21

Re: Iluminarea

deci catag cu link-ul acela ai dat lovitura. acum m-am luminat si eu in sfarsit cu diferentele de firme si de cifre. ms.

si inca ceva  ori am inteles eu gresit ori nu stiu: T8 sunt cele de 60 cm lungime si cele de T5 sunt cele de 30 cm ?? sau la ce se refera strict acel T cu cifra adiacenta??

22 Editat de catag (2010-04-12 01:03)

Re: Iluminarea

Diferenta consta in grosimea lor si tipul de conectori si distanta dintre ei.
T8 are 25 mm grosime (tubul) si sunt mai slabe decat t5 care au 16 mm grosime dar care au o durata mai mare de viata si un raport mai bun de lumeni pe W consumat. La aceeasi lungime de tub sa zicem aproximativ 60 cm t8 are cel mai bun tub de 18 W iar t5 de 24 W si lumina e mult mai buna, iar durata de viata net superioara (La un t8 durata medie e de 6 luni de zile de utilizare iar la un t5 pana la 2 ani).

23

Re: Iluminarea

Un magazin foarte bun pentru corpuri de iluminat pentru bucuresteni este MARBO TRADE SRL, adresa si datele de contact: http://www.marbotrade.bizoo.ro/

gheorghiu_andi@yahoo.com
+40 0748 776 771

24

Re: Iluminarea

:apl

25 Editat de Paul Hencz (2011-06-16 21:10)

Re: Iluminarea

coco A scris:

deci catag cu link-ul acela ai dat lovitura. acum m-am luminat si eu in sfarsit cu diferentele de firme si de cifre. ms.

si inca ceva  ori am inteles eu gresit ori nu stiu: T8 sunt cele de 60 cm lungime si cele de T5 sunt cele de 30 cm ?? sau la ce se refera strict acel T cu cifra adiacenta??

Tx (unde x e 4 sau 5 sau 8 sau 12) reprezinta cate optimi  de inchi reprezinta diametrul tubului de neon. Adica T8 inseamna diametru de 8 * 1/8 inch = 1 inch.( 25,4 mm) si  T5, are 5/8 dintr-un inch, adica 15,875mm.
Diferente:
- Lungime: La aceiasi puterea  T5 sunt mult mai scurte decât T8 (T5 24W de exemplu, sunt 54cm lungime, în timp ce T8 la 25W sunt 75cm).
- Diametru: T5 sunt mult mai subtiri (aprox.16mm diametru), în timp ce T8 au un diametru de aprox. 26mm
- Putere: Folosirea balasturilor electronice la Tx ( cu cat x este mai mic  cu atat economisirea energiei este mai mare) la aceiasi putere.
- Lumina: T5, cu aceeaşi putere au o intensitate mai mare de lumină (fara o diferenţă semnificativă) fata de T8.
Categoric nu poti folosi tuburi T5 la un soclu pentru T8. Distanta dintre piciorute difera mult.

Oricine ai fi, intotdeauna cineva stie mai multe decat tine. Dar intotdeauna acel cineva
nu stie chiar tot ce sti tu

26

Re: Iluminarea

Nelamurire: la ce este folositoare pauza de lumina dupa-amiaza? Nu stiu daca imi raspund singur, dar ma gandeam ca de la 8 la 22, fiind 14 ore, si facand pauza intre 12 si 16 akung la un iluminat zilnic de 10 ore. Pentru asta e pauza, ca sa nu iluminez mai mult timp acvariul? sau in timpul acesta de pauza de 4 ore (in cazul meu) in interiorul plantei se produc oarecare reactii sau mai stiu eu ce procese? Intrebarea este strict tehnica, cu accentul pe "de ce"  nu pe "la mine se putea si altfel".
Motivul intrebarii: in perioada asta am o rasadnita in care cresc rasaduri de tomate, vinete samd. Stiu ca e un pic off topic dar tot de lumina ne legam. Astea sunt pe un raft metalic aliniate in tavite, iluminate cu neoane de la cca 25 cm. Le dau lumina 15 ore pe zi, de la 7 la 22; acum, stiind pauza de lumina din acvaristica, m-am gandit sa intreb, ca tot plante sunt si celelalte, la ce foloseste pauza de dupa-amiaza? se produce ceva in interiorul plantelor sau e doar o pauza ca oricare alta, benefica doar la contor?
Scuze inca o data de off topic

27

Re: Iluminarea

din cate stiu eu pauza este doar pentru alge,pentru a le putea estompa intr-un fel.eu personal nu cred in pauza de la mijlocul zilei.
la zarzavaturile tale da-le lumina ca d'aia a lasat Dumnezeu ziua de dimineata pa seara,ca daca era mai bine sigur mai creea Dumnezeu inca o noapte in mijlocul zilei :sok

28

Re: Iluminarea

Daca totul s-ar reduce la economie, simplu ar fi: ori iluminatul sa inceapa mai tirziu, ori sa se incheie mai devreme.
   Plantele fiind mai evoluate decit algele, isi reiau mult mai rapid “functionarea normala”, dupa pauza nocturna de iluminat, imediat ce lumina atinge intensitatea necesara, in timp ce algele au nevoie de perioade mult mai lungi si neintrerupte ale iluminarii, pentru a “functiona normal”. Aceasta realitate sta la baza procedeului de “siesta”, folosit in iluminarea unui acvariu, aplicat in mijlocul perioadei de maxima intensitate a iluminarii (in mijlocul zilei). Durata acestei pauze poate fi intre 1-3 ore, depinzind de tipul iluminarii, marimea bazinului, intensitatea iluminarii, etc.
   La cele de mai sus se adauga si simularea conditiilor climatice din zonele tropicale (de unde provin majoritatea plantelor noastre), unde zilnic, in jurul prinzului, isi fac aparitia ploile tropicale iar cerul se intuneca.
   Deci... Dumnezeu a dat lumina zilnica dar in mod diferit, din punct de vedere al zonelor geografice, iar plantele acvatice folosite in acvaristica, nu pot fi comparate cu rosiile si castravetii, macar datorita faptului ca acestea din urma, nu se lupta cu... algele.
   A se intelege ca nu ma declar nici adeptul pauzei de iluminat dar nici al lipsei acesteia!

Cine nu are o pasiune, nu este cu adevarat om!