daca nu are loc infasoara zona pe unde trage apa...
Vezi si PM.

36 Editat de imarian (2013-03-13 13:27)

Re: Salut si bine v-am gasit!

Am vazut PM, multumesc de info.
Filtrul este Aquael Fan Mini si compartimentul in care sta buretele este foarte mic. Sunt decis sa il inlocuiesc cu un extern DIY.

Avand Praktiker in drumul spre casa, m-am oprit un pic aseara si m-am uitat de materiale pentru filtru extern DIY. Teava PVC d.110 de 500mm era 8,99RON, capacele in jur de 1,99RON si mufa de imbinare in jur de 3-4RON.

Am studiat cateva ghiduri de constructie a acestor tipuri de filtre si am observat ca se obicei se lipeste capacul folosit pentru fundul filtrului. Eu ma gandesc sa procedez un pic altfel si componentele din care este compus tubul, de jos in sus, sa fie astfel: capac, mufa imbinare tuburi, tub, capac. In aceasta varianta corpul filtrului este imbinat fara lipire si se poate demonta oricand pentru o curatare mai usoara.
Piesele fiind ieftine pot cumpara inca un tub si cateva capace pe care sa le transform in sertare.

Singurul lucru ce nu mi-a placut la tubul standard de 110mm este grosimea peretelui de numai 2,3mm. Din cauza asta nu stiu cat de tzapan va fi in zona de jos unde voi infileta cotul de tur. De asemenea nu cred ca va izola fonic zgomotul pompei.

Un pic mai scump, dar cred ca merita, este tub PVC fonoabsorbant cu grosime a peretelui de 5,3mm (cele patru piese de mai sus costa 65RON, toate din material fonoabsorbant).

Re: Salut si bine v-am gasit!

eu detin un filtru diy din teava normala de pvc si sunt foarte multumit de el si nu scoate asa mult zgomot prietena mea doarme langa el bine este o pompa de 500-600 litri/ora iar el este plin cu siporax smile a mers doar pe filtrare biologica iar pt filtrarea mecanica iam pus un  burete pe in pe care il spal la 2 saptamani

38

Re: Salut si bine v-am gasit!

Pe partea de filtru DIY am rezolvat pana acum:
- tub pvc, mufa pvc si capace pvc
- am prins de cele de mai sus robineti, coturi etc
- urmeaza sa gasesc o metoda sa prind in capac pompa Eheim 1002
- am gasit in Auchan caserole de plastic de 10cm diametru care intra la fix in tub (sertare de material filtran)

Trebuie sa fac rost de burete grosier, burete un pic mai fin si sa iau niste Matrix. Saptamana asta sper sa imi vina teava acrilica sa imi fac un set de lily pipes diy, revin cu detalii.

Inca ma gandesc daca n-ar fi bine sa improvizez un prefiltru, ca sa nu stau sa desfac des tubul mare.

39

Re: Salut si bine v-am gasit!

Se apropie cu pasi repezi luna mai si urmeaza sa ma apuc de acvariul mare, mentionat in primul post.

Pentru ca am gasit mobilierul ce va fi pus in camera ... spatiul disponibil pentru acvariu imi va permite sa ma intind pana la lungimea de 120cm, fata de 100 cat planificasem initial.

In proportie de 99% m-am hotarat pe 120x60x50.
La acest volum/tonaj sunt un pic in ceata cu standul de acvariu. Sa merg pe varianta integral din PAL de 18mm cu pereti si blaturi duble sau pe schelet metalic imbracat in PAL?

40

Re: Salut si bine v-am gasit!

si palul merge foarte bine , mai ales daca este dublat