Construitrea unui iaz de gradina

           Cu toti ne dorim un colt de natura, fie in casa, un acvariu sau un colt floral, iar cei ce au spatiu au la dispozitie o varianta, un iaz. Nu putini sunt cei care isi doresc un colt linistit in gradinca, in care sa se retraga diomineata, inaintea unei zile agitate, unde sa se delecteze cu o cafea sau un ceai. In acest articol voi detalia chestiuni legate de constructia si amenajarea unui iaz.

           In construirea unui iaz se poate folosi ca material izolant, fie un bazin gata confectionat din plastic sau fibra de sticla, insa acestea sunt mai costisitoare si au forme si dimensiuni fixe, sau o folie de PVC sau cauciuc ( EPDM), acestea din urma permit construirea unui iaz dupa propriile planuri si astfel acesta poate fi mai usor personalizat.

           Fibra de sticla este rezistenta in timp, nu se deterioreaza din cauza razelor solare insa este scumpa, dura si nu permite dezvoltarea plantelor, folia EPDM este si ea foarte rezistenta, rezistand peste 25 ani insa este de asemenea costisitoare PVC-ul sunt destul de rezistente, 10-15 ani si sunt accesibile ca pret.

           Aceste materiale sunt necesare pentru a impiedica apa sa se infiltreze in sol, pentru a impiedica malurile sa se colmateze si rare sunt cazurile cand construirea unui iaz este posibila fara acestea.

           Dupa stabilirea tipului de material izolant este necesar sa sapam groapa. Aceasta se va face in functie de forma si dimensiunile bazinului din fibra de sticla sau dupa propriile planuri, insa in trepte in cazul foliilor. Saparea in trepte este foarte estetica, permite dezoltarea mai multor plante si asigura o mai mare forta de frecare intre folie si sol, impiedicand alunecarea acesteia.

           Dupa saparea gropii, aceasta trebuie sa fiecuratata de radacini, pietre sau alte obiecte si acoperita cu un strat de 10-20 cm de nisip pe toata suprafata sa ce va actiona ca o perna. Acum poate fi amplasat bazinul sau se poate intinde folia. Bazinul trebuie sa fie putin mai inalt decat groapa (5-10cm) iar in cazul iazurilor cu folie se va sapa in jurul acestora un mic sentulet pentru a putea fixa marginile foliei si pentru a actiona ca un sistem de drenaj, impiedicand in cazul ploilor abundente ca iazul sa devina locul de acumulare a apei din intreaga curte. Acest sant se va umple cu pietris care va impiedica deplasarea foliei de PVC sau EPDM.

           Umplerea bazinului se va face dupa asigurarea ca nu exista cute in folia de PVC sau EPDM. Dupa umplerea partiala a bazinului se va usa si nisipul de sub acesta pentru stabilizarea sa.

           Marginea iazului trebuie sa fie decorata in asa fel incat sa fie compatibila cu restul gradinii, materialele variind de la piatra pana la lemn.

           Amplasarea iazului este o chestiune foarte importanta. Acesta trebuie sa primeasca lumina de la soare insa nu mai mult de 4-6 ore pe zi deoare pe timp de vara apa se poate inverzi datorita imnultirii excessive a algelor, acest fenomen poarta denumirea de “eutrofizare” sau “inflorire algala” si este datorat faptului ca algele intlnesc toate contidiile necesare dezvoltarii lor (o apa calda si o concentratie ridicata de nutrienti). De asemenea iazul nu trebuie sa fie amplasat in apropierea unor copaci mari deoarece acestia isi pot indinde radacinile catre acesta si cu timpul pot perfora folia sau frunzele scuturate pot ajunge in iaz unde se vor descompune, alterand calitatea apei. Se pot folosi insa copaci plantati cu ghiveci sau cu cos, ce impiedica dezvoltarea radacinilor si faciliteaza mutarea acestora. De asemenea este important accesul la energie electrica deoarece pe marginea iazului se pot monta reflectoare sau spoturi sau se va alimenta filtrul si pompa, lista poate continua…

            Decorarea iazului, creearea de cascade, de mici paraie, plantarea marginilor iazului se fac in functie de imaginatia si de posibilitatile fiecaruia.

            O data terminate construirea si umplerea iazului este necesar sa asiguram spatiu pentru pompa si filtru, sa stabilim modul in care apa este reintrodusa in iaz (prin cascada, prin parau, sau sumbers).

            Iazul este piesa de rezistenta a unei gradini iar cu cat acesta este mai mare cu atat pare mai natural si este mai linistitor. Iazul permite cresterea pestilor autohtoni, asigurand supravietuirea lor in timpul iernii daca adancimea depaseste 100cm.

 

 

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

 Comunitatea Acvarii de vis