Algele, o pacoste in acvariu

Cei mai multi acvaristi se confrunta s-au confruntat cel putin o data cu problema algelor. Algele sunt necesare intr-un acvariu, ele contribuie la curatirea apei acvariului, la oxigenarea apei si pot fi folosite chiar si ca hrana pentru puietul de peste ori pentru pesti adulti ce se hranesc cu materie vegetala. Insa daca problema algelor scapa de sub control, acvariul va avea un aspect neplacut, dand impresia unui acvariu neingrijit.

Tipuri de alge prezente in acvariu:

1. Staghorn Algae

Este o alga filamentoasa, ale carei filamente se pot ramifica de 2-3 ori. Aceasta prefera zonele cu curenti lenti si cu luminozitate puternica. Poate fi combatuta in starea incipienta prin inlaturarea filamentelor sau a frunzei plantei de care este atasata sau prin reducerea luminozitatii ori biologic, prin introducerea unui peste razuitor Crossocheilus oblongus, a unor creveti Caridina multidentata.

2 Black Brush (Beard) Algae
Este tot o alga filamentoasa insa filamentele sunt mult mai scurte si poate avea aspect de mici palcuri filamentoase iar daca dezvoltarea continua, are aspect de covor filamentos.
Se dezvolta de obicei pe plante cu dezvoltare lenta (Anubias sp) insa mai poate creste si pe alte suprafete cum ar fi pietrisul, ornamente din acvariu sau crengi ori aparatura acvariului. Nu poate fi inlaturata de pe frunze ci intreaga frunza trebuie rupta si inlaturata pentru a preveni extinderea, de pe suprafetele dure poate fi inlaturata cu putin efort si cu o perie. Poate fi combatuta si prin mijloace biologice folosind pesti precum Crossocheilus oblongus, Otocinclus sp sau creveti precum Caridina multidentata sau chiar Red Cherry Shrimp (Neocaridina heteropoda).

3. Green Spot Algae (GSA)
Una dintre cele mai inestetice alge este GSA, aceasta se fixeaza pe orice suprafata din acvariu si se dezvolta dandu-i suprafetei o culoare verzuie sau se fixeaza pe sticla acvariului unde apare sub forma a numeroase pete verzi.
Dezvolatarea nu va putea fi posibila pe frunzele plantelor cu crestere rapida, ci doar pe frunzele celor cu crestere lenta precum Anubias sp. Poate fi combatuta prin razuire manuala cu o lama sau cu magneti speciali pentru curatarea geamurilor sau chiar cu un burete. Nu poate fi combatuta biologic deoarece aceasta alga se fixeaza foarte bine de suprafata, insa invazia acestei alge nu dauneaza decat esteticului acvariului.

4. Green Thread/Hair Algae
Este o alga filamentoasa, ce poate creste pana la 20 cm lungime. O alga cu crestere foarte rapida, aceasta poate acoperi suprafata intregului acvariu in doar cateva zile. Poate fi inlaturata cu usurinta manual insa daca conditiile sale de dezvoltare vor fi indeplinite in continuare aceasta va reaparea. Pentru a combate aceasta alga se poate reduce nivelul luminozitatii sau al nutrientilor. Poate servi ca hrana pentru mai multe specii de pesti precum vivipari, Crossocheilus oblongus sau chiar pentru creveti. Partea buna a acestei alge este ca printre filamentele acesteia se pot dezvolta Copepode sau Cladocere ce reprezinta sursa importanata de hrana pentru puietul de peste.

5. Green Water Algae
O alga unicelulara ce traieste in masa apei, astfel apa primeste o culoare verzuie. Se dezvolta repede in special vara, daca lumina solara loveste direct acvariul sau daca temperature apei este prea mare, corelata cu o cantitate mare de nutrienti. Aceasta alga nu poate fi consumata de pesti sau de creveti insa este filtrata cu mare placere de catre scoici. Pentru a scapa de aceasta alga este necesar sa reduceti cantitatea de nutrienti din apa, sa reduceti luminozitatea, sa folositi un filtru cu mediu de filtrare foarte fin si sa efectuati schimbari de apa.

6. Blue Green Algae
Aceasta este de fapt o bacterie si nu o alga, ea se dezvolta, formand mici paturi lipiciase pe substrat, pe pietre si intr-un final in tot acvariul. Unde nu exista o problema serioase poate fi observata cateodata formand mici zone verzi intre sticla acvariului si pietris.
Poate fi inlaturata cu usurinta manual insa daca conditiile sale de dezvoltare vor fi indeplinite in continuare aceasta va reaparea. Aceasta bacterie se dezvolta din cauza calitatii scazute a apei si a reziduurilor animaliere in exces. Nu este consumata de pesti, nici de creveti.

Controlul algelor in acvariu
Algele nu pot fi eradicate total, algele traiesc in aproape orice mediu si calatoresc sub forma de spori prin aer si astfel pot ajunge oricand in acvariu. Importanta este cunoasterea metodelor de impiedicare a dezvoltarii excesive a algelor.
Algele pot fi controlate prin restrictionarea accesului acestora la toate elementele necesare dezvoltarii lor, astfel se poate mentine un acvariu cu iluminare puternica insa cu substante nutritive putine sau viceversa.

Azotul
Este unul din elementele esentiale dezvoltarii algelor, el este intalnit in acvariu sub forma de ammoniac, nitriti si nitrati. Nivelul concentratiei azotului din acvariu poate fi controlat prin limitarea hranei administrate pestilor, limitarea numarului pestilor si efectuarea schimburilor partiale de apa saptamanal.

Lumina
Cea mai comuna cauza a dezvoltarii excessive a algelor din acvariu, fie ca este vorba de lumina solara sau de lumina artificiala prea intense aceasta contribuie decisive la dezvoltarea algelor. Se recomanda ferirea acvariului de lumina solara directa deoarece in aproape toate cazurile aceasta porneste dezvoltari algale. In cazul acvariilor plantate, unde este folosita lumina artificiala, se recomanda ca la primele semne ale unei dezvoltari algale sa se sporeasca numarul de plante cu crestere rapida si sa se adauge si plante plutitoare care sa limiteze cantitatea de lumina patrunsa in apa.

Fosfatii
Acesti compusi chimice se acumuleaza in acvariu din cauza reziduurilor animaliere in exces. O concentratie mare de fosfati este posibil sa se intalneasca in acvarii unde pestii sunt hraniti in exces sau in cazul suprapopularii acestuia. De asemenea este posibil ca apa de fantana extrasa din stratele superioare ale freaticului sa contina o concentratie mare de fosfati, infiltratii din ingrasamintele agricole aplicate pe camp. In comert se pot gasi mai multe medii filtrate ce pot fi folosite pentru a remedia aceasta problema.

Fertilizatori
Supradozarea fertilizatorilor in acvariu este o alta cauza comuna pentru dezvoltarea excesiva a algelor, aceasta poate fi remediata prin adaugarea mai multor plante si stabilirea unui echilibru intre dezvoltarea algelor si a plentelor.

Sursa:
www.otocinclus.com