Re: BBA
Usorul misto vine din faptul ca tu ai o problema reala cu dialogul. Asta n-o zic la misto sau cu rautate, uite iti dau un exemplu concludent: te-am intrebat de doua ori doar azi cu ce frecventa schimbi apa si cata schimbi si inca n-ai reusit sa dai un raspuns. Cantitatea de apa inlocuita la un schimb este o informatie cruciala, fara ea degeaba spui frecventa schimburilor, ca nu ne putem da seama de nimic. Cu greu ai raspuns doar la partea legata de frecventa schimburilor.
Cand ai o problema cu acvariul si ceri ajutorul, ar trebui sa precizezi in primul post din topic volumul bazinului, filtrarea(cat mai in detaliu), cat de frecvent schimbi apa si in ce cantitate, cat de des aspiri dejectiile, cati pesti ai in el, din ce specii si cam la ce dimensiuni sunt (orientativ, nu neonul 1=3 cm, neonul 2 = 2.7 cm si tot asa ), cum e plantat acvariul, ce fertilizare faci, daca folosesti sau nu CO2. Niste poze recente cu bazinul puse in primul post iarasi sunt foarte utile.
Daca nu dai din prima informatiile astea, cei care vor sa te ajute trebuie sa le scoata de la tine. Multi nu vor avea rabdare, poate nici tu nu esti genul care dialogheaza foarte usor in scris, si uite-asa se pierde timpul aiurea. Ori tu esti cel care are o problema cu acvariul, pentru tine timpul in care obtii un raspuns util este foarte pretios. Uita-te si tu la cum incepe topicul si da-ti seama ca era imposibil sa primesti un sfat util pe baza informatiilor de acolo.
Revenind acum la subiect: in mod cert faptul ca ai continuat sa fertilizezi in aceeasi cantitate si dupa ce scosesesi o multime de plante cu crestere rapida a creat un dezechilibru. Dar parerea mea este ca bazinul era oricum la limita de sus sau chiar peste ea cu nitratii si inainte sa scoti plantele alea, si asta a fost doar picatura care a revarsat paharul, ca sa zic asa.
Chestia asta e foarte evidenta din felul foarte relaxat in care ai spus ca nitratii sunt la 50, in mod evident valoarea nu ti-a sarit in ochi ca fiind groaznic de mare, mai ales ca era obtinuta DUPA schimbul de apa.
Filtrele externe nu sunt filtre de viteza, iar tu avand acvariul plantat puternic, chestie care ingreuneaza serios aspirarea substratului, ai probabil foarte multe dejectii ramase printre plante.
Sfatul meu concret: opreste complet fertilizarea, fa schimb de apa 50% cu aspirare cat de temeinica poti a fundului (insista mult mai mult decat de obicei in zonele greu accesibile) dupa care urmeaza rutina de hranire obisnuita vreme de patru zile (fara a mai fertiliza in perioada asta, evident). Nu umbla in nici un fel la filtrare, nu curata filtrele. (curatarea filtrelor coroborata cu schimb de apa de 50% ar putea decicla acvariul, riscul e mic avand in vedere ca ai un filtru plin cu siporax, dar n-are rost sa ti-l asumi) Dupa ce au trecut trei zile masoara nitratii si spune aici valoarea.
Pe urma (deci dupa astea 4 zile si dupa prima masuratoare de NO3) cureti bine filtrul care contine buretii (inclusiv furtunele, foloseste o perie cu coada de sarma flexibila, gen JBL cleany) si faci un schimb de apa de 25% cu aspirare sa zicem "normala" de substrat (cum stii ca ai timp s-o faci de obicei), mai astepti inca 4 zile si apoi masori din nou NO3.
Daca la aceasta a doua masuratoare ai ajuns la 20 sau sub, ura, inseamna ca esti OK.
Daca nu, treci la etapa a treia, cureti bine si filtrul cu SIporaxul (scoti siporaxul si-l clatesti in apa scoasa din acvariu, speli filtrul ca lumea inclusiv furtunele) si la reinstalare ii pui pe tur un burete pentru prefiltrare. Operatiunea sa coincida tot cu 25% schimb de apa si cu aspirare "normala" a substratului. Dupa care astepti inca 4 zile si faci un nou test de NO3.
Daca acum esti la 20 sau sub esti OK. Daca nu, inseamna ca filtrarea trebuie regandita, prin adaugarea de filtre mecanice de viteza, pe care sa le cureti des.
Daca te hotarasti sa urmezi acest sfat, aplica-l ca atare, fara modificari/parti sarite samd, altfel concluziile trase ar putea fi eronate.