Subiect: Acvariu nou

Salutare! De plictiseala si din lipsa de spatiu in acvariul vechi de 60l pe care il vroiam plantat, m-am apucat de un setup nou care se vrea a fi un acvariu plantat.
Datele tehnice ar fi urmatoarele:
- Acvariul are 160l
- deocamdata 2x30w JBL 4000k si 9000k cu reflectoare; am schimbat cele doua Glo care au venit cu acvariul. Deocamdata merg 6 ore pe zi cu pauza la pranz de 2 ore.
- filtru intern Dennerle de colt si extern Eheim Ecoo 2234
- incalzitor de substrat Dennerle
- substrat Deponit Mix si pietris de 1-2mm
-  fertilizarea o fac saptamanal cu JBL Feropol, Dennerle S7,  V30 si tablete cu fier tot Dennerle; zilnic Easy Carbo, Easy phosfo / nitro (cand trebuie), Dennerle A1 Daily si Daily NPK. Deocamdata dozele le mentin la jumatate pana plantez tot ce vreau sa plantez.
- CO2 Dennerle cu reaktor Dupla intern si cu ph controller fixat la PH 6.5.

Prin apa se plimba o familie de red cherry si sakure, un card de microrasbore brigittae si un card de fire tetra, iar pe fund o mixtura de cory pitici (pygmaeus, habrosus si mai o specie) si vre-o 15 melci asasini din 3 generatii, 2 aparute la mine in acvariu.

Va rog nu va sfiiti cu sfaturile ce sa fac, ce sa nu fac sa nu mai imi apara algele ca m-au innebunit in toate acvariile de pana acum.
Preventiv am pus si o patura de lemna minor la suprafata care sper sa tina putin lucrurile sub control.

2 Editat de mirceajifcu (2012-10-16 02:35)

Re: Acvariu nou

Sa separ intrebarile , pentru a nu face o ciorba, ar fi:
De ce la HC, HM, M. michrantemoides tot timpul partea de sus a plantei la mine arata superb si dupa ce tund arata ca un gazon prin care au trecut oile , tot distrus, cu frunze putrezite si asa mai departe si nu l-am avut asa des incat sa pot spune ca nu a patruns lumina pana la fund (iar lumina zic eu ca era suficienta 36w la 54l).

Ca si gazon nu stiu inca ce sa pun, sunt intre Utricularia graminifolia, parvula, staurogyne, c. parva.

Re: Acvariu nou

Unul dintre nutrienti este deficitar si planta il trage din partea de jos pentru a sustine cresterea varfului. Ai ph-ul mic si plantele consuma repede nutrientii din apa, se ajunge intr-un moment in care lumina este pornita dar in apa nu mai au nutrienti (catre seara). Era bine sa faci un test, doua.

Re: Acvariu nou

Da Marius, dar eu am urmat tot timpul instructiunile recomandate de producator , JBL sau Dennerle. Adica daca e daily nu am pus de doua ori pe zi... Iar la partea cu testele, nu am reusit niciodata sa colorez testul de PO4 de la JBL. Nu mai stiu cat fosfor sa adaug ca sa imi colorete cat de putin testul... O sa incerc testul nu cu apa din acvariu, ci cu Easy Phosfo sa vad daca ala reuseste sa il coloreze. ca banuiesc ca algele la mine apar pentru ca raportul PO4, robinet cu 15mg pe testSera.
O sa incerc si varianta ta, sa fac teste seara sa vad ce si cum...

Re: Acvariu nou

Mai spune inca odata ce NO4 ai la apa de retea si poate deschidem si o dezbatere pe tema alge/Mircea/Moosbach  big_smile

Re: Acvariu nou

NO4 nu masor Cristi, dar NO3 vine de la retea cu valoarea de 15mg neutral...

Bitane, acelasi lucru mi s-a intamplat, intr-adevar si la plantele gen rotala, jos aratau de parca le mancau gandacii  lol, cu toate ca aveam in acvariul mare doua JBL e1500 la 360 l, unu care valurea apa si unu pus sa ... "bata cu jetul la fund"  lol ... Cum sugerezi sa fac valurirea apei la baza plantei?

PS: De ce nu pot pune poze cu acvariul? Le-am micsorat si tot nu merge sa le uploadez...

Re: Acvariu nou

mirceajifcu A scris:

NO4 nu masor Cristi, dar NO3 vine de la retea cu valoarea de 15mg neutral...

   NO3... mii de scuze lol

PS: 4 cred ca venea de la anticiparea scorului Romania - Olanda lol

Re: Acvariu nou

Nu stiu daca este de la curentul de apa. De ce zic asta ? Pentru ca am cele doua plante in discutie, rotala rotundifolia este intr-o zona de curent foarte mic al apei si partea de jos este sanatoasa si fara alge, in schimb HM desi este intr-o zona cu circulatie puternica a apei in partea de jos am probleme, alge fuzz si frunze destramate. Mai degraba cred ca este vorba despre o relatie mai complexa intre lumina pe care o primeste planta (atat spectrul cat si intensitatea), viteza de crestere a plantei, nivelul de fertilizanti si ph-ul apei. Anumite plante nu cresc bine in zonele puternic luminate (mijlocul acvariului) in timp ce altele nu cresc bine in zonele umbrite. Trebuie gasit locul in care planta creste bine, are lumina cata ii trebuie ca sa consume fertilizantii, nici mai multa nici mai putina.

Re: Acvariu nou

Io am rezolvat-o cu ea, nu o mai plantez in setupul nou si am terminat povestea. Acum astept sa isi dea drumu acvariul si substratul si apoi caut niste plante care sa ma puna la incercare sa zic asa, asta evident in cazul in care nu ma pun iar algele la incercare si imi scot peri albi. Sugestii de niste plante frumoase? Am vazut in unele setupuri de pe forum niste plante ca si blixa, doar ca de un verde mai intens, care par ca un arici de mare, dar nu stiu cum se numesc...

10

Re: Acvariu nou

Eriocaulon cinereum.  wink

Re: Acvariu nou

Da, aia e, o sa imi pun vre-o doua plantute mai incolo, cand va fi cazul...

12

Re: Acvariu nou

mirceajifcu A scris:

Da, aia e, o sa imi pun vre-o doua plantute mai incolo, cand va fi cazul...

   Te plangeai de plante pretentioase, dar ai ales-o in final pe cea mai  big_smile

Re: Acvariu nou

Pai am precizat, cand va fi cazul big_smile... sau daca va fi cazul, mai ales ca acu o sa am PPS Makro  lol , deci nu vor mai lipsi din apa nitratii.

Re: Acvariu nou

Am reusit sa pun si cateva poze...

Re: Acvariu nou

Bravo domnule, frumos! Cred ca s-ar fi pretat putin la niste ciclide tinand cont de fundal, dar daca tie iti place...asta conteaza! Spor

Re: Acvariu nou

Pai cred ca ciclide au fost inainte , dar am vazut in Budva un peisaj asemanator superb cu munte in spate si dupa o padure de pini (de aia m-am cam axat pe plante cu frunze subtiri), urmata de o plaja cu un pietris superb. Si nu am vrut sa pun autocolant cu peisaj muntos in spate din moment ce am primit acvariul direct cu acel fundal 3d.

Re: Acvariu nou

Am o nelamurire, poate cineva ma ajuta si anume: cum prind melcii asasini creveti vii? La inceput am crezut ca mor si ii mananca morti pana am vazut un Amano care se zbatea incercand sa scape de o Helena... Am crezut ca o fi din cauza curentilor de apa, dar am scos crevetele ranit din "ghearele" melcului si a inotat o vreme si apoi ... l-am gasit cu melcii iar peste el. Si asta s-a intamplat si cu cativa red cherry adulti sad.
Cred ca foamea e mare ca acvariul e nou si nu am melci de substrat in el, am pus doar niste melci comunitari care au disparut rapid, dat fiind faptul ca am deja 3 generatii de asasini, adica vre-o 15...

18 Editat de mirceajifcu (2012-10-27 18:06)

Re: Acvariu nou

O poza cu generatiile si una cu monstruletul in actiune  lol , l-a prins de picioare si i-a bagat-o ... in gura  lol
Daca ar ataca doar Red Cherry, nu ar fi problema ca aia se inmultesc ca paduchii, dar Amano nu am reusit inca sa inmultesc (nu am vazut pana acum nici o femela cu oua sad)

Re: Acvariu nou

super MIrcea. :hug Soto  iese ceva frumos!felicitari

Gratis nu exista,ieftin nu rezista

Re: Acvariu nou

Mersi! Eu asa sper ca nu imi lipseste nimic, doar experienta sa fac un acvariu decent... Apropo de super, ai pus deja poze cu noile achizitii?