1

Subiect: Mascul Betta apatic

Salut

Setup-ul:
Acvariu de 60 L cu 1 incalzitor Tetra 25-300 temperatura 25-26 grade constanta, filtru Aquaball Eheim, acvariu cu capac, un neon pornit ~ 10 ore pe zi, substrat pietris 3-4 mm spalat inainte de introducere in acvariu.
Acvariu pornit pe 23 decembrie 2014 cu Filterstart.
In acvariu introdusi la cateva zile dupa startare: 1 mascul betta, 11 neoni, 2 sanitari, 3 manunchiuri de plante Elodea Densa.

Incepand de ieri am constatat ca Betta sta apatic uneori lipit de filtrul de apa fara insa a parea captiv. Am oprit imediat filtrul si a plecat de acolo fara vreun efort aparent. Nu am vazut probleme la ascensiune sau scufundare, miscarile erau energice ca de obicei. Nici un fel de semne notabile pe peste. Nu solzi departati, nu puncte albe, nu leziuni nimic care sa fie asociat cu vreo boala de care am auzit.

Pare ca ar exista o minima umflare a abdomenului dar este posibil sa fie doar o impresie. Suspectand constipatia am facut putina mazare fiarta fara pielita pe care insa nu a acceptat-o. Am oprit de ieri hranirea cu orice altceva.

Dupa ce a inotat un pic, mi s-a parut ca s-a ascuns intr-o piesa de decor unde iar a ramas apatic. Azi dimineata l-am gasit iar langa filtru pe care oricum aseara il redusesem ca putere. Nu pare ca nu ar putea sa se elibereze ci pur si simplu pare ca nu are chef.

Apa in parametri normali (nitriti nitrati, ph, temperatura, clor, duritate).

Vreo idee?

Multumesc

2 Editat de george.r (2015-02-24 00:11)

Re: Mascul Betta apatic

Prima parere din informatiile pe care le-ai dat ar fi ca este obosit (fizic si psihic...). Daca nu prezinta nici un semn de deteriorare a starii de sanatate este doar stresul datorat debitului pompei de la filtrul Eheim (care il si oboseste fizic), ceilalti colocatari, calitatea apei, lumina prea puternica, lipsa plantelor in care sa se ascunda...
In concluzie ceva nu ii convine acolo. Ai putea sa incepi prin a folosi un spray bar la filtrul respectiv.

Betta are nevoie de un filtru cu debit foarte mic, temperatura constanta 24-28 grade C, plante pentru ascunzisuri, mancare de calitate, lumina fiind necesara decat pentru plante nu si pentru peste. Betta este un peste care sta foarte mult timp (cam ca o pisica), nu ca cyprinidele activ toata ziua.... daca are stimuli (alti masculi sau femele) o sa vezi ca e foarte activ, dar nu se inteleg prea bine. Mai citeste despre betta...

P.S.: Stresul pe o perioada lunga ii slabeste imunitatea si implicit devine victima a bolilor si parazitilor... Ar fi bune si niste frunze de catappa.

3

Re: Mascul Betta apatic

E un pic ciudat sa fie de la filtru. A stat 2 luni cu acest filtru dupa care modificarea s-a produs brus in 24h. Oboseala nu cred ca poate sa apara asa brusc fara nici un semn in 2 luni. Comportamentul s-a modificat semnificativ peste noapte.
Colocatarii, apa, neonul, plantele sunt aceleasi de la inceput. Nu e nici un factor nou introdus. Pozitia acvariului e aceeasi de aprox 3 saptamani sau 1 luna.
Temperatura e constanta la 25-26 atat cat poate sa o mentina bistabilul incalzitorului.

In regula, o sa incerc cu spray bar-ul desi mi se parea ca agita apa mai tare. Am citit putin si de catappa, pare o idee foarte buna. multumesc.

Re: Mascul Betta apatic

Poti sa mai diversifici alimentatia, sa bagi ceva vitamine in mancare (sera fishtamin, JBL atvitol, etc.) sau cel mai bine sa-i iei o partenera si o sa fie mult mai activ.  :noroc

5

Re: Mascul Betta apatic

Salut

Vesti bune, betta si-a revenit aparent fara nici o sechela. Pare totusi ca a fost o oarecare constipatie si ziua de post + mazarea au ajutat. Oricum la recomandarea colegului george am pus si o frunza de catappa smile

Voi studia putin si treaba cu vitaminele. Cu partenera e mai complicat, daca se dovedeste agresiv...

Oricum merci pentru sfaturi, e placut intotdeauna sa inveti lucruri noi