1 Editat de pelly67 (2010-04-12 17:19)

Subiect: algele

INTRODUCERE:

Exista doua categorii de alge care preocupa pe acvaristi: "bune" sau "rele". Algele "bune" sunt prezente in cantitati mici, indica buna calitate a apei si sunt tinute sub control usor de pestii mancatori de alge sau de inlaturarea lor in intretinerea de rutina. Aceste alge sunt o consecinta naturala a unui acvariu in care exista nutrienti si o sursa de lumina.
Algele "rele" sunt ori un indiciu in proasta calitate a apei sau sunt tipuri de alge ce tind sa invadeze acvariul si sa strice estetica pe care acvaristul incearca sa o dobandeasca. Denumirea de "rele", este in intregime subiectiva. De exemplu, un tip de alga verde, filamentoasa este considerata a fi "rea" de unii acvaristi americani, insa este cultivata de acvaristii europeni ca fiind o prezenta valoroasa in acvariile lor, fiind folosita pe post de supliment alimentar pentru pesti.

TIPURI DE ALGE:

Albastre-verzui cu aspect malos:
Cresc repede sub forma de panze albastre-verzui. Se imprastie repede aproape peste tot si de obicei arata calitatea proasta a apei. Oricum, algele albastru-verzui pot sa fixeze nitrogenul in apa si pot fi vazute in acvarii cu nitrati extrem de putini. Se pot observa cateodata intre substrat si peretii acvariului. Se inmultesc si omoara plantele. Acestea sunt defapt cianobacteria. Se poate indeparta mecanic asta fiindo o solutie ineficienta pe tremen lung deoarece conditiile din acvariu sunt inca favorabile pentru dezvoltarea sa, si se va dezvolta repede dinou. Tratamentul cu 200 mg fosfat de eritromicina la 38 de litri de apa vor elimina alga albastra-verzuie dar unii experti cred ca poate avea efecte secundare pentru filtrul biologic. Daca eritromicina este folosita pentru tratament, nivelurile de amoniac si nitriti trebuie monitorizate foarte atent.
http://s2.postimage.org/tav89.jpg
Algele maro:
Se formeaza in pete fine, maronii. In acvariile de apa dulce aceastea sunt de obicei diatomi. De obicei indica lipsa de lumina sau excesul de silicati. Cresterea nivelului luminos ii va face sa dispara.
http://s1.postimage.org/y4hR0.jpg
Apa verde:
Alge mici, unicelulare se reproduc uneori atat de repede incat apa devine verde. Fenomenul este denumit popular "explozie de alge" si este cauzata de obicei de prea multa lumina cum este lumina soarelui. O explozie de alge poate fi inlaturata prin filtrarea apei cu filtre de diatomi. Sterilizatoarele UV pot prevenii explozia in prima faza. Apa verde este foarte folositoare in cresterea dafniilor si a artemiilor. Algele peliculogene cresc pe sticla acvariului si se prezinta sub forma de ceata subtire. Se pot indeparta usor de pe geam cu o carpa sau un burete. Acest fenomen este considerat normal in acvarii cu lumina multa pentru cresterea plantelor.
http://s4.postimage.org/3L6zS.jpg
Algele sub forma de puncte:
Cresc in pete subtiri, tari, circulare de culoare verde deschis, de obicei pe sticla acvariului dar si pe plante care stau in conditii de lumina foarte puternica. Este considerata normala pentru acvariile plantate. Trebuie sa fie indepartata mecanic. In acvarii acrilice se folosesc carpe moi sau lavete si multa munca din umar . In acvariile din sticla raclarea este foarte eficienta. 
http://s2.postimage.org/taK60.jpg
Algele pufoase:
Cresc in special pe frunzele plantelor sub forma de perisori individuali scurti (2-3 mm). Considerata normala. Poate fi o forma mai putin virulenta a algei "barboase". Este controlata usor cu mancatorii de alge cum sunt: black molli, Otocinclus, Peckoltia si siamese algae eaters.
http://s3.postimage.org/i1OyA.jpg
Alga "barboasa":
http://s3.postimage.org/i27vJ.jpg
Alga "paroasa":
Creste in palcuri de un verde deschis pe nisip, in jurul bazei plantelor cum sunt Echinodorus si pe obiectele mecanice. Are o textura mai aspra decat alga "barboasa". Alga barboasa va face valurele in curentul apei in timp ce alga "paroasa" tinde sa formeze palcuri mate. Un fir individual poate creste pana la 5 cm sau chiar mai mult. Se poate indeparta mecanic destul de usor prin infasurarea pe o periuta de dinti. Poate provoca necazuri daca este lasata sa se extinda. Aceasta alga este un suplimenta alimentar popular printre acvaristii europeni.
http://s2.postimage.org/tbfwS.jpg
Algele atiforme:
Cresc sub forma de fire lungi pana la 30 cm sau chiar mai mult. Tind catre o culoare verde inchis (greu de spus pentru ca este foarte subtire). De obicei indica un exces de fier (>0,15 ppm). Se poate indeparta usor cu o periuta de dinti la fel ca alga "paroasa".
Algele "corn de cerb":
Arata ca niste fire individuale de alge "paroase" dar tinde sa creasca in fire solitare care se ramifica la fel ca un corn de cerb si este de culoare gri-verzui. Pare sa creasca pe echipamentul acvariului, langa suprafata apei. Este dificil de indepartat mecanic. Inmuiati echipamentul afectat intr-o solutie cu 25% inalbitor de casa si apa.
http://s3.postimage.org/i2oYJ.jpg
Algele-perie:
Acestea cresc in smocuri negre ca niste pene fine de 2-3 mm lungime si tind sa se dezvolte pe plantele cu o crestere lenta cum sunt Anubias, unii Echinodorusi si pe alte plante cu frunze late. Deasemenea tinde sa creasca pe echipamentul acvariului. Aceasta defapt este o alga rosie din genul Audouinella (alte denumiri: Acrochaetium, Rhodochorton, Chantransia). Poate fi indepartata usor mecanic. Rupeti si aruncati frunzele afectate. Echipamentul poate fi inmuiat intr-o solute cu 25% inalbitor apoi frecat pentru indepartarea algelor moarte. Siamese algae eaters (Crossocheilus siamensis) mananca aceasta alga si o pot tine sub control. O masura mai drastica este tratamentul cu cupru.
http://s1.postimage.org/y5tGi.jpg
http://s3.postimage.org/i36Si.jpg
http://s1.postimage.org/y5DES.jpg

PREVENIREA APARITIEI ALGELOR

Sporii de alge exista peste tot si sunt prezenti tot timpul intr-un acvariu (dispar numai daca sunt luate masuri extreme). Pentru acvarii doar pentru pesti, un sterilizator UV va omora sporii de alge din apa. Pntru acvariile plantate, aceasta nu este o solutie buna pentru ca lumina UV va oxida unele elemente necesare plantelor si va limita cresterea acestora.
Din nefericire, conditiile care sunt propice pentru cresterea plantelor sunt benefice si pentru cresterea algelor. Din fericire, plantele castiga, de obicei, batalia pentru nutrienti. Oricum, daca este un dezechilibru de nutrienti, algele vor folosi intr-un mod oportunist orice nu este folosit de plante.
Diferitele tipuri de alge vor folosi diferite tipuri de nutrienti, cauzand explozii sporadice in acvarii aparent stabile din cauza unui dezechilibru temporar. Un mg de prevenire cantareste cat un kg de remediu. Pentru a preveni introducerea unor noi tipuri de alge cu noi plante, o simpla inmuiere in inalbitor pare sa mearga bine. Amestecati 1 parte de inalbitor in 19 parti de apa si inmuiati planta noua in ea timp de 2 minute. Imediat puneti planta sub jet de apa, apoi scufundati planta in apa care contine substante pentru neutralizarea clorului de la inalbitor. Aceasta procedura va omora algele si va inceta cresterea plantei, asta insa numai temporar. Plantele slabite pot muri in urma acestui tratament, dar probabnil oricum nu mai rezistau si fara tratament. Mancatorii de alge sunt cei mai eficienti impotriva algelor intr-un acvariu plantat. Este in special critic intr-un set-up nou sa stim ca plantele s-au acomodat inainte ca algele sa apara. Din acest motiv si pentru a ajuta filtrarea biologica sa se formeze, este recomandata introducerea in acvariu a unor mancatori de alge autentici.

PESTI MANCATORI DE ALGE

Black Molly:
Acesti pesti sunt niste candidati excelenti pentru set-upuri aflate in perioada de cilclare pentru ca sunt ieftini si usor de gasit. Sunt de obicei considerati in plus si sunt scosi din acvariu dupa o aproximativ o luna. Este important SA NU FIE HRANITI. Daca sunt hraniti nu vor mai fi atat de motivati sa manance algele. Cand sunt infometati devin consumatori a aproape tuturor algelor care pot aparea in perioada de ciclare.


Otocinclus sp.:
Otocinclus sunt niste consumatori constiinciosi de alge dar este recomandat sa fie tinuti in bancuri din cauza marimii lor reduse. Unul la 40 de litri este o regula de baza. Diferite specii de oto sunt vazute in magazine, in diferite perioade; multi sunt buni mancatori de alge dar unii ataca alte specii de pesti. Din nefericire pare sa nu fie nici o cale de a face diferente intre cei mancatori de alge si ce care ataca pestii.
Oto par a fi niste pesti foarte delicati, dar asta probabil din cauza abuzului de importuri si a manipularii lor decat o caracteristica mostenita. Cand un magazin de pesti primeste cativa, este bine sa asteptati pana cand raman cei mai puternici pentru ca multi oameni cumpara multi si mai raman cu o singura pereche care traiesc normal.
http://s3.postimage.org/i3FNi.jpg

Plecostomus sp.:
Plecostomus este numele generic pentru un camp mare de specii de pesti cu "ventuza". Numai speciile mai mici sunt utile intr-un acvariu plantat, pentru ca varietatile mai mari tind sa manance plantele impreuna cu algele. Doua specii comune si folositoare sunt "plecostomus cu nas aspru" si "plecostomus claun" sau Pekoltia. Amandoi stau sub 10 cm lungime si nu cauzeaza prea mare distrugere de plante. Dieta lor poate fi completata de dovlecei albi sau de tablete care cad la fundul apei. Apreciaza deasemenea o buturuga pentru a-si satisface nevoia de celuloza.
http://s2.postimage.org/tdqIJ.jpg

Siamese Algae Eater:
A nu se confunda acesti pesti cu Chinese Algae Eater, care este foarte agresiv si nu mananca alge deloc. Siamese algae eater, Crossocheilus siamensis, este un consumator mare de alge si se stie ca mananca algele-perie negre (rosii). Sunt cativa pesti in aceasta familie. Cel mai des intalnit este Epalzeorhynchos kallopterus, denumit comun Flying Fox. Acest peste are un corp maroniu cu o linie neagra pe partile laterale, deasupra careia se afla o linie aurie sau roscata subtire. Aceasta varietate tinda sa fie agresiva cand sunt maturi si nu mananca algele rosii (din cate se stie pana acum).
Alt membru este Siamese Algae Eater. Are aceeasi forma cu Flying Fox dar culoarea corpului tinde spre argintiu cu o oarecare linie neagra. Poate fi si o linie aurie sau roscata neclara deasupra liniei negre. Acesti pesti nu sunt agresivi deloc; sunt parteneri buni pentru discus si tetra mici. Cand sunt tineri, diferentele dintre E. kallopterus si C. siamensis pot sa nu fie asa de evidente mai ales daca nu ati vazut amandoua speciile impreuna. Din nefericire majoritatea angrosistilor nu vand pestii la magazine sub denumirea lor stiintifica si denumirile comune folosite uneori devin haioasa (ca "siamese flying fox". Daca nu stiti ce specie este cumparati-l oricum si fiti pregatiti sa-i dati daca nu sunt cei cautati (asta daca pestii nu au ceva de obiectat ).
http://s1.postimage.org/y645r.jpg

Amano Shrimp (Caridina japonica):
Amano Shrimp au devenit populari cand acvaristul japonez Takashi Amano i-a introdus in cartea sa 'Nature Aquarium World'. Sunt extrem de eficienti impotriva algelor chiar daca nu mananca toate tipurile de alge.
http://s4.postimage.org/3NJci.jpg

Farlowella:
Sunt foarte eficienti in combaterea algelor cu toate ca sunt foarte sensibili la parametrii apei. Tipul cunoscut sub denumirea de Royal Farlowella cresc prea mari pentru un acvariu plantat si pot provoca pagube.
http://s2.postimage.org/teg5J.jpg
bibliografie: www

2

Re: algele

TIPURI DE ALGE 1. ALGA NOROIOASA Este mai mult o bacterie decat o planta si este considerata cea mai rea alga care va poate infecta acvariul. Creste foarte repede si fiind toxica nu poate fi atacata de mancatorii de alge. In plus, omoara plantele prin sufocare si prin faptul ca le limiteaza accesul la lumina. Ceea ce o face in mod special periculoasa este faptul ca poate infecta chiar si acvariile foarte bine ingrijite daca acestea nu au suficienti nutriti. Cel mai bun tratament de starpire a acestui tip de alga este cel cu eritromicina, un antibiotic care este vandut sub diferite denumiri drept medicament pentru pesti.
Tratamentul standard indicat in prescriptie este suficient pentru a indeparta plaga cu aspect de noroi, chiar si in cateva zile. Dar pentru a preveni dezvoltarea rezistentei la antibiotice, va recomandam sa respectati tratamentul ca la carte chiar si in cazul in care vi se pare ca pata de namol a disparut. Daca nu respectati indicatiile, exista sanse foarte mari ca aceasta alga sa reapara dupa cateva luni iar antibioticele sa nu mai aiba nici un efect asupra ei. Daca stratul de noroi apare din nou cel mai indicat este sa schimbati conditiile de apa din acvariu de urgenta. 2. ALGELE BRUNE In acvariu algele brune sunt in general reprezentate de diatomice. Se mai numesc astfel deoarece formeaza pete de culoare maro chiar pe plante dar cele mai vizibile sunt cele de pe geamul acvariului. Cel mai adesea apare chiar din prima etapa de viata a unui acvariu dar poate fi alungata cu un tratament simplu. Cel mai bun mancator de alge maro este pestele pisica sau otocinclus vittatus. Acest tip de alga este cauzat de excesul de nutriti si de silicat.
Asa cum am spus se dezvolta de obicei sub forma unui strat foarte subtire pe elementele de decor sau pe geamurile bazinului. Indica lipsa luminii sau excesul de silicati. Nu uitati ca, cresterea cantitatii de lumina le face de obicei sa dispara. 3. ALGA VERDE Este o adevarata alga unicelulara. Apare din primele stadii de evolutie ale unui acvariu cu plante si infloreste foarte repede punand stapanire pe intreg acvariul. Daca apar in cantitati mai mici sunt considerate a fi un semn bun, mai ales in mediul bazic, dar daca se inmultesc foarte mult deja este un semnal de alarma. Algele verzi filamentoase sunt cel mai des intalnite si pot ajunge la cativa centimetri lungime. Acest tip de alge reprezinta dezvoltarea in exces a algelor microscopice care sunt determinate fie de iluminarea in exces, fie de un surplus de elemente nutritive. Alga verde nu poate fi controlata cu usurinta chiar daca schimbati apa foarte des. Trebuie sa reduceti sursa de micro nutriti care au tendinta de a le hrani floarea si deci le ajuta sa se raspandeasca foarte repede. Pentru un impact imediat, incercati o sterilizare cu ultraviolete care previne inflorirea lor chiar din prima zi. 4. BEARD ALGAE sau algele care seamana cu o barba. Cresc de obicei pe frunzele plantelor si au culoare verde, foarte deschisa.
Individual au o textura foarte fina dar cresc mai ales in smocuri care seamana cu o barba verde. Pot ajunge pana la 4 cm iar aspectul de barba le permite sa fie “pieptanate” de curentii de apa. Acest tip de alge face parte din categoria celor care nu pot fi starpite cu usurinta. De asemenea, cresc foarte repede si pot umple intreg acvariul daca conditiile apei le sunt favorabile. 5. ALGELE TUFIS Cresc in smocuri bogate de 2 – 3 mm lungime si au tendinta sa se stabileasca pe frunze precum Anubias, pe specia de plante numita Echinodorus dar si pe alte plante cu frunzele mari. De asemenea, pot acoperi si echipamentele introduse in acvariu. Mai este cunsocuta sub numele de Acrochaetium, Rhodochorton, Chantransia si este considerata a fi o alga rosie de tipul celei cunoscute sub numele de Audouinella. Nu poate fi starpita cu usurinta si de aceea va recomand sa rupeti frunzele afectate. Echipamentul din acvariu poate fi curatat cu o solutie de decolorare si ulterior frecat pentru a fi indepartate algele moarte. Cel mai drastic tratament ar fi cel pe baza de cupru. ALGELE ROSII Sunt o specie de alge care apare, din fericire, destul de rar intr-un acvariu. Dupa o lectura atenta a conditiilor si a factorilor care favorizeaza cresterea tuturor acestor tipuri de alge trebuie sa fiti constienti de faptul ca daca nu se iau masuri drastice aceste alge vor fi omniprezente in acvariu.
Pentru acvariile care contin numai pesti, cea mai buna solutie este utilizarea sterilizatorului cu ultraviolete. Aceasta solutie nu este insa potrivita pentru bazinele care contin plante, deoarece acestea vor fi afectate. Nu uitati de ca faptul ca, conditiile optime pentru plante, vor fi optime si pentru dezvoltarea algelor. Pentru a se inmulti algele profita de orice dezechilibru nutritional din acvariu. Sursa: http://www.planteacvariu.ro/alge.html

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771