Stichodactyla haddoni

Stichodactyla sp. sunt cunoscute si sub numele de anemone covor, acestea sunt vietati uluitoare atat prin forma cat si prin comportament, cu toate acestea Stichodactyla sp. reprezinta o adevarata provocare pentru acvaristi si nu sunt o alegere ideala pentru toti iubitori de acvarii, doar pentru acvaristi veterani.
Genul Stichodactyla este un membru al familiei Stichodactylidae, iar acest gen conÈ›ine în jur de 6 specii: Stichodactyla duerdeni, Stichodactyla tapetum, Stichodactyla helianthus,  Stichodactyla gigantea, Stichodactyla helianthus, Stichodactyla mertensii si Stichodactyla haddoni, ultimele 3 fiind mai cunoscute.
Stichodactyla haddoni traieste solitar, in apele putin adanci ale Oceanului Pacific, Oceanul Indian si Marea Rosie fixate pe substrat moale sau pe nisip, chiar si pe corali  si poate atinge 3 metri in diametru in functie de conditiile de mediu.
Aceasta este cunoscuta si sub alte denumiri cum ar fi: Saddle Anemone, Saddle Carpet Anemone sau Saddleback Anemone.
Stichodactyla haddoni apare intr-o paleta foarte larga de culori de la maro, albastru, gri, portocaliu, galben, roz, violet, alb la verde fluorescent. Discul acesteia este acoperit cu tentacule scurte , rotunjite si lipicioase, astfel incat seamana ca un covor, de aici si denumirea de anemona covor. Diametru ei poate atinge 50 cm sau chiar mai mult pana la 80 cm in functie de conditiile de viata. Adesea piciorul acestei este ingropat in nisip si pe el sunt prezente niste umflaturi numite veruci , ce nu sunt atat de vizibile deoarece acestea sunt, de obicei, de aceeasi culoare ca si discul.
Pe langa algele simbiotice care se gasesc in tesuturile ei, numite zooxanthellae, mai multi pesti clovn se gasesc intr-o relatie de simbioza cu ea, si anume: Amphiprion akindynos, Amphiprion chrysogaster, Amphiprion chrysopterus, Amphiprion clarkii, Amphiprion fuscocaudatus, Amphiprion polymnus, Amphiprion sebae, Amphiprion xanthurus si  Dascyllus trimaculatus.
In acvariu sunt foarte decorative, insa este bine, ca atunci cand va hotarati sa achizionati o specie,  oricare ar fi ea trebuie facuta o informare prealabila. In cazul de fata toate anemonele din familia Stichodactylidae, inclusiv S. Haddoni au nevoie de o ingrijire aparte.
Temperatura din acvariu necesita o valoare cuprinsa intre 23 - 26 º C, duritatea apei sa atinga o valoare intre 8 – 18* d, salinitatea de 1.020 – 1.025, valoarea pH-ului este de asemenea, foarte importanta si trebuie sa fie intre 8.3 – 8.4. Capacitatea acvariului trebuie sa fie de 380 litri sau mai mult pentru a se putea dezvolta cat mai bine.
Lumina in acvariu trebuie sa fie foarte intensa, de aceea utilizarea unor halogenuri metalice sau becuri fluorescente este indicat. Acestea au nevoie de un pat de nisip de aproximativ 4 – 6 cm adancime si de roci dure ( sau stancoase) de care sa se ataseze. Lumina este importanta pentru zooxanthellae deoarece aceste anemone obtine unele substante nutritive rezultate in urma procesului de fotosinteza.
Nu ar trebui sa fie supusa in acvariu la diferite modificari de parametri ai apei, deoarece acestea nu pot tolera modificarile bruste, iar acest fapt va duce la moartea anemonei.
Anemona covor pot fi un temut pradator pentru celelalte vietitoare ale acvariului, deoarece se poate hrani cu pestii, coralii sau alte anemone din acvariu, de aceea este recomandat sa fie tinute separat de alte specii. Introducerea in acvariu mai multor specii de clovn, enuntati mai sus  ar ajuta ca adaptarea anemonei in acvariu sa fie mai usora .
Majoritatea animalelor care vin in contact cu tentaculele lui Stichodactyla haddoni se vor lipi instant si vor fi ucise de catre aceasta.
Trebuie hranite saptamanal sau bisaptamanal, in functie de dimensiunea anemonei si de conditiile de iluminare din acvariu. Acestea se hranesc cu scoici, creveti, peste tocat  la o marime de  aproximativ 5 mm. Mesele mai frecvente va duce la o rata de crestere mai mare. Suplimentele perfecte pentru anemonele covor sunt cele de iod si oligoelementele.