Pericolele acvariilor marine

In natura, organismele folosesc substante toxice fie pentru a isi omori prada, fie pentru a se apara, exista foarte multe organisme acvatice ce recurg la toxine pentru aceste scopuri si in acvariile marine putem gasi un numar destul de mare dintre ele, de aceea este bine sa stim ce specii sunt periculoase, in ce fel sunt periculoase si ce putem face pentru a evita ranile sau pentru a le trata. In acest sens am intocmit acest articol, constientizand importanta cunoasterii acestor informatii. In continuare voi detalia aceste probleme, pentru cele mai intalnite sau dorite specii de pesti si nevertebrate din acvariile marine, in special cele de tip recif.

 1. Pisica de mare

Majoritatea speciilor de pisici de mare (familia Dasyatidae) prezinta pe coada un spin, acest spin este conectat la doua glande de venin din coada. In functie de specie, spinii sunt mai mici sau mai mari insa acestia pot ajunge pana la peste 30cm lungime, deci chiar si eliminand din calcul efectele veninului, spinul singur poate provoca rani serioase. Adesea ranile rezulta in urma capturarii sau manevrarii pisicii de mare, de aceea se recomanda ca acestea sa se efectueze in grupuri de doua persoane, responsabilitatea unuia fiind prinderea cozii si infasurarea unui material textil in jurul spinului. La contact, spinul se poate rupe insa nu prezinta nici un pericol pentru pisica de mare deoarece acesta se poate regenera. Rana victimei se poate infecta din cauza bacteriilor din apa sau de pe spin si se poate umfla local ca actiune a veninului. Desi veninul nu este foarte puternic acesta poate fi periculos pentru persoane cu diferite alergii sau rana in sine poate reprezenta un pericol daca este localizata in zone sensibile precum vene, artere, organe interne, etc. In urma administrarii veninului, victima poate avea dureri de cap, ameteli, stari de oboseala, febra si frisoane. Desi durerile pot dura mai bine de 48 de ore, ele sunt mai intense in primele 30-60 minute. Se recomanda atentie medicala.

 2. Plotosus lineatus

 Este o specie de peste bentonic, similara “sanitarilor” de apa dulce (catfish). Acest peste are radiile inotatoarelor pectorale si dorsala conectate la glande cu venin. Adesea ranirile au loc in timpul ingrijirii acvariului sau in timpul manipularii pestelui, simptomele fiind durere imediata, inrosirea locala a pielii si umflarea partii lezate, zona ranita se va invineti. Atentie, veninul este destul de puternic, exista posibilitatea dezvoltarii unei cangrene si netratata poate fi fatala. Dupa ranire, este bine sa se tina partea afectata in apa calda (40-50ºC) pentru 30-40 minute. Se recomanda consultarea de urgenta a medicului.

 3. Pestele-leu si speciile inrudite (D. biocellatus, Pterois volitans, P. sphex, Dendochirus zebra).

 Inotatoarele dorsala, anala si pectoralele acestor pesti sunt conectate la saci cu venin, radiile sunt goale pe dinauntru, actinonad ca ace de seringa. La penetrarea pielii, tesutul intertegumentar ce inveleste radiile ca o teaca, apasa pe sacul de venin si il forteaza pe acesta sa intre prin radii si sa penetreze pielea victimei. Adesea radiile se pot rupe si pot ramane infipte in victima. Simptonele sunt durere intensa locala, umflare locala si mai rar ameteli, greata, insuficienta respiratorie, hipertensiune si slabirea capacitatii musculare. La fel ca si in cazul Plotosus lineatus, este bine sa se tina partea afectata in apa calda (40-50ºC) pentru 30-40 minute. Desi nu s-au inregistrat decese este recomandat sa consultati medicul.

 4. Pestele scorpion (Genul Scorpaena)

Similar in ceea ce priveste pericolul cu pestii-leu, radiile sunt conectate la saci cu venin si sunt goale pe interior. Nu s-au integistrat decese dar se recomanda sa fie manipulati cu grija. Simptonele si tratamentul sunt aceleasi cu cele ale pestelui leu.

 5. Pestele piatra (Synancaeia).

Similar cu pestele leu insa veninul acestui peste este mult mai periculos si este potential fatal. Se recomanda consultarea de urgenta a medicului.

 6. Aricii de mare.

Aricii de mare nu ataca si nu musca insa este posibil ca in timpul manipularii sau in timpul activitatilor de intretinere a acvariului sa fim intepati de catre acestia. In primul rand trebuiesc scoase acele ramase in zona afectata, durerea este destul de intensa insa acestea trebuiesc neaparat inlaturate. Dupa inlaturarea acelor este bine sa spalati mana cu otet. Tineti mana in apa fierbinte, cat de fierbinte suportati, timp de 30-40 de minute apoi infasurati zona afectata cu tifon sau alt material inmuiat in otet. Toate speciile de arici de mare sunt veninoase insa doar cateva sunt foarte veninoase si pot cauza fatalitati.

 7. Anemonele.

La fel ca si aricii de mare anemonele nu vor rani decat daca sunt atinse, cel mai bine este sa fie manipulate cu manusi sau cu mainile acoperite cu nylon. In cazul urzicarii de catre anemone se recomanda ca rana sa fie spalata cu otet. Leziunea este asemanatoare cu cea provocata de urzica.

 8.Murenele.

Murenele sunt pesti agresivi, teritoriali si pot musca, uneori chiar foarte serios. Exista o serie de toxine in mucusul secretat, in sange si tesut, insa sunt multe discutii controversate daca acestea sunt cu adevarat veninoase sau nu. In orice caz, rana poate fi serioasa si este predispusa infectiei. Se recomanda ca acestea sa fie manipulate cu manusi si sa nu fie hranite din mana sau incoltite, de asemenea se recomanda sa se evite speciile mari de murene.

 9. Melcii.

Mai multe specii de melci acvatici marini, in special melcii con (Conus purpurascens, Cymatium nicobaricum, Conus pennaeus) se folosesc de un fel de harpoon cu care injecteaza pestii cu venin. Acest venin este foarte puternic, asa si trebuie sa fie pentru ca daca pestele apuca sa se indeparteze exista sansa ca melcul sa nu il mai poata gasi, deci efectul este imediat, la pesti-paralizie. Veninul lor este destul de puternic si pentru oameni si se recomanda mare grija in manipularea acestora. Unele specii pot chiar sa indrepte harponul spre spate, daca este, de exemplu apucat de cochilie. Din fericire, faptul ca se hranesc cu pesti ii fac nu foarte doriti in randul acvaristilor, totusi este bine de retinut ca veninul lor este foarte puternic si are mai multi compusi, provocand chiar decese prin stop cardiac. In caz de intepare este recomandat sa se consulte de urgenta medicul.

 10. Castravetii de mare.

Desi sunt relativ siguri, ei secreta o serie de toxine destul de puternice. Speciile toxice pot fi foarte usor identificate prin coloritul lor strident, ei nu incearca sa se ascunda pentru ca sunt “constienti” de armele lor. In contact cu ochiii, aceste toxine prezente in mucoasa pot provoca orbire, deci este bine ca dupa manipulare sa se spele bine mainile.

 11. Viermii (Clasa Polychaeta)

Acesti viermi, in special cei mobili prezinta mici perisori care in contactul cu pielea pot provoca iritatii serioase. La contact, acesti peri se desprind si raman infipti in piele, este bine sa se tina partea afectata in apa calda (40-50ºC) pentru 30-40 minute.

 Concluzionez spunand ca acest material are un rol strict informativ si ca in cazul in care sunteti ranit de vreun locatar al acvariului este bine sa consultati un medic specialist si sa ii spuneti cat mai exact specia in cauza, sper insa sa nu fie cazul.

 

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

Comunitatea Acvarii de vis