1 Editat de Seachem (2012-03-28 00:49)

Subiect: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Dupa stringenta in utilizare, echipamentele sunt de mai multe categorii:

  • strict necesare: acvariul, pompele de curenti, incalzirea, racirea, lumina, salimetru

  • recomandate: osmoza, chiller, skimmer, sump sau canistra, medii filtrante

  • optionale: refugiu, reactoare, pompe dozaj, computer/controller

Sa presupunem ca vom reconverti un acvariu existent, 60x30x40. Si pentru ca ne dorim sa fie unul minimal dpdv costuri si intretinere, la filtrare vom alege una din variantele:

  • canistra

  • hang on

  • all in one

Sa le luam pe rand:

Canistra:

Recomand un filtru bun, cu cat mai mare cu atat mai bine. Important e flow-ul, sa fie cel putin 1000l/h. Acesta va fi umplut cu Matrix( cca 75% din capacitate), lasand 25% pentru carbon, phosguard si eventual purigen( dar nu acum).
“Insamantarea” cu bacterii va fi facuta cu bacterii din piatra vie sau cu Stability. Am incercat si alte branduri de bacterii, insa nu ma pot declara deloc multumit de evolutia pe termen mediu/ lung, si nici pe perioada ciclarii.

Hang on:

acceptabil doar daca e destul de mare sau nu ne planificam incarcare biologica mare a acvariului( de exemplu: o pereche de clowni, 1-2 damsel, cativa corali soft si ceva nevertebrate). Ca medii filtrante recomand tot Matrix( in locul mediilor cu care vine filtrul) si eventual carbon/phosguard.

http://theaquaticgazette.files.wordpress.com/2012/03/matrix-3.jpg?w=604&h=452

All in one:

Se realizeaza foarte simplu prin separarea a cca 15% din volumul acvariului cu un perete despartitor, in care se fac orificii pentru intrare apa si pentru iesire apa filtrata. Elementul diferentiator este o pompa, care trebuie sa poata circula de cca 10ori volumul acvariul intr-o ora... deci un minim de 700-1000lph pentru acvariul mentionat. Avantajul clar este ca nu avem echipamente exterioare, tot aici se poate “ascunde” un skimmer micut, incalzitorul, prefiltrarea, tratamentele, etc. Mediul biologic( Matrix) va fi utilizat in saculeti, pentru o usoara curatare.

http://fantezii-acvatice.ro/wp-content/uploads/2012/01/Acvariul.jpg

START!

Oricare va fi varianta aleasa, de aici inainte lucrurile merg in general la fel:
1)    Se prepara apa conform indicatiilor producatorului. De exemplu, pentru apa Seachem Reef Salt se amesteca 34g la fiecare litru de apa de osmoza. Eventual, daca exista pompe de curenti, se vor porni, pentru o buna aerare si omogenizare a apei.
2)    Se aseaza substratul ( coral sfaramat, etc), se toarna apa si se aseaza pietrele( se poate combina piatra vie piatra uscata care este mult mai ieftina, in timp aceasta din urma va deveni “vie” prin popularea cu vietuitoare, alge si bacterii de la cea vie).
3)    Se introduce Matrix, se toarna bacteriile conform indicatiilor sau ne bazam pe piatra vie, se porneste pompa/filtrul.

Urmeaza o perioada de asteptare si masurare a parametrilor, in paralel cu aditia perioadica de bacterii. Cel mai probabil in cca 2 saptamani acvariul este ciclat, se poate incepe introducerea primelor vietuitoare.

...va urma...

Just add water. Seachem will do the rest.

2

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

O recomandare suplimentara la recomandate:
Inainte de osmoza inversa eu am montat un filtru de bumbac, filtrele se gasesc in comert la 30-40 lei, paharele acelea albastre. Cu mizeria din apa noastra nu e de glumit. Astfel membrana de osmoza tine mult mai mult, n-as putea sa spun cat de mult, pentru ca eu de 3 ani de cand am osmoza nu am schimbat-o smile Bineinteles ca apa este ok, masurata cu un TDS metru.

3

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Cred ca mai exista e metoda populara la acvariile pico, desi am vazut-o aplicata si la un acvariu recifal gigant: 100% water changes cu apa la aceeasi temperatura, salinitate si pH.
Desigur ca exista si piatra vie, dar cu metoda asta scapi de dozat orice. Trebuie doar sa inlocuiesti apa evaporata si sa te bucuri de acvariu.

Eu aplic momentan metoda la un acvariu pico de 12 litri care are in el un crab. Am inceput acvariul cu 2 kg de piatra uscata (schelet de acropora) si cu nisip de aragonit uscat. Am insamantat cu Dr. Tim's bacterii nitrificatoare si am inceput sa fac schimburile de apa 100% dupa finalizarea ciclului. Initial am folosit apa sarata naturala filtrata mecanic, acum folosesc apa ce rezulta cand schimb apa in nano.

Numai lucrurile rele se intampla repede intr-un acvariu de recif.

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Salut,
De mult timp ma gandesc sa imi dau un start in acvaristica de apa sarata, dar imi este teama te costuri si de detaliile pe care inca nu le cunsoc.
Am citit postul tau si mi ai dat un pic de incredere sa imi fac un nano...
Ca si filtrare cred ca cea mai la indemana varianta ar fi sa mi fac un swamp cu overflow,  si asta pot face ca in swamp sa am aceeasi cantitate de apa ca cea din acvariu, ma gandesc ca ar ajuta...
Totusi nu am gasit pe nicaieri cum obtin salinitatea...
Ar fi mai indicat sa dau o gaura in acvariu pentru overflow? sau e ok si facut un sistem din pvc?
Am inteles ca filtrarea in proportie de 75 este formata din Matrix, restul in ce consta?
Bacteriile despre care vorbeai se cum para si se adauga in apa? Tot de la tine am inteles ca daca imi pun piatra vie, nu trebuie sa mai adaug bacterii, de unde fac rost de piatra vie?
si cam ce cantitati mi-ar trebui din toate astea pentru un acvariu de... 60 litrii cu un swamp cam de aceeasi dimensiune?
Astept un semn
Multumesc anticipat

Mihai - 0723718326

5

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Bazinul de jos se numeste sump.
Filtrarea trebuie sa fie sustinuta de catre piatra din bazin iar suplimentul de filtrare poti sa il faci cu reactoare cu diferite medii (sau refugiu) in sump.
Turul de apa din bazin in sump il poti obtine cu ajutorul unui overflow (extern) sau cu ajutorul gaurilor prin sistem Herbie sau Bean Animal.
Salinitatea o obtii prin dizolvarea unei anumite cantitati de sare dedicata intr-o anumita cantitate de apa.
Recomandarea mea este sa incepi sa citesti pentru ca daca inca nu ai descoperit cu se obtine salinitate intr-un bazin de recif ma indoiesc ca are sens sa vorbil de pe acum despre medii de filtrare, lunima si alte cele

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Stiu catrebuie sa imi iau un salimetru...  iar sarea trebuie sa fie una speciala? De unde o pot cumpara?
Maine ma apuc sa fac acvariul si sump ul...
Cam cate camere ar trebui sa aibe sump ul?
intre timp am sa caut cat mai multe despre salinitate..

Mihai - 0723718326

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Salimetre vad ca se gasesc intre 15 lei si...  Mult in sus.. imi poti recomanda ceva?

Mihai - 0723718326

8 Editat de ionut_dt (2014-02-14 14:49)

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Inainte de toate , osmozor ai??? nu merge acvaristica marina cu apa direct de la robinet.

Pt inceput puna mana si te documenteza despre acvaristica marina, o sa-ti dai singur seama cu ce se mananca. Citeste cateva topicuri cap-coada si vezi cam ce au ei pe acolo de la aparatutra pana la ...pesti.

Pt mine este simplu sa-ti insirui aici o lista de cumparaturi dar te asigur ca mai mult de jumatate iti sunt necunoscute.

Faptul ca vrei sa-ti faci SUMP este bine, in el o sa ai loc sa ingramadesti tot felul de "lucruri''(reactoare,incalzitoare,senzori,DSB,skimmerul, pompa de recirculare). Ideal este sa faci scurgea in sump prin sistemul overflow ''bean-animal'', este cel mai sigur dar si cel mai silentios.

De povestit sunt multe dar mai intai citeste si apoi vi aici si-ti deschizi un topic cu ce vrei sa faci. Sunt destui colegi experimentati care sigur o sa te ajute.

Apropo, sare se gaseste peste tot( pe net sau la magazinele mai bine dotate cu prosuse acvaristice). Da si tu cautare pe google RED SEA CORAL PRO SALT si vezi ce magazine o au, asa si cu salimetru, poti lua de la SERA sau AQUA MEDIC.

Numai bine, Ionut

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Spuneam si mai sus.. pana acum am fost un pic speriat de ideea de acvariu marin... Dar incep sa prind curaj... As vrea sa incerc si sa o iau inc
et, nu ma grabesc... Si tocmai d aia pot sa le fac pe rand... Pana la pesti, am observat ca sunt foarte multe lucruri de facut, de citit, de cumparat... Maine as vrea sa ma apuc de aranjat ce am deja.. adica acvariul propriu zis, sa fac sistemul de overflow, sump ul... Si pompa de recirculare... Am inceput deja sa citesc tot ce prind despre asta...
Sump ul ar trebui sa fie compartimentat? Sau pot pune pur si simplu mediile filtrante?
Pt maine as vrea sa rezolv si cu salimetru si sarea marina... Poate reusesc sa ma familiarizez cu salinizarea..
Urmatorul pas...ar fi.. mentinerea salinitatii si piatra vie?

Mihai - 0723718326

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

Trebuie neaparat Matrix? Am.deja de la eheim substrat pro... E ok? Cam ce cantitate imi trebuie pt un acvariu de 60 litrii?

Mihai - 0723718326

11

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

mihai_baboi_87 A scris:

Trebuie neaparat Matrix? Am.deja de la eheim substrat pro... E ok? Cam ce cantitate imi trebuie pt un acvariu de 60 litrii?

nu e neaparat dar e mai bine smile filtrarea biologica e baza unui acvariu marin sanatos.

in ce priveste restul intrebarilor, colegii de forum au cam raspuns deja, insa pana nu ne hotaram ce asteptari avem de la acvariu, nu stiu in ce directie sa te indrum.

evident ca poti incepe direct cu un acvariu cu sump, overflow/preaplin si pompa de retur, insa astea le poti adauga si ulterior.

un acvariu de 60l cu sump e cam overkill, stiu acvarii de 150-200l tinute cu o canistra decenta( mentionez asta pentru ca acest thread s-a dorit unul despre cum putem avea un acvariu marin cu costuri rezonabile).

sfatul meu este sa incepi cu o canistra cu 3-4 l matrix, astfel economisesti mai mult de 50% din infrastructura.

in ce priveste prepararea apei, apa de osmoza( preparata de tine sau de colegii de pe forum) se amesteca pur si simplu cu sare marina in acvariu si o agiti ulterior cu pompa. verifici din cand in cand cu un salimetru daca esti la concentratia dorita si gata!

celelalte vin pe rand...

daca totusi tii neaparat sa faci sump/overflow, sunt foarte multe de citit inainte.

iti doresc succes si tine-ne la curent cu evolutia acvariului.

Just add water. Seachem will do the rest.

Re: Ep 1: Hardware acvariu marin minimal

mihai_baboi_87 A scris:

Salut,
De mult timp ma gandesc sa imi dau un start in acvaristica de apa sarata, dar imi este teama te costuri si de detaliile pe care inca nu le cunsoc.
Am citit postul tau si mi ai dat un pic de incredere sa imi fac un nano...
Ca si filtrare cred ca cea mai la indemana varianta ar fi sa mi fac un swamp cu overflow,  si asta pot face ca in swamp sa am aceeasi cantitate de apa ca cea din acvariu, ma gandesc ca ar ajuta...
Totusi nu am gasit pe nicaieri cum obtin salinitatea...
Ar fi mai indicat sa dau o gaura in acvariu pentru overflow? sau e ok si facut un sistem din pvc?
Am inteles ca filtrarea in proportie de 75 este formata din Matrix, restul in ce consta?
Bacteriile despre care vorbeai se cum para si se adauga in apa? Tot de la tine am inteles ca daca imi pun piatra vie, nu trebuie sa mai adaug bacterii, de unde fac rost de piatra vie?
si cam ce cantitati mi-ar trebui din toate astea pentru un acvariu de... 60 litrii cu un swamp cam de aceeasi dimensiune?
Astept un semn
Multumesc anticipat

Mihai,

Sfatul meu, ca un incepator in acvaristica marina, este sa ii dai bataie pentru ca merita din plin! Si eu am stat mult pe ganduri si citind tone de informatii atat pe forumurile din Romania cat si cele straine era cat pe ce sa renunt. In mintea mea era un mare amalgam. Ideea este ca dai de fel de fel de informatii si pareri, oameni care merg pe o abordare simpla si oameni care se complica inutil. Acvarii fara dotari de mii de euro care arata super si acvarii care costa cat un apartament care te lasa fara glas.
Pana la urma ideea este sa iti fie foarte clar ceea ce vrei sa ai in casa. Un acvariu doar pentru pesti, doar corali sau ambele. Corali moi sau tari! In functie de acest lucru incepi sa faci lista cu echipamentele necesare si dimensiunea acvariului.
Costurile vor fi mari daca nu iti planifici bine ceea ce vrei sa faci.
Poti sa faci un acvariu cu corali moi si cativa pesti de efect fara prea multe echipamente sofisticate.