Re: Experiment betta

Am pus femela intr-un recipient si am introdus recipentul in acvariu. Si ea si masculul parca innebunisera:lol:. El lucra in disperare la cuib, ea mai avea putin si spargea reciepntul. Dungile i s-au format aproape instantaneu dupa ce am bagat recipentul in acvariu. Dupa o jum de ora de lasat asa am zis sa fac un experiment si i-am dat drumul si femelei in acvariu. Initial s-au evitat, dupa care s-au dus amandoi al cuib. El lucra de zor, asa cum ii sta bine unui barbat, iar ea, ca o doamna, statea si privea smile. Hei, nu dati cu pietre, nu sunt de acord cu comportamentul ei, dar...nah!:P  Apoi, cred ca s-a enervat si masculul ca prea statea si se uita, nici prin cap nu-i trecea sa puna si ea mana sa ajute si s-a infipt putin in ea. Drept pt care am decis sa o pun inapoi in recipient si sa pun si putina sare gronjoasa, just in case....poate a tanit-o cand s-a ratoit la ea si nu vad eu. Deci, in prezent avem una bucata femela in recipeintul introdus in acvariu si una bucata mascul care lucreaza la cuib.

...greu cu pestii, dar mai greu cu oamenii...

102

trebuia femela lasata in acavariu.....e normal...sa sara la ea.....cam asa decurge reproducerea la betta....intai e partea frumoasa...el face ditamai cuibu....isi etaleaza culorile si inotatoarele.....si apoi incepe partea "dura", se poate lasa cu solzi lipsa la femela....inotatoarele ciupite...e ceva cat de cat normal...de accea am zis preventiv dupa reproducere cateva zile femela sa fie tinuta separata intrun acvariu cu ceva medicamentatie..pt evitarea infectarii ranilor...betta sunt niste fat - frumos....pana al partea cand arata ca sunt niste gorile colorate frumos....huga-buga huga buga smile

comportamentul femelei sugera ca si ea era pregatita de reprodus.....daca o lasai impreuna ..astazi aveai sanse sa vezi reproducerea lor....faptul ca era calma....astepta lanag el... ..oricum femelele in cazuri rare...lucreaza la cuib.....cum am vazut la mine ..ca de fapt nu lucra ii arata unde sa mai lucreze masculul(eventual facea acteva bule pe acolo, e mai lenes masculul meu )....ea trece in inspectie.....lucrul la cuib il face masculu....si oricum pana la depunere masculul lucreaza la cuib..intre timp incearca sa impreisoneze femela...ea poate veni impreuna cu el...la cuib(sau sta de la departare si priveste)....daca nu ii convine primeste bataie de la mascul...ea se retrage...si el lucreaza incontinuare la cuib pana ori cuibu+culorile lui o conving sau bataia repetata o convinge( cum era de buna voie si nesilita de nimeni te casatoresti .....cu bruta big_smile )
bafta in continuare ..poti incerca sa lasi femela imrpeuna in acvariu cu masculu....(inteleg ca de abia ai pierdut o femela si esti reticenta in intorducerea si celeilalte femele langa bruta ta) oricum chair si dupa rani mai serioase am avzut femele de betta care se refac uimitor....
betta pt ca poate trai si al temp mai scazute(dar care fac pestele mai sensibil la contractarea diverselor boli) si la temp mai ridicate face profilaxia mai usoara...majoritatea parazitilor....bacteriilor nu rezista la temp ridicate....si in rest poti folosi o gama f variata de medicamente pt tratarea ranilor....gasesti detoate in petshopuri .....

calitatile unui acvarist....rabdare si spirit de observatie

Hmmmm, daca as fi stiut as fi lasat-0, insa cred ca tot degeaba, pentru ca in fuga de frica lui femela a stricat tot cuibul. De teama sa nu o pierd si pe asta am pus-o inapoi in recipientul scufundat partial in acvariu, si de aseara pana acum masculul nu a mai lucrat decat f putin la cuib...aproape deloc iar femelei i-au disparut dungile:(. Cred ca o sa o scot de tot, sa o iau de la capat, pentru ca masculul meu nu face altceva decat sa se lipeasca de recipientul femelei si nu mai e interesat de constructia cuibului. Deci scot femela si o las langa acvariu, sa o vada cat de cat, asa cum a fost de la bun inceput, pana reface el cuibul.

Rectific, acum am vazut ca femela inca are dungile...

Pe seara am vazut ca femela avea dungile aproape albe, desi ea e albastra, si mi s-a facut mila de ea si i-am dat drumu la mascul. E terminata...se da pe langa el ...El insa o indeparteaza incet, si face de zor la cuib. De cand am dat drumul femelei a inceput sa reconstruiasca la cuib si nu vrea sa depuna pentru ca el intelege ca nu e gata cuibul. Si mie mi se pare insuficient , doar 3 cm latime. Asa ca el o tot indeparteaza si construieste la cuib, iar ea se tot da pe langa el. Cred ca suntem pe drumul cel bun:)

106

era de asteptat ca vor strica cuibul daca vor fi un pic prea enuziasmati, e acvariul micut...si orice agitatie provoaca valuri pe suprafata apei..care afecteaza cuibul..al motiv pt care atunci am sugerat ideea cu un furtun de plastic...de genu pt pomba aer...sa tai din el o bucata(acum ramane sa preciezi si tu) si sa bagi capetele inul intraltul(practic sa icnerci o imbinare ...formand un cerc) , icnercand sa si protejezi astfel cuibul..daca exista perturbatii la suprafata apei...valurile formate vor lovi cercul(format din acel furtun) si va misca intreaga sturctura...protejand un pic...dar acum depinde...nu e vb de o fortareaza .....e doar un mic obstacol in calea valurilor...masculul e pregatit(masculul de betta cam oricand e pregatit)...dar un cuib bun asigura viitorul progeniturilor lui...el numa la asta se gandeste ..perpetuarea propiilor gene ....precum un leu...
de aceea e si asa de violent cu ceilalti masculi...
continua sa le dai de mancare in continuare...supravegheazai..si sper sa ai ceva rezultate in curand..
oricum vei observa rapid ...dupa depunere de ce se recomanda un acvariu de cam 40 litri...umplut partial..si apoi se creste volumul de apa...treptat..odata cu cresterea puilor.
sper ca teai interesat in avns ...cam ce va urma.....dupa depunere o sa ai putina pauza...cand doar masculul va ingriji cuibul si puietul...apoi dupa ce progeniturile inoata vertical singure ...trebuie scos masculul..si acum incepe chinul...se cam recomanda multe hraniri pe zi....ca la bebelusi ...si atentie mare cu calitatea apei

mai uitate la primul filmulet pus al un post anterior sa vezi cum depun betta...inturn fel de pahar de polistiren taiat pe jumate...nu e f mare...si vezi ce grosime are cuibul....deci nu conteaza sa fie chair ditamai cuibul.

Aseara femela am bagat-o in recipientul din acvariu pentru a lasa masculul sa refaca la cuib pentru ca era tot timpul lipita de el si ii strica de fiecare data cuibul. De dimineata am avut surpirza sa isi fi depus icrele in recipientul respectiv. Am dat drumul icrelor in acvariu si masculul a inceput sa le culeaga pe toate. Astept sa vad ce face cu ele. Este furios, oricum. A fugarit femela putin inainte....

pfff, le-a inghitit pe toate dar nici gand sa le dea drumul la cuib...ce sa inteleg? Ca le-a mancat? Sau le drumul mai tarziu?

109

<<Este furios, oricum. A fugarit femela putin inainte>>>......daca ai dat drumu la icre in acavriu cu tot cu femela....si femela nu mai avea burtica....nu mai trebuia introdusa si femela in acvariu...in acest caz reproducerea pt femela sa terminat ....si masculul vede femela ca o amenintare care poate manca icrele....

trebuiau facute nsite poze...cu recipientu cu icre....daca chiar a expulzat icrele de una singura...e cam o premiera (cel putin pt mine)...cel mai tare ar fi sa obtii si ceva rezultate

sincer e prima data cand aud ca o femela sa expulzeze icrele singura.....acum problema e daca masculul lea fecundat .....sau daca intervalul( ..dupa ce lea depus femela...si leai dat drumu in acavriu....)era destul de mic ca sa fie viabile icrele sa le fecundeze masculu....
habar nu am care e intervalul in care pot fi fecundate icrele.....iar icrele sa fie inca viabile

astept continuare povesti

Am scos femela imediat dupa, mi-am dat seama ca ar fi o amenintare dupa cum s-a infoiat la ea si alerga dupa icre prin acvariu. Asa ca femela sta acum separat, nici macar in recipientul din acvariu, sa nu mai atraga atentia masculului. Si eu sunt curioasa sa vad daca icrele mai sunt viabile...O sa incerc sa fac o poza cu cele care au mai ramas pe fundul recipientului si mascuul nu le-a luat inca

Aici se vad o parte din icre in stanga

Aici am scos recipientul din acvariu, dupa am varsat si icrele de aici in acvariu...cine stie.Totusi masculul are o burta cat o butie...ce va face cu icrele? Sper ca nu le-a inghitit si atat...parea destul de disperat sa adune tot, deci cred ca nu era vorba de foame...

Am facut o foto si masculului, se vede burta plina de icre. Raman la aceeasi intrebare...ce va face cu ele?

114

in poza a doua sau vazut clar icrele....femela a expulzat icrele cand era singura....ciudat ...dar sa intamplat....bine ca ai afcut poza si la mascul....

acum tu trebuie sa te uiti in cuibul din avcvariu....daca acele icre care leai vazut in recipient  ....le vezi si printre bule....sau macar masculu sta si foloseste branhile ca sa aereze cuibul.....inseamna ca ai sperante....(incearca cu mare atentie sa te uiti la cuib ..si daca vezi ceva alb...prin masa lui ). ACUm cel deal doilea semn...masculul are grija de cuib sau isi vede de ale lui ....adica sta si pierde vremea prin acvariu ....

parerea mea: la ce burta are masculu...cam cred ca stiu ce va face el acum....se va ingrasa big_smile daca in cuibul creat de mascul...nu a "scuipat cateva icre" inseamna ca lea mancat ....a lipsit o etapa din ciclu de reprodus...si pt ca nu era cu femela cand lea expulzat....ca el trebuia sa se incoalceasaca in jurul ei(atunci el fecunda icrele)....apoi icrele cadeau la fund.....els e ducea le lua in gura...si le arunca in cuib...si se tot repeta procesul pana femela se terminau icrele de la femela....moment in care el o alunga ....si incepea sa  ventileze cuibul...si eventual sa prinda icrele care cadeau ....

probabil a asimilat icre cu mancarea de dim...din pacate....

\pffff, s-au incolacit aseara de au innebunit!! Dar ea nu depunea icrele, ci el o alunga sa constrruiasca la cuib. Atunci am zis sa o izolez putin, pentru ca strica tot ce facea el, si nu ar fi iesit oricum nimic din lipsa de cuib. De dimineata cand m-am trezit, era recipientul cu icre in el. Am innebunit. Primul impuls a fost sa le vars in acvariu, sa vad ce face masculul. Le-a strans disperat dupa ce a fugarit putin femela, de nervi ca nu a depus icrele unde trebuia, si am stat linistita la gandul ca le va urca el in cuib....dar se pare ca nu....:(Nu are nici o legatura cu cuibul...sta , cred ca e putin depresiv, mananca asa..intr-o doara, nu prea mai inoata...il inteleg...Dar nu pot sa accept ca a mancat icrele, le aduna cu atata devotament, sa nu scape una...!!!:(M-am uitat in cuib, nu le vad, imi e clar ca nu le-a urcat la cuib...Greseala mea a fost ca am scos femela din prima seara, cand el incepuse sa o alerge, de teama sa nu ii faca rau. Voi lua un acvariu mai mare, sa nu mai deranjez cuibul data viitoare, si o voi lasa acolo.:(

116

nu te descuraja...singura problema pe care o ai...este sa nu se invete masculul sa manance icrele....

in cam 2-3 sapt poti incerca sa pui din nou la reprodus....in functie de starea femelei.....la mascul nu mai da azi de mancare( si nici maine , sau cel putin dai putina manacre maine seara)...e plin.....in perioada dupa imperechere...un mascul de betta poate sa nu manance nimic in cele 48 de ore in care pui se dezv si incep sa inoate... acum masculul tau e apatic pt ca e prea plin ....icre au valoare nutritionala f mare....si sunt mult mai bune pe post de hrana decat majoritatea ....daca nu toata mancare artificiala din comert...

poti incerca daca vrei sa incerci o depunere in 2-3 sapt..sa desparti femela de mascull..dar nici sa nu se vada...sa pui ceva intre ei..sa obturezi complet vederea lor...ca la reproducere sa fie f "dornici" 

de miercuri poti trece si femela si masculul pe hrana vie ..daca gasesti....ai grija de unde cumperi mancarea , daca cumperi tubifex mare grija cu ei.....oricum poti pastra pesti si pe hrana granulata, sau sa faci o combinatie intre..alternand hrana vie cu cea garnulata ...incearca sa pastrezi pesti bine hraniti...si tiam zis 2-3 sapt

hrana granule am recomandato pt reprodus...ca sa eviti alterarea calitati apei....(stiu ca mai buna era hrana vie, dar viermi ca de ei in mare parte este vb, sunt purtatori de bacteri....paraziti etc...si ca sa eviti eventualele probleme la reprodus am recomandat mancare granulata)

incearca sa iti amintesti pasii urmati...poti eventual sa ii notezi( cu greselile facute sau ce ai omis sa faci)....mai uitate pe siteuri straine cum au reprodus ei betta si la urmatoare incercare ....nu cred sa ai probleme...oricum acum ai ceva mai multa experienata...ai trecut de nivelul 0 .....singura mare greseala ca teai speriat cand masculu a tabarat pe femela( si atunci iai separat din nou )....ceea ce e normal la betta(rare sunt cazurile in care reproducerea decurge pasnic)

:)multumesc pentru incurajari!!!

118

Se intampla ca femela sa depuna singura atunci cand desi se afla in vecinatatea masculului, contactul dintre ei sa nu fie posibil! Aceasta pt ca gradul de excitare este f mare. Icrele care nu sunt depuse si fecundate imediat (ambii parteneri in acelas acvariu) sunt sterile! Chiar daca masculul nu le manca, era imposibil sa iasa ceva din ele!
Separa pestii! Peste 10 zile introdu-i me amandoi seara in acelasi acvariu! Si apoi stai pana la 3-4 zile si o sa vezi ca vor depune! Nu le face nimic altceva cat sunt impreuna! MAncare le poti da atat cat pot consuma imediat! Dupa ce ce depun si femela este alungata de sub cuib, scoate-o! Restul e treaba masculului pana innoate puii (cam 3 zile). Apoi scoate-l si pe el!
Daca poti da-le macarebuna intre depuneri! Hrana vie, inghetata...! Bafta!

Multumesc ciprian01. Am luat un acvariu mai mare, astfel incat sa aiba unde sa se fugareasca si sa nu mai strice cuibul. Asta a fost de fapt problema...acvariul prea mic, ea strica mereu cuibul, pana cand am crezut ca va fi o idee buna sa ii separ pentru o noapte, sa poata el reconstrui cuibul in voie....desi imi er clar ca era extrem de excitata, pentru ca statea efectiv numai lipita de el...Asa cum spunea si RTKlancelot, data viitoare voi sti mai multe despre acesti pesti, si sper sa am si puisori. rtklancelot, fac cinste cu o pereche de betta din productia proprie viitoare...pe-asta ...a mancat-o masculul:)

120

Eu reproduc betta in acvarii de 2 litri....! Daca se strica un cuib nu este nicio problema! Il reface! Chiar in timp ce depune! Nu iti face probleme din cauza asta! Tu lasa-i in acvariu de reproducere si separa-i numai daca peste 4 zile dupa ce i-ai pus impreuna, nu s-a intamplat nimic! II pui iar peste o saptamana apoi! In rest stai linistita ca stiu ei si sa depuna si ce sa faca...! Un acvriu mare nu e f indicat pt ca puii gasesc mai greu mancarea si tu o sa fii nevoita sa le pui mai multa...! Se curata usor si un acvariu mic! Eu tin puii de multe ori in cutii de inghetata! Nu numai betta!