mirceajifcu A scris:Deci mai bine incerc sa mentin conditiile prin schimburi de apa si toate cele recomandate de voi in limitele admise, decat sa o gafez cu o lampa de 18w. As fi interesat, daca poti dezvalui secretul, cu ce fertilizezi? Ma refer la fertilizarea macro si micro, ca daca ma apuc sa cumpar sticlute (care de fapt sunt pipete) de feropol 24 am sa muncesc doar pentru acvarii.
Dupa parerea mea, necesitatea unei lampi UV in cazul unui set-up cu Piranha este mult mai mare decit in cazul altor pesti. Piranha fac mai multa mizerie, in urma meselor lasind resturi de hrana (particule mici de carne, singe, alte suspensii pe care nu le consuma din cauza dimensiunilor mici), care altereaza apa, a carei incarcatura biologica creste mult. Sa nu uitam ca lampa UV, nu este eficienta numai impotriva algelor!!!
Avind in vedere ca este indicat sa folosesti ca plante, in pricipal specii de Echinodorus robuste, acestea pot fi fertilizate pe linga varianta lichida, adaugata in masa apei, cu balls-uri de la JBL (sau altele), introduse in substrat, in apropierea radacinii. Acest sistem de fertilizare nu va fi afectat prea mult de lampa UV.
In privinta sistemului de fertilizare folosit de mine, acesta este descris deja pe forum, evident fara "micile artificii", pe care nu ti le dezvalui nici macar tie, dupa ce ti-am declarat "dragostea mea" pentru retinerea de care dai dovada in ultimul timp
Tine-o tot asa si poate, poate, in curind, iti dau ceva indicatii pe PM 
P.S. Ca in 99% din cazurile celorlalti pesti, Piranha va minca/ataca/inghite/mesteca orice peste care ii incape in gura. Ca particularitate, Piranha va avea acelasi comportament cu orice vietuitoare cu gabarit mai mare decit ei, in cazul in care detecteaza orice slabiciune, panica, singerare a respectivei vietuitoare. Ca in cazul Discusilor, Piranha ar trebui sa fie tinuti in acvariu singuri, cine creste astfel de pesti, se presupune ca este pasionat, a atins un anumit nivel si nu se lasa prada tentatiei de a face cock-tail piscicol in respectivul acvariu.
Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!