Re: salutare incepatarilor...respect consacratilor!
Prietene,numai din cateva sfaturi nu vei face mare lucru,crede-ma!Incearca sa lecturezi cat mai mult.In bolul cu apa se petrec foarte multe efecte,fizice,chimice,biologice,cea mai mica schimbare a oricarui factor schimba substantial traiectoria echilbrului din acvariu...
Deci zici de lumina...fiecare a zis cate ceva ...cum alegi ce e bine si ce nu? Da ,in mare Bobi are dreptate.Totusi vreau sa adaug ca pana la un nivel de iluminare,ai mai multa lejeritate,ca sa zic asa,in schimb de la un 0,8W/l incepi sa fi un pic mai inghesuit...de cerintele acvariului,in principiu trebuie sa ai posibilitatea introducerii CO2,sub orice forma,ideal varianta profi sau macar dyy clasica "bomba'.Bun,asta e primul pas,apoi incep fertilizarile,dupa cerinte ,la inceput micro,apoi plantele in viteza de procesare a fotosintezei iti va lasa sistemul dezechilibrat de lipsa macroelementelor,asimilate intre timp de plante....si trebuie sa introduci macro,cum sti cat si cum ai introdus?Iti trebuiesc teste...cel putin la inceput...mai tarziu vei intelege si ochiometric
Te-am speriat? nu asta am vrut sa punctez,ci faptul ca trebuie sa incerci sa intelegi ce se intampla in sistemul tau,si sa fi...pregatit...psihic pt tot ce poate decurge de aici,adica alge,plante pierdute,cheltuieli si in ultima instanta ..placerea de a avea un acvariu bine echilibrat cu plante sanatoase! :apl
De aceea ,referitor la lumina,sfatul meu este sa mergi cu lumina maxim 0,7Wl pana esti pregatit sa recurgi la ce am enumerat mai sus, atentie la tuburile 865-965,sunt tuburi foarte bune ,dar au un pic cam mult "albastru" lucru indeobste ce ajuta la proliferarea neplacutelor alge,si crede-ma ca e dezarmant din prima sa incepi sa te lupti cu ele.
Dupa mine asi indica un 865 +un 830 de 39W ,cred ca ai fi in siguranta ca aceste tuburiTuburile le aprinzi pe rand,incepi cu un tub 2 saptamani 8h/zi,apoi intri si cu urmatorul tub,daca se poate la inceput temporizat.Trebuie sa fi pregatit sa fertiliziezi cu micro si Fe2 in masa apei....nu am retinut daca ai substrat fertil...daca nu ai ,in scurt timp trebuie sa adaugi si macro pentru ca ai destule plante cu crestere rapida si vor dezechilibra sistemul...uf si cate mai sunt de spus...