1 Editat de Kiya (2010-06-06 18:05)

Subiect: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Buna. Ma numesc Claudia, am 23 ani si acum 2 saptamani mi-am cumparat primul acvariu. Detalii:

-acvariu Aquastar 60 de 54l
-neon luat la set cu acvariul de 15 w
-filtru Eheim internal filter 2008, luat si el la set cu acvariul
-incalzitor Jager - 50W, tot la set
-un termometru, niste mancare si Aquasafe si Easy Balance

Am pus substrat fertilizant JBL AquaBasis plus (peste care am pus o hartie, habar nu am daca am facut bine sau nu) si pietris negru cat bobul de orez deasupra. mi-am luat cateva plante despre care mi s-a zis ca sunt cu crestere rapida si nepretentioase, in prima zi am mai pus o solutie care sa grabeasca ciclarea(nu mai stiu cum se cheama) apoi niste culturi de bacterii in filtru de la JBL. Locuitori au fost 2 pomaceea, 4 platy si un betta. Mi-am luat teste 5 in 1, aratau ca totul merge bine si am donat pestii, in afara de betta si am pus 15 neoni, 3 cory panda, 5 zebre si betta, care a ramas. Acum am facut ieri testele de apa si nitritii si nitratii sunt mari mari, m-am apucat de schimburi de apa. Intrebarile mele:

-am prea multi pesti? mie nu mi se pare aglomerat, neonii sunt mici chiar daca sunt multi, zebrele stau deasupra si cory pe substrat
-ce fac cu nitritii/nitratii, in afara de schimburi de apa? ma gandesc ca s-a stricat inceputul de echilibru pentru ca am bagat multi pesti deodata. sa mai pun o sticluta cu bacterii in filtru?
-marti am de gand sa incep un mini aquascape, mi-am luat o buturuga frumoasa, am comandat mai multe tipuri de moss si riccia. daca nu rezolv cu apa, sa ma apuc oricum de aranjat? si neonul meu mi se pare cam mic... sa iau unul de 30-35w dat fiind faptul ca va fi un acavriu plantat?
-substratul l-am luat la sfatul vanzatorului. ma va ajuta cu plantele?
-tot despre neon, asta care a venit cu acvariul emana foarte multa caldura si incalzeste apa cam tare. exista neoane care sa nu faca asta?
-CO2-ul il pot pune de pe acum, ca mi-am comandat si o bomba deja facuta de la Tetra parca?
-filtrul... la cati pesti am, sa suplimentez cu un al doilea?
-tot despre filtru, are carbune activ? daca da, unde?
-daca bag cuburi de gheata cand creste temperatura peste 26 grade e ok?


Scuze daca v-am plictisit, am citit multe articole si topicuri pe forum dar nu am gasit exact raspunsurile pe care le vroiam.
Sper ca daca am combinat prezentarea cu incepatorul nu e o problema.

2 Editat de allexya (2010-06-07 12:23)

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Bun pentru inceput bine ai venit smile
Am inteles ca ai pus hartie peste substrat? Eu nu stiam ca se pune, trebuie pus substrat inert (pietris cuart eventual cum vad ca ai si tu) in strat de 4 cm.
Nitratii/nitritii sunt in cantitati mari pentru ca nu s-a realizat inca ciclarea. In general in a 2 saptamana incep sa creasca valorile lor. Dupa 4 saptamani in general este realizata.
Eu din cate stiu e bine sa faci schimburi de apa. 
Substratul da, te va ajuta cu plantele. Plantele te vor ajuta la grabitul ciclarii
Noi toti avem neoane si ne incalzesc apa, eu personal am si 2 grade in plus in timpul zilei. Pentru racirea ei poti monta cooler ca cel de la calculator.
Cam aici ma opresc eu, nu as vrea sa spun mai mult decat stiu sigur.
Mult succes in continuare!! Noi suntem aici pentru orice intrebare smile

Under the sea, under the sea
Darling it's better down where it's wetter
Take it from me
Out in the sun they slave away
While we're devoting full time to floating
Under the sea....

3

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

dar culturile alea de bacterii nu au ajutat la grabirea ciclarii deloc? ca asta era menirea lor. iar un cooler... am retineri, trebuie sa mestesugesc eu si am 2 maini stangi, face zgomot, evapora apa... oricum, mersi de ajutor.

4

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

ajuta si ele.. dar e cu dus si intors. exista multe persoane pe forum care au spus ca nu i-au ajutat cu nimic, altii care declara ca au fost foarte folositoare. Nu stiu sa iti spun ce creeaza aceste diferente, oricum asteptarea este sfanta, mai buna decat bacteriile din culturi. Deja tot ce poti face e schimburi de apa si sa astepti.

Under the sea, under the sea
Darling it's better down where it's wetter
Take it from me
Out in the sun they slave away
While we're devoting full time to floating
Under the sea....

5

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Sigur ca ajuta acele culturi,dar dupa cum bine sti "cu o floare nu se face primavara".
Continua cu schimburile de apa,zilnic 20%,hraneste  pestii o singra data pe zi ,filtrul nu-l spala de loc primele 4 saptamani,continua sa faci adaos de "culturi "de bacterii in filtru la fiecare 3 zile.Nu iti pune baza pe setul de testere 5/1 cu greu se poate spune despre el ca e orientetiv,ia-ti teste la sticluta.Daca ai plante  poti baga CO2 deja,bunul mers al plantelor te va ajuta in procesul de ciclare,o cantitate mai mare de masa verde cu atat mai mult.
Ciclare se presupune ca ar fi gata in 4 saptamani dar poate dura chiar mai mult,testele de nitrit,nitrat,amoniac iti vor spune cand procesul de ciclare s-a incheiat,tot la fel de bine aceasta"ciclare "poate fi deteriorata de tine prin interventii nefiresti in acvariu.Sa nu fertilizezi in masa apei in primele 4-5 saptamani

6

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

ok, o sa iau sera nitrivec probabil, am inteles ca ar fi buna. mersi de sfatul cu bacteriile, nu stiam daca are rost sau nu acum. filtrul deja l-am spalat o data in apa luata din acvariu pentru ca se infundase de la niste resturi de plante (se pare ca plantele din hornbach nu sunt stralucite). oricum, filtrul arata maroniu si miroase a balta. despre teste, momentan sunt cam scumpe alea, vazusem un combo de la JBL tot la hornbach, intr-o valiza mica neagra la aprox 130 ron. ala e ok?
cand mi-a spus prietenul meu sa incerc sa nu sar de 30 mil cu acavriul am zis ca glumeste. uf:(

7 Editat de narcis.b (2010-06-06 20:03)

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Nu stiu filtrul acela.Ce pot sa spun este ca cea mai buna filtrare atat mecanica cat si biologica ti-o ofera filtrul extern,totodata scapi de filtrele din bazin deci mai placut si mai mult spatiu.Daca iti poti permite sigur nu vei regreta,JBL chiar are filtre canistra foarte bune fiabile,zgomot foarte scazut.

8

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Filtru extern la 54 l? si apropo, stiu ca sfaturile sunt gratis si o faceti pe timpul vostru, dar daca poate sa-mi raspunda cineva la intrebari as fi mai mult decat recunoscatoare.

9

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

la 54L poti folosi filtru cascada...
in privinta instalatiei electrice e ok schimbul propus de tine la neoane

10

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

pai astea cascada nu sunt hang on? eu am capac, acvariul si accesoriile sunt astea: http://www.pet-points.com/product_info. … 5a0f58b880

11

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Buna si bine ai venit.
Cel mai bun randament il are un filtru extern, asa cum a zis Narcis, chiar si la acvarii mai mici, sunt filtre externe cu debit mai mic...insa, eu iti recomand un filtru intern, e mai ieftin si isi face treaba bine daca e bun filtrul, mai ales ca acvariul tau nu e foarte mare. Ce inseamna "bun" ...orienteaza-te dupa un filtru intern care sa aiba 3 medii filtrante sau macar doua.
Evident compartiment cu un burete care curata apa mecanic, un altul cu niste inele ceramice (sunt foarte bune pentru coloniiile de bacterii) pentru tratarea apei biologic iar in ultimul compartiment vata perlon sau alte inele ceramice. Ar mai fi o a 3a metoda, cea cu tratarea apei chimic, aici intra carbunele activ, insa in momentul in care il folosesti nu mai fertilizezi deloc, de regula carbunele activ se foloseste imediat dupa terminarea unui tratament aplicat pestilor, dupa care se scoate din filtru si se inlocuieste cu un alt tip de material.

Sa-ti dau un exemplu, eu folosesc un filtru intern de la Sera cu 3 medii filtrante: burete, inele ceramice Sera Siporax, si un alt compartiment cu un saculet de Sera Siporax mini, uneori mai adaug un strat de vata perlon peste acel saculet, asta in cazul in care sunt multe reziduri in apa, mizerie din substrat, mancare prea multa, etc
Acvariul meu are 84l brut, 60net si apa e cristal, asa am avut-o de la inceput.

12 Editat de Kiya (2010-06-07 03:15)

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

ok, al meu are un singur burete, cu prima ocazie(maine cred) ma uit dupa filtre si interne si externe si vad ce si cum. m-am gandit sa pun si o poza, chiar daca acvariul arata oribil in faza asta, mai mult asa, sa fie before/after.
http://farm2.static.flickr.com/1277/4676574484_a52956af5c_b.jpg
http://farm2.static.flickr.com/1270/4676563568_ee408a70eb_b.jpg
http://farm5.static.flickr.com/4035/4675927429_8b9a2ec150_b.jpg

13

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Oribil ? De ce spui asta smile e proaspat setat si arata foarte bine. Nu stiu daca ti-a sugerat cineva pana acum, sa pui un background in spatele acvariului, negru sau alb, poate fi si un carton simplu.

Sunt curios, cu ce aparat ai facut pozele astea ?

14 Editat de Kiya (2010-06-07 03:35)

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

da, o sa pun, dar ma gandeam sa-mi fac un perete de muschi si cum luni si marti termin cumparaturile,   o sa pun backgroundul dupa ce pun plasa cu muschi, poate mai trebuie ceva aranjat/lipit la ea pe acolo prin spate.
aparatul e Nikon d80
am si eu o curiozitate. m-am uitat prin pozele tale(extraordinar de frumoase acvarii, sper sa ajung si eu la nivelul tau vreodata) si am gasit asta: http://lh4.ggpht.com/_tsOkb4LpVZY/S4kFHUfdb9I/AAAAAAAAAIY/fQxg7DvnmZ0/s720/DSCN0344.JPG
ce peste e ala? cum se comporta? ar avea ce cauta la mine in acvariu?
te intreb pentru ca eram cu prietenul meu in pet shop cand l-am vazut si mi-a facut capul calendar ca lui ii place, ca ar vrea sa aiba si el un pestisor in acvariu etc etc :

15

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

D80, se vede clar diferenta fata de al meu.

Acel peste se numeste Black Ghost Knife fish sau dupa denumirea in latina Apteronotus albifrons, este un peste foarte interesant, poate fi hranit si din mana. Din pacate creste destul de mare si nu prea are ce cauta in acvarii sub 100 l..eu am avut doi, erau micuti, cca 7-8cm, unul l-am dat unui prieten pentru ca sunt foarte agresivi intre ei, celalalt l-am mai tinut pana a ajuns pe la 15cm dupa care l-am dat...mi-a parut rau dupa el dar asta e, tipul care l-a luat are un acvariu de peste 150l.
Microrasbora galaxy nu va plac ? Sunt pesti super, doar ca e nevoie de cel putin 15 ca sa se simta in siguranta, altfel daca sunt mai putini vor sta mai mult ascunsi.

Cat despre nivelul meu ...ooohhh cate mai am de invatat, iti recomand sa alegi un alt exemplu, cum ar fi Narcis, are mult mai multa experienta ca mine...eu doar din decembrie 2009 m-am apucat de toata nebunuia asta smile

16

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

pozele le-am facut la repezeala si cu auto:)
lasam deci pestele negru... sa vezi oftaturi maine. alti pesti de banc nu mai vreau, imi ajung neonii care sunt chiar simpatici pentru ca as vrea sa pun accentul pe peisaj, pe care il vreau foarte verde, nu pe pesti neaparat.

17 Editat de narcis.b (2010-06-07 10:38)

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Foarte bine,nu te baga sa faci o salata de pesti,cu timpul vei deveni mult mai selectiva,e bine daca iti infranezi acea"pornire de incepator" sa bagi din toate speciile.Daca te axezi pe plante atunci intradevar e suficient excluzand Black Ghostul.Ma bucur sa vad incepatori care chiar vor sa aibe un acvariu ok,lasand deoparte egoismul acvaristului de a indesa vietati in cativa litri de apa...Practic ar fi sa mai bagi ceva plante cel putin pt inceput,mai tarziu cand vei "simtii mersul" acvariului poti face si resetupuri cu putine plante ,dar pana atunci zic ca e bine sa nu incepi batalia cu algele din prima ca e un pic dezamagitor...
Referitor la al 2-lea tub e ca sa zic asa "imperios necesar" smile Cine stie poate mai tarziu te vei gandi si la al treilea smile .Pornirea lumini cu al 2-lea tub se va face treptat,adica prima saptamana doar 2h,la pranz,apoi marit timpul gradual.Pentru inceput iluminare ar trebui sa fie de 8h zi in total,mai tarziu te poti duce pana la 11h maxim.Din a 4-a saptamana poti incepe o usoara fertilizare cu Fe2+micro+K,apoi mai vorbim!
Spor si apa limpede!
ps :daca iti permiti  nu ezita si ia-ti un filtru extern,curentii pot fi directionati de asa maniera sa nu deranjeze bunul mers...

18

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Kiya A scris:

pozele le-am facut la repezeala si cu auto:)
lasam deci pestele negru... sa vezi oftaturi maine. alti pesti de banc nu mai vreau, imi ajung neonii care sunt chiar simpatici pentru ca as vrea sa pun accentul pe peisaj, pe care il vreau foarte verde, nu pe pesti neaparat.

Imi place cum gandesti big_smile

19

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

narcis, daca renunt la 2 rochii pe care am pus ochii, ar fi bani de filtru extern:) doar ca sunt intr-o mare ceata in ceea ce-l priveste. nu am vazut decat in poze si in cutii pe rafturi, practic n-am vazut nici unul bagat intr-un acvariu ca sa-mi dau seama ce si cum face. plus, habar nu am de care. asta o sa fie researchul meu intensiv de azi. iar cu multe vietati, poate nu e un lucru nu chiar asa rau, ca iti dai seama care iti plac. pana la toata urma, carnea mea preferata e de peste si nu pot sa am mustrari mari de constiinta daca moare vreo unul. eu mi-am luat platy si nu mi-au placut, i-am donat. acum am 5 zebre si nici astia nu-mi plac, o sa ii donez cand fac schimbarile. noroc ca imi plac cum se misca neonii astia si m-am hotarat sa raman cu ei:) despre neoane, o sa pozez capacul, poate imi dati vreo idee unde sa-l ingramadesc pe al doilea(si pe al treilea daca va fi cazul)

20

Re: Sfaturi hardware acvariu nou pt incepatoare

Eu zic sa renunti la 3 rochii smile Dupa mine un JBL Crystal Profi e120 sau e250...tu alegi cat de bine vrei sa mearga si sa arate sistemul.Uita-te in "galeria lui Amano" ,n-ai sa vezi un filtru intern.Intra pe galeria foto AGA http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009.cgi  citeste cum sunt dotate acvariile,ai sa vezi numai filtre externe canistra,ba unii au cate 2" in line" sau cascada.Tu decizi evident si functie de ce investitii vrei sa faci.Intradevar acvaristica e un hoby scump,daca vrei sa arate bine...