Incalzirea apei din acvariu

In functie de speciile de pesti si plante crescute in acvariu, acvariile pot fi de trei tipuri

-acvariu natural sau de gradina;

-acvariul temperat;

-acvariul tropical;

           Acvariul natural sau de gradina- este un acvariu in care se cresc specii autohtone, obisnuite si adaptate la variatiile sezoniere de temperatura.

          In aceste tipuri de acvarii nu se utilizeaza incalzitoare, cu exceptia sezonului de iarna, temperatura apei prezentand variatii in functie de sezon, zi-noapte.

          Acvariul temperat- este un acvariu a carei temperaturi medii trebuie sa se situeze intre 17-20ºC. Acest acvariu are nevoie de incalzitor doar in perioada rece sau in noptile mai friguroase, incalzitor ce va asigura o temperatura de minimum 15ºC. Si in acest caz, speciile de pesti si plante din acvariu vor fi specii ce pot tolera astfel de temperatura.

          Acvariul tropical reprezinta un acvariu populat cu specii de pesti, plante si nevertebrate din zonele calde ale Pamantului si deci necesita o temperatura corespunzatoare, de obicei situata in jurul valorii de 25ºC.

          Astfel ca intr-un astfel de acvariu este necesar un dispozitiv care va incalzi apa si un termometru cu ajutorul caruia se va stii oricand valoarea temperaturii apei.

          Exista mai multe tipuri de dispozitive cu ajutorul carora se va incalzi apa insa noi prezentam doar doua dintre acestea, cel mai des utilizate.

 Incalzitoarele

          Incalzitoarele sunt aparate electrice ce incalzesc o rezistenta metalica inchisa intr-un cilindru de sticla si care sunt dotate cu un termostat ce va opri alimentarea atunci cand temperatura apei atinge valoarea dorita si porneste alimentarea cand temperatura este sub valoarea dorita. Acest incalzitor este prevazut si cu un cablu cu care se va conecta la o sursa de curent electric (priza).

          Incalzitorul se fixeaza in acvariul cu ajutorul unui cadru de plastic termorezistent si cu ventuze de cauciuc. Este bine ca incalzitorul sa fie asezat in apropierea aeratorului, a filtrului sau a unui dispozitiv ce pune apa in miscare pentru a evita incalzirea inegala a acvariului. De obicei acesta este fixat in pozitie verticala, dar nici in pozitie orizontala nu este gresit asezat. Important este sa ne asiguram ca intregul incalzitor este sub apa, si ca el nu este partial ingropat in nisip.

Dupa fixarea incalzitorului este bine sa cautam o metoda de a il masca prezenta, aceasta se poate realiza cu ajutorul unei plante cu frunze late (exp: Echinodorus sp.) sau a unei pietre, radacini de lemn sau a altor elemente de decor.

          O data introdus incalzitorul cu termostat in acvariu se va lasa 10-15 minute, timp in care banda bimetalica si mercurul vor ajunge la temperatura apei, dupa care se poate introduce in priza. La fel se procedeaza si in cazul in care dorin sa scoatem incalzitorul, cand mai intai il vom scoate din priza si doar dupa 10-15 minute din apa.

          In functie de volumul acvariului este nevoie de un incalzitor mai puternic sau mai slab pentru a incalzi apa corespunzator, in acest sens speram ca veti gasi util tabelul de mai jos, de obicei este bine sa se asigure 0,5-1,0w pentru fiecare litru de apa din acvariu.

 

Puterea incalzitoarelor  in functie de volumul acvariului:

Capacitatea acvariului (l)

Incalzirea dorita a apei din acvariu peste temperatura mediului inconjurator (ºC)

 

2

3

4

5

6

8

10

  12

Puterea in wati a incalzitorului

10

5

7

9

11

13

18

22

27

20

8

12

16

20

24

32

39

47

30

11

16

22

28

33

44

55

66

40

14

20

27

34

40

54

67

80

60

18

26

34

42

51

68

85

102

80

19

29

38

48

57

77

96

120

100

20

30

40

50

60

80

100

120

 

          Este bine ca incalzitoarele sa fie spalate din cand in cand pentru a indeparta depunerile de pe acestea, care cu timpul vor ingreuna procesul de incalzire a apei, in acest sens se poate folosi un burete si otet, deoarece otetul este un acid slab el poate fi folosit si la indepartarea depunerilor de calcar de pe sticla acvariului, de pe aparatura sau orice altceva.

 Cuvertura incalzitoare

          Cuvertura incalzitoare este o alta varianta de asigurare a unei temperaturi corespunzatoare apei din acvariu si ea se compune dintr-o rezistenta electrica plasata sub stratul de nisip. Avantajele acestei metode sunt acelea ca ofera o incalzire uniforma, este incalzit substratul, astfel este ferit acvariul de posibilul suport rece (in cazul celor plasate pe ciment), plantele se vor dezvolta mai rapid din cauza nisipului cald din jurul radacinilor iar cuvertura incalzitoare nu trebuie mascata deoarece este deja mascata de nisip.

          Cuvertura electrica poate fi programata electronic ceea ce contribuie la lista de avantaje din punct de vedere al sigurantei.

          Atat in cazul incalzitii cu incalzitoarele ibisnuite sau in cazul celor de substrat este nevoie de un termometru, electronic, cu alcool sau din hartie termosensibila pentru a ne asigura ca sistemul de incalzire functioneaza corespunzator.

 

 

                                                     Ecolog Stanescu Stelian

comunitatea Acvarii de vis