Subiect: Gammarus pulex(zisi si garizi) and Asellus aquaticus

Gammarus pulex(zisi si garizi) and Asellus aquaticus (sunt doi crustacei comuni, asemanatori )

Ambii au ½ pana la ¾ inchi lungime (1 inch = 2,54 cm) si ambii pot fi crescuti in conditii similare cu cele pentru Daphnia. Ei se agata de radacinile plantelor de pe marginea apei si prin papura si adesea traiesc in parauri. Ei constituie o mancare preferata a pestilor mai mari iar puii lor sunt consumati de speciile mai mici de pesti.  Au si avantajul de a supravietui pentru o perioada apreciabila in apa sarata si deci pot constitui si hrana pentru pestii marini. Specimenele care nu sunt mancate, si cel mai adesea supravietuieste Grammarus, uneori reusesc sa scape si devin sanitari excelenti. Un alt crevete de apa dulce este Hyallela knickerbockerii , care este deasemena usor de crescut si are avnatajul fata de Gammarus si Asellus ca se poate inmulti la temperaturi tropicale.
Asellus. Sunt crustacei izopozi inruditi indeaproape cu “paduchii de lemn” ca Armadillidium si Porcellio, doar ca sunt de apa. Se gasesc tot pe sub roci si crengi si mananca mucigai si frunze putrezite, doar ca in mediul subacvatic.

Masculul tine prins dedesupt femela  si o protejeaza ,ca sa se poate imperechea cu ea la urmatoarea ei perioada de calduri. Se pare ca o tine cu o pereche de picioare si traieste ca si cum nimic nu s-ar intampla, ea ciuguleste destula mancare din resturile pe care le imprastie el cand mananca.
Aparent are loc un târg in privinta marimii femelelor: cele mari pot depune mai multe oua si deci ar fi mai dorite ca perechi dar femelel mici sunt mai usor de pazit si mai putin disponibile pentru a fi prinse de alti masculi. De exemplu,femela e atat de mic afata de mascul ca e greu de spus ca ea se afla acolo, deci o are doar pentru el. Deci, data viitoare cand ea intra in calduri, el se va imperechea cu ea si ea va purta ouale intr-un marsupiu intern pana vor ecloza. Puii sunt cloc iti de femela intr-un marsupiu amplasat la baza picioarelor toracice. Uneori animalele se reproduc in cantitati mari (peste 7,000 de indivizi pe metru patrat de suprafata) in ape statute. As.aq. este considerat ca apartinand curstaceelor si traieste in diverse medii acvatice care nu sunt strabatute de curenti puternici. Traieste printre pietre, macrofiti si material organic mort.
Este nevertebrat din ordinul crustaceelor isopode. Corpul are 12-20 mm. Se gaseste peste tot in Europa. Asellus aquaticus populeaza vegetatia de sub suprafata apelor din lacuri, rauri si iazuri.  Se deplaseaza pe fundul apei cu sase perechi de picioare si se hraneste din resturi de cadavre si plante. Asellus aquaticus respira prin branhii lamelare plasate pe partea ventrala a corpului.
Asellus aquaticus
Asellus aquaticus

English name: Water louse
German name: Wasserassel
Taxonomy 
Phylum: Arthropoda
Subphylum: Crustacea
Class: Malacostraca
Order: Isopoda
Family: Asellidae
Genus: Asellus
Species: Asellus aquaticus


Asellus aquaticus

http://img855.imageshack.us/img855/8132/25471.jpg




http://img96.imageshack.us/img96/9233/25472.jpg





[ video ]http://www.youtube.com/watch?v=GcdCLlKP5jY[ /video ]


[ video ]http://www.youtube.com/watch?v=76gAQBvJO4s[ /video ]


Gammarus pulex

http://img683.imageshack.us/img683/9372/301105.jpg




Hyallela knickerbockerii

http://img683.imageshack.us/img683/7154/fishing007.jpg




Unii au observat ca garizi ar manca/degrada buretele borborositor dar eu nu am observat.
Asellus i am crescut cu morcov fiert, o duc bine la temperaturi pana in 25 grade.
Voi continua cu a doua parte.