Wood shrimp / Atyopsis moluccensis

  • Dificultate: Moderata
  • Acvariu minim: 75.7 Litri
  • Dimensiune: 10-12 cm
  • Apa: Dulce
  • pH: 6.0 - 7.5
  • Temperatura: 24 -28°C
  • Duritatea apei: 8-10 °d
  • Raport sexe: 1:1 M:F
  • Raspandire: Neobisnuit
  • Dieta: Omnivor, granule, fulgi
  • Durata de viata: 2-3 ani
  • Familie: Creveti

Dimorfismul sexual: Masculii au prima pereche de picioare (picioare, nu membrele cu evantai) mai masive decat femelele.

Inmultire: In momentul de fata nu exista date concrete cum ca s-ar fi reusit inmultirea lor in acvarii. Se stie ca femela poarta cateva sute sau chiar mii de oua intre abdomen si pleopode din care ies dupa aproximativ 3 saptamani puii in forma lor primitiva. Cea mai importanta etapa din viata puilor o reprezinta primele 24 ore, in acest timp pui suporta prima naparlire.
Dupa ce ies din oua puii trec prin mai multe etape de dezvoltare. In momentul cand au iesit din oua (Prima etapa de dezvoltare) poarta denumirea de Nauplius (Este a II-a etapa de dezvoltare. Prima formă larvară a crustaceelor, care are un ochi şi trei perechi de apendice, sunt 5 etape ale nauplius in care creste in dimensiune, dar nu isi schimba forma. Nauplius are capacitati limitate de inot si de obicei fac parte din Planktonul oceanic), a III-a etapa poarta denumirea de Protozoea (Aici sunt 3 etape in care deasemenea creste in dimensiune, aceasta forma planktonica se gaseste in general in apele oceanice. Protozoea suporta modificari ale guri si abdomenul incepe sa se dezvolte), a IV-a etapa Mysis (Sunt 3 etape si inca mai fac parte din planktonul oceanelor, in aceasta etapa incep sa se formeze picioarele si antenele), a V-a etapa Postlarva (In aceasta etapa incep sa semene cu creveti in miniatura si se indreapta spre estuare, rauri), a VI-a etapa Juvenile (tanar) (Singurul lucru care ii mai face sa difere vizibil de adulti este un rostrum mai lung), a VII-a etapa Sub-adult (Inca nu sunt dezvoltate ovarele), a VIII-a etapa Adult.

Ingrijire: Traiesc in raurile Asiei de sud est, Malaysia, Indonesia asa ca le place un curent puternic in acvariu dar si locuri unde sa se ascunda. Scaderile bruste de temperatura, mai mari de cateva grade sunt fatale pentru ei.

Hranire: Crevetii se hranesc pescuind (cu membrele modificate care arata ca niste evantaie) zooplanktonul si phytoplanktonul care se afla in suspensie prin apa acvariului. S-a observat ca mananca pe rand stand in curentul provocat de filtru. In cazul in care observati crevetii ca se hranesc folosindu-si evantaiele ca niste clestisori inseamna ca nu exista destula mancare in masa apei si probabil sunt prea multi creveti in acel acvariu sau acvariul este prea mic pentru ei. Mai puteti pisa tablete de spirulina sau mancare pentru pestii care se hranesc de pe substrat (Pleco, Cory) pe care o amestecati cu putina apa si folosind o pipeta o pulverizati langa ei cand observati ca se hranesc. Ca hrana vie puteti folosi Daphnia, infuzorii.
Un acvariu de 60 L, ciclat, in care sunt plante, trebuie sa aiba o cantitate acceptabila de phytoplankton pentru a sustine 1-2 exemplare de Atyopsis moluccecnsis.

Comentarii: Sunt o specie pasnica si pot fi tinuti impreuna cu pesti precum Tetra sau alti pesti similari. Nu se vor tine impreuna cu pesti agresivi precum Cichlidae si nu vor ataca nici un peste din acvariul comunitar si nici crevetii mici. Sunt foarte sensibili la concentratiile de amoniac si se pot otravi.