Golden Bee Shrimp / Caridina cantonensis sp.

  • Dificultate: Moderata
  • Acvariu minim: 18.9 Litri
  • Dimensiune: 2-3 cm
  • Apa: Dulce
  • pH: 6.2 - 7.2
  • Temperatura: 20-24.4°C
  • Duritatea apei: 1-4 °d
  • Raport sexe: 2:3 M:F
  • Raspandire: Neobisnuit
  • Dieta: Omnivor, granule, fulgi
  • Durata de viata: 1-2 ani
  • Familie: Creveti

Ca si in cazul crevetilor Crystal Red, acesti creveti sunt rezultatul unor selectii ale unor indivizi apartinand aceleiasi specii, deci conditiile de viata, modalitatea de reproducere, hrana necesara si compatibilitatea cu alte specii sunt asemanatoare.

Dimorfism sexual: este evident. Femelele sunt cu 10-30% mai mari decat masculii, au solzii abdomenului mai mari iar in perioada de reproducere ouale acestora se pot vedea pe partea din spate a capului si pe spate.

Inmultire: Reproducerea acestei specii de creveti este relativ usoara, daca se vor respecta parametrii necesari ai apei. Femelelor le vor aparea in curand ouale de culoare maronie, sub abdomen si vor da nastere la pui, o data la circa 1-2 luni. Acestia din urma sunt mai sensibili la conditiile din acvariu, asadar este de preferat sa fie monitorizate cu atentie, pentru a nu pierde noua generatie. Inca de la nastere, ei sunt colorati integral, in consecinta se vor cunoaste gradele  obtinute, putandu-se face o selectie, pentru a imbunatati gradele crevetilor detinuti. Micii CRS vor incerca ,inca din primele clipe, sa se ascunda, preferand vegetatia, dar si alte locuri retrase, nimerind ,de multe ori, in filtru; din aceasta cauza, este recomandabil un filtru burete clasic, actionat cu aer, asa-numitul ”bolborositor”.

Ingrijire: Pentru a se intretine cu succes crevetii, este necesar sa li se respecte conditiile de trai si sa se monitorizeze strict parametrii apei: vor fi mentinuti intr-o apa foarte curata, cu schimburi regulate, reduse cantitativ si mai dese, cu o temperatura sub 26 grade C, duritate gH intre 4-8, pH intre 6.5 si 7.2, preferabil usor acid, iar nitratii sub 20 ppm si amoniacul, la care sunt foarte sensibili, sa fie 0. Substratul din acvariile cu creveti este, in mod traditional inchis la culoare, pentru ca, prin constrast, sa li se accentueze culorile. Este preferabil ca acvariile sa fie plantate, atat pentru a le oferi un mediu natural, cat si pentru faptul ca plantele ajuta la mentinerea unei calitati mai bune a apei.

Hranire: Este de dorit sa le oferiti crevetilor o hrana cat mai variata, pentru a le mentine o sanatate cat mai buna, principalul fel ramanand, totusi, hrana vegetala. Asemeni altor specii de creveti, sunt in principal mancatori de alge, desi nu exceleaza in curatarea algelor dintr-un acvariu. Hranirea lor se va face zilnic, si li se va administra hrana cat pentru consumul in circa 2-3 ore. Mancarea poate fi achizitionata din comert, existand mai multe marci destinate lor, cat si din cea speciala pentru pesti de fund (in acest caz, se va verifica sa nu existe un continut de cupru, care le este fatal) sau raci, dar se pot administra si vegetale fierte (se vor fierbe pana la inmuiere), cum ar fi morcovii, dovleceii, salata etc. Totusi, este bine ca acestea din urma sa fie introduse in cantitati limitate si, dupa  aproximativ doua ore, sa fie scoase din acvariu, pentru a nu degrada apa. Este important sa nu fie suprahraniti.

Comentarii: Sunt o specie non-agresiva si se pot tine in acvariu impreuna cu orice alta specie de creveti sau pesti care nu ii ataca, atat timp cat se respecta compatibilitatile. Se recomanda sa nu fie tinuti impreuna culte varietati ale genului deoarece vor hibrida