Subiect: recoltare radacina vita de vie

Buna tuturor,

Am o intrebare oarecum "de intaietate" in procesul recoltarii si prelucrarii unor radacini de vita de vie pentru decorat acvariile.

Asadar, cand e cel mai bine sa recoltam radacinile de vita de vie (si nu numai), ma intreb daca trebuie sa fie iarna/primavara/toamna, daca se face odata cu binecunoscuta curatenie de primavara, va intreb pe cei care ati mai facut asa ceva sau faceti in prezent asemenea recoltari de radacini... Vreau sa imi fac DIY 1-2-3 radacini de vita de vie si as vrea sa stiu cand sa ma duc la tara sa ii zic lui taica-meu ca ii termin cativa butuci de vie big_smile Restul cu uscatul natural si tratarea prin fierbere si lasatul la uscat in cuptor, oi vedea eu... deocamdata sa vad cand ma apuc de sapat si de taiat.

Va multumesc anticipat.

2

Re: recoltare radacina vita de vie

Recunosc ca nu stiu cind se recolteaza dar iti spun sigur ca nu trebuie sa fie uscata sau s-o usuci tu. Dimpotriva, eu zic ca lemnul umed, cu exceptia mangrovelor si mopanilor (care mai fac si ele totusi probleme), se scufunda mult mai rapid, nu e nevoie sa astepti saptamini intregi. Intr-adevar, radacina de vita de vie neuscata, proaspat recoltata, va forma mai mult mucus, dupa ce va fi introdusa in acvariu.

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

Re: recoltare radacina vita de vie

ok, multumesc de sfaturi...
Am facut o vizita unei rude care avea ceva butuci de vie scosi din primavara si erau uitati in dosul casei, mi-am ales 2 cioate, acum sa vad cu fiertul cu sare, sa caut o oala mai stricata si mai mare pentru ca ma astept sa iasa culoare si sa se pateze oala, ieri am trecut prin cora si am vazut ca o oala mai mare costa cam 50-100 lei asa ca mai bine dau sfoara in tara si dintre toate neamurile/cunostintele mele, e imposibil sa nu gaseasca cineva o oala mai veche in care sa fierb vita de vie...

Despre butuci, pot spune ca sunt oarecum uscati, dupa ce ii fierb presupun ca or sa ia apa si nu o sa am probleme cu scufundarea. Am sa pun si poze in decursul procesului ca sa fac treaba mai clara pentru cei ca mine care sunt la primul lemn pentru acvariu DIY...

Mai am o intrebare legat de curatarea mecanica... in momentul decojirii ca sa evit peria de sarma care ar lasa zgarieturi vizibile merge sa folosesc o periuta de dinti? sau o alta perie din plastic? sau burete din sarma sau ce altceva se recomanda?

Un aspect care ar fi bine de stiut - in general vita de vie inchide apa la culoare? Adica dupa ce voi fi terminat pasii aia cu fierberea si uscarea, tot o sa mai elimine ceva din el lemnul ?

Si inca ceva... care este durata de viata a unei astfel de buturugi de vita de vie? Banuiesc ca la un moment dat o sa trebuiasca scoasa si inlocuita, imi pun problema putrezirii lemnului in timp, de fapt asta vreau sa stiu - cei care aveti radacini de vita de vie in acvarii, de cat timp le aveti si cum le intretineti/curatati.

Scuze pentru textul voluminos, multumesc anticipat pentru rabdare si astept sa contribuiti cu raspunsuri nu doar pentru mine, ci si pentru ceilalti acvaristi interesati de acest subiect.

4

Re: recoltare radacina vita de vie

Salut,
Pot sa te ajut cu raspunsul la prima intrebare si anume:
Nu folosi peria de sarma sau alte chestii de genul asta.
Ai 2 variante:
1. Cureti cat mai mult posibil inainte de fierbere si restul pana la finisajul final daca pot spune asa dupa fierbrere pentru ca atunci se mai inmoaie si se curata foarte usor.
2. Cureti doar dupa ce o fierbi ( minim 2 ore ) dar in cazul asta o sa fie mai multa mizerie de curatat.
Acum depinde cat de uscata este radacina, o sa-ti dai singur seama ce se potriveste mai mult si in functie de varianta pe care o alegi.
Spor la treaba.

5

Re: recoltare radacina vita de vie

Dupa fierbere se tine o perioada de cel putin 2-3 saptamani in apa care se schimba cat mai des posibil ( chiar zilnic )

6 Editat de bogdivaio (2011-11-03 18:33)

Re: recoltare radacina vita de vie

Bun hai sa te ajut si eu putin avand in vedere ca am pregatit cateva cioate de viata de vie pana acum si nu numai big_smile

1. poti linsitit sa folosesti si o perie de sarma daca lemnul e mai gros ca n-o sa fie probleme ca sa iei ce-i mai mare in prima faza...apoi cu un cutit frumos te apuci de decojit si restul...poti sa faci asta si inainte de fierbere sa iei cei mai mare si apoi dupa fierbere cand se mai imoaie scoarta sa mai migalesti wink
2. Orice lemn schimba putin culoare apei din cauza taninului care il elimina, dar nu-ti fa probleme ca nu este nociv in ce cantitate il vei avea tu in apa
3.viata de vie este un lem destul de rezistent si nu putrezeste asa usor...depinde aici si de grosimea buturugii/crengilor...deci poti sa stai linistit ani de zile cu el in acvariu wink

Bafta!

p.s.inainte sa le pui in acvariu ar fi bine sa le ti in apa vreo saptamana cu albastru de metil sa le dezinfectezi bine si sa le mai inchida putin culoarea wink

Re: recoltare radacina vita de vie

Va multumesc pentru raspunsuri, sa aveti ape limpezi!
Revin cu poze in viitorul apropiat si am sa tin cont de toate sfaturile voastre.

Re: recoltare radacina vita de vie

Colegu Bogdivaio, te rog spune-mi cam ce dilutie sa fac la apa cu albastru de metil? cam cate picaturi sau ml la 10 L apa ? Iar daca pun buturuga zile multe la stat in apa cu albastru de metil, nu trebuie schimbata din cand in cand? Ma gandesc la o baie de vreo 2-3 zile sau o saptamana in aceeasi apa.

9

Re: recoltare radacina vita de vie

Si uite asa, se sperie incepatorii si se lasa de acvaristica! lol Ciclarea devine floare la ureche, in comparatie cu pregatirea unei buturugi! lol

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!

10 Editat de bogdivaio (2011-11-03 20:14)

Re: recoltare radacina vita de vie

Legionarul A scris:

Colegu Bogdivaio, te rog spune-mi cam ce dilutie sa fac la apa cu albastru de metil? cam cate picaturi sau ml la 10 L apa ? Iar daca pun buturuga zile multe la stat in apa cu albastru de metil, nu trebuie schimbata din cand in cand? Ma gandesc la o baie de vreo 2-3 zile sau o saptamana in aceeasi apa.

Uite ca citez din spusele "nemernicului" de mai sus  lol  , adica Radu:

Pentru tratarea unor boli: 5 ml la 40 litri de apa. Pentru dezinfectarea unor obiecte, ustensile, accesorii, etc: doza dubla.
   Intuind ca raspunsul colegului care a afirmat ca este "frectie la picior de lemn", ori va intirzia, ori nu va fi satisfacator:
  Albastru de metilen: Compus chimic heterociclic aromatic. Este indicat in tratamentul impotriva infectiilor fungice (ciuperci) usoare, ca inlocuitor pentru verdele de malachit, la care unii pesti sunt sensibili, de asemenea in cazul infestarii cu protozoare ca Ichthyophthirius, Chilodonella, Oodinium si Costia. Proprietatea medicamentului de a stimula transportul oxigenului in singe (transforma metemoglobina in hemoglobina - elementul de baza pt. transportul oxigenului in singe), il face util si in tratarea pestilor in cazul otravirii cu cianuri si nitriti. De asemenea este recomandat ca dezinfectant si antiseptic.

...de aici legionarule tongue  poti sa claculezi ce dozaj iti trebuie si sa te mai lamuresti putin la ce ajuta wink
Poti face linsitit si cum ai zis tu, adica sa schimbi apa la 2-3 zile. wink

Re: recoltare radacina vita de vie

Daca era pentru mine, nu ma sperii, vreau sa fac pasii respectivi, sa vad mai intai cum se face si pentru asta intreb colegii de forum si aflu raspunsuri, dupa care trec la actiune, si voi mai posta cu poze pentru a lamuri si pe altii care nu au mai tratat niciodata o buturuga pentru acvariu. De fapt e e matematic, este un algoritm pe care il urmezi si nu vei da gres... Sau cel putin nu vei da gres mare, "decat un pic"... big_smile
La fel am facut si cu Bomba CO2 care o am de vreo 2-3 sapt si imi produce co2 si acum, ce-i drept nu in mod constant, dar in timp, la urmatoarele completari am sa reusesc sa perfectionez reteta unui coleg de forum, ce-i drept, am respectat reteta si nu am avut deloc surprize, nu mi-a explodat nimic in casa, nu am probleme cu infiltrarea drojdiei in acvariu, totul e ok si sunt oarecum multumit.
Si am facut asta pentru ca la acvariul meu de 54l Jewel Rekord 60 pe care am dat 3 mil acum 4 ani, consider ca nu este necesar sa cumpar un sistem de co2 de alte cateva milioane... La fel am judecat si cu buturuga de vita de vie care costa cam 30-50 lei una potrivita... asa am avantajul ca merg in vie, aleg exponatu dupa nevoile mele, il scot, il fierb /tratez si gata... am scutit bani si m-am ales si cu o buturuga exact pentru acvariul meu... Si am de unde alege dintre sute de butuci.
Nu e vorba de bani, dar din punctul meu de vedere nu se merita sa bagi bani multi in acvariu mic... Poate odata o sa am un acvariu mai mare de 150-200 L, cu solutii si sisteme si controlere....etc. dar inca nu sunt pregatit.

Legat de ciclare, cunosc pasii, incerc sa ii respect cat mai mult, uneori nu am avut rabdare sa fac toti pasii dar nu am avut probleme cu plantele, cu pestii...  Ma rog... am deviat de la subiectul principal si chiar asa... putem vorbi de o "ciclare"a unei buturugi?

Re: recoltare radacina vita de vie

OK, multumesc Bogdivaio, am deslusit misterul marii taini a prepararii buturugii de vita de vie pentru decorarea acvariului...  big_smile
Incerc in weekendu asta prima curatare/decojire/fierbere.
Multumesc inca odata pentru sfaturi.

13

Re: recoltare radacina vita de vie

Cu multa placere si oricand ,contra cost  lol  lol
Bafta!

P.S.sa nu te speri daca chiar si dupa acest tratament buturuga o sa mai pluteasca si/sau se mai poate intampla  sa-ti mai faca putin mucus pe ea, care va disparea in cateva zile wink