Mutarea unui acvariu marin, mutarea in noua locatie

    In urma transporului, dupa ce ati ajuns la destinatie veti incepe sa descarcati si sa aduceti bazinul, echipamentele, standul si vietatile in noua locatie. Nu grabiti drumul, nu conduceti cu viteza, este mai bine sa conduceti incet, evitand gropile si hopurile. Primele pe care le veti scoate din masina de transport sunt recipientele cu vietati, deoarece acestea au fost ultimele introduse, practic veti face aceasi lucru numai ca in sens invers. Bazinul va fi adus in noua lui locatie si va fi curatat, pentru a fi curat atunci cand veti introduce pestii si nevertebratele.

    In cazul in care vietatile nu vor sta in acelasi acvariu, ci intr-unul nou, acest acvariu ar trebui sa fie deja pregatit. Prima grija pe care trebuie sa o aveti in acest moment o reprezinta plasarea vietatilor intr-un mediu de viata, desi provizoriu, mai confortabil decat pungile si recipientele de transport. Pentru a plasa pestii si nevertebratele in acvariile carantina pregatite din timp, se va introduce apa din acvariul vechi in proportie de 50-100% din volumul acestora. Aceasta manevra este necesara pentru a minimiza socul pe care pestii si nevertebratele il vor avea la intrarea in aceasta apa, insa speram ca parametrii acesor ape sa nu difere foarte mult. Daca temperatura apei din acvariu difera de cea din pungile cu pesti, atunci acestea vor fi lasate sa pluteasca circa 5 minute la suprafata acvariului pentru a se realiza egalizarea temperaturii.

    Filtrele, daca sunt aceleasi care au functionat si in acvariul vechi, nu for fi spalate pentru a nu se omori microflora acestora. La acvariul carantina ar trebui sa puneti in functiune skimmerul de proteine si filtrele cat mai repede posibil. Daca filtrele folosite sunt noi, atunci incercati sa le populati cu bacterii din filtrele vechi.

    In acest timp, pestii se vor aclimatiza, respectand intreaga procedura descrisa in articulul dedicat. Se vor adauga mici cantitati de apa din acvariu carantina in recipientul de transport al pestilor, la fiecare 5-10 minute in asa fel incat in 20-30 de minute, pestii sa poata fi introdusi in acvariul carantina. In acvariul in care sunt coralii, asigurati-va ca exista o circulatie a apei suficienta, de asemenea veti potrivi si sistemul de iluminat pentru a indeplini conditiile impuse de corali. De preferat ar fi sa se tina separat pestii de corali in acvariile carantina, pana cand este pregatit acvariul principal. Pana a doua zi pestii nu vor fi hraniti pentru a nu favoriza acumularea nitritilor in apa bazinului.

    La acest moment si piatra vie trebuie pusa undeva unde sa poata fi mentinuta in siguranta pana cand acvariul principal este pregatit. Astfel se poate introduce intr-o galeata sau intr-un recipient mai voluminous dotat cu o pompa ce va mentine apa in continua miscare. In funtie de cantitatea de piatra vie, este posibil sa fie nevoie de mai mult de o galeata in special datorita faptului ca aceasta nu va fi umpluta pana la refuz. Aceste galeti vor putea fi acoperite, insa nu etans, pentru a se reduce evaporarea. Nisipul va trebui spalat, folosind apa din vechiul acvariu apoi poate fi pastrat in galeti de plastic folosindu-se acelasi principiu ca si in cazul pietrei vii. In perioada urmatoare, pana la pregatira acvariului principal, veti realiza schimbari partiale de apa, in proportie de 10%, la fiecare 3-4 zile.

    Monitorizati cu atentie pestii pentru a nu da semne de paraziti sau boli deoarece acestia sunt predispusi in aceasta perioada. Daca este nevoie de tratament medicamentos, asigurati-va ca in acvariul respectiv nu sunt nevertebrate. In timpul tratamentului, filtrarea poate fi asigurata de un burete.

    O data ce ati gasit loc pentru fiecare din organismele din acvariu va veti putea concentra pe spalarea vechiului acvariu, in cazul in care il veti folosi tot pe acesta, daca nu, veti trece direct la pornirea acestuia. Acvariul, dupa ce este curatat va fi pozitionat in locul lui, veti instala toate echipamentele, filtrele, luminile etc si veti introduce apa marina proaspata. In acest moment acvariul va fi pornit ca orice acvariu marin, iar dupa cateva zile veti putea adauga piatra vie, nisipul si ulterior pestii, nevertebratele si coralii, insa introducerea vietatilor poate fi facuta pe parcursul a una sau doua saptamani.

    Daca urmati aceasta procedura, cu putina grija si atentie, pestii si nevertebratele vor suporta destul de bine schimbarea si nu vor exista victime. Speram sa nu existe complicatii in mutare iar pagubele sa fie cat mai mici. Dupa instalarea acvariului, va trece o perioada pana la refacerea completa a acestuia dupa mutare insa cu timpul, acesta isi va recapata culoarea si frumusetea.