Despre calutii de mare

      Nu cred ca exista pesti mai indragiti decat calutii de mare, cu siguranta toti ii cunoastem si toti am vrea un acvariu cu caluti insa acesti pesti au cateva nevoi speciale si necesita putin mai multa grija decat alti pesti de apa sarata.

      Pentru inceput trebuie sa stim ca nu toti calutii de mare sunt aceeasi specie, exista aproape 50 de specii de caluti de mare iar pentru a-i putea tine in acvariu este bine, in primul rand sa stim din ce specie fac parte, in aceasta idee vin cu cateva descrieri sumare ale celor mai comercializate specii de caluti de mare.

 

1.Hippocampus abdominalis – este cea mai mare specie, avand o lungime totala de pana la 35 cm. Au o mare variatie de culoare, de la alb, la galben, la maro, coronita este triunghiulara, spinii sunt bonti iar punga abominala este foarte evidenta si de obicei alba.

2.Hippocampus angustus- coronita are cinci spini bine dezvoltati, spinii pot fi atat ascutiti cat si bonti, coloritul este variabil, incluzand alb, galben, portocaliu, rosu sau maro, adesea are dungi pe bot si un model coloristic similar panzei de paianjen pe corp.

3. Hippocampus barbouri- coronita medie cu cinci spini proeminenti, de asemenea spinii oculari si rostrali sunt proeminenti. Corpul este adesea acoperit de pete mici rosii sau albe iar botul este vargat. De asemenea variatiile coloristice sunt mari, de la alb, la galben, la maro.

4. Hippocampus erectus- Poate avea linii mai mult sau mai putin vizibile, in funcţie de culoare pot să prezinte linii, poate avea, de asemenea, pete. Unele exemplare au anexe carnoase (cirri). Masculii au adesea o chila profundă.

5. Hippocampus reidi- are mari variatii coloristice, unii pot avea dungi sau pete.

6. Hippocampus fisheri- Coronita mica cu 5 spini. Botul este lung cu un spin ascuţit. Capul, corpul si coada prezinta numerosi spini mici.

        Calutii de mare au de la 3-4cm pana la 35cm deci si acvariul trebuie sa fie pe masura lor, insa majoritatea calutilor de mare sunt mici si nici acvariul nu trebuie sa fie foarte mare, fiind suficient un acvariu de 30-40 litri. Acesta trebuie sa aiba substrat, filtrare, decoratiuni, etc. Un acvariu de un astfel de volum este suficient de mare pentru un numar de 2-8 caluti de mare si poate adaposti atat populatia initiala cat si puii in cazul in care acestia se vor inmulti.

       Substratul folosit trebuie sa fie nisipos, indiferent de culoare, aceasta ramanand la latitudinea dumneavoastra. Stratul de nisip necesar trebuie sa fie de aproximativ 3-5 cm insa cu cat este mai inalta coloana de substrat, cu atat este mai mic volumul de apa. Este posibil ca nisipul acvariului sa fie nisip viu din comert, astfel se stabilizeaza mai repede si se cicleaza mai usor acvariul, atentie insa, nisipul viu trebuie sa fie achizitionat din comert si nu direct din mare sau ocean deoarece acesta poate avea si vietati mai putin dorite.

       O data stabilit substratul este timpul sa asiguram filtrarea acvariului. Aceasta trebuie sa fie aleasa tinand cont de natura firava a calutilor astfel incat acestia, sau puii sa nu fie aspirati de filtru. Filtrarea ideala pentru caluti de mare este filtrarea asigurata de mici filtre interne sau de filtre cu burete.

       Amenajarea acvariului este o problema de gust si se poate realiza dupa ideile si imaginatia fiecaruia insa daca se doreste un acvariu natural si decoratiunile trebuie sa fie pe masura. Piatra vie poate fi spectaculoasa insa poate avea diferite vietati nedorite, mici crustacee ce ar putea rani speciile mai mici de caluti de mare. Decoratiunile acvariului, fie ele naturale sau nu trebuie sa prezinte si zone subtiri, de care calutii sa se poata agata cu coada, deoarece ei sunt pesti preponderent sedentari, care asteapta ca prada sa se apropie foarte mult inainte sa o manance.

       Dupa amenajarea acvariului acesta trebuie sa fie ciclat, sub nici o forma nu trebuiesc introdusi caluti de mare in acvarii neciclate deoarece acestia, cel mai sigur vor muri. Inceperea ciclarii se poate face prin introducerea in acvariu a unei mici bucati de crevete sau de hrana de pesti si prin permiterea descompunerii acesteia. Descompunerea va elibera ammoniac si astfel se porneste ciclarea acvariului. Ciclarea nu este un proces rapid si este nevoie de timp si rabdare. In timpul perioadei de ciclare este bine sa verificati parametrii apei acvariului la fiecare cateva zile pentru a vedea evolutia acesteia. Mai intai se va inregistra un varf in concentratia de ammoniac, apoi aceasta va scadea si va creste concentratia de nitriti, in cele din urma nitritii vor scadea si vor creste nitratii. Pana la urma, dupa 4-6 saptamani se va verifica eficienta in descompunere a bacteriilor, astfel in acvariu se va introduce o cantitate de hrana egala cu cantitatea de hrana administrata pestilor intr-o zi si se urmareste ca amoniacul si nitritii sa ramana aproape de 0. Dupa incheierea ciclarii se pot introduce si calutii de mare.

      Daca totul a mers bine pana acum este timpul sa ne facem griji in privinta hranirii calutilor de mare. Calutii de mare se hranesc preponderent cu hrana vie insa exemplarele obtinute prin inmultirea in captivitate vor manca si hrana congelata, totusi este mai bine sa cumparati caluti de mare reprodusi in captivitate deoarece acestia vor rezista mai bine la stres si vor avea sistemul imunitar mai bine dezvoltat pentru conditiile din acvariu. Este bine ca pestii sa fie hraniti de cel putin doua ori pe zi, cel mai adesea acestia sunt hraniti cu Artemia in diferite stadii de dezvoltare, in functie de talia calutilor. In cazul calutilor mici se folosesc nalupi de Artemia de 2-4 zile imbogatite cu diferite vitamine pentru a le mentine starea de sanatate. Ideal ar fi ca acestia sa fie hraniti cu Copepode insa, in cazul acvariilor cu piatra vie, populatia de Copepode nu este nici pe departe suficienta pentru a asigura hrana calutilor.

     Hranirea calutilor de mare se va face de doua ori pe zi sau chiar de trei ori daca programul va permite, iar cantitatea de hrana administrata la o masa trebuie sa reprezinte cantitatea aproximativa pe care acestia sa o manance in 4 ore, insa aceasta cantitate ramane sa o stabiliti prin corectii succesive.

     In ceea ce priveste intretinerea acvariului este necesar ca o data pe saptamana sa se execute schimbari de apa in proportie de 10-25%, sa se aspire substratul, sa se stearga geamul acvariului daca se considera necesar si sa se verifice mediile filtrante ale filtului. Dupa efectuarea acestor actiuni de mentenanta este bine sa se realizeze si teste pentru toti parametrii importanti ai apei. Rezultatele testelor trebuie sa indice faptul ca temperatura este de 23-24ºC,  pH-ul 8,2, nitratii sub 10 iar nitritii si amoniacul 0 si salinitatea de1.019.

     Intr-un acvariu bine intretinut calutii de mare vor prospera si curand veti dori sa achizitionati si cativa colegi de acvariu pentru acestia. In general se pot achizitiona alti caluti insa sunt putine specii compatibile intre ele si care sa se gaseasca in comert, melcii insa vor fi buni in acvariu deoarece asigura curatarea acvariului. Majoritatea speciilor de pesti nu sunt compatibile cu calutii de mare, in special cu cei mici, datorita faptului ca sunt mai agili si vor concura pentru hrana si pentru ca pot purta agenti patogeni periculosi pentru caluti sau ii pot hartui. Stelele de mare de mici dimensiuni sunt o achizitie excelenta pentru un acvariu cu caluti de mare deoarece completeaza perfect imaginea acvariului.

     Daca mentineni parametrii apei constanti si hrana suficienta si diversa acestia vor incepe sa se curteze si curand vor aparea si micii caluti de mare.

     Ritualul de curtare este foarte interesant de urmarit, in special la speciile mici de caluti de mare. Masculii, cand sunt in preajma unei femele vor incepe sa tremure iar femela poate sa il ignore sau sa ii raspunda prin a incepe sa “danseze”. Insa de cele mai multe ori femalele vor raspunde pozitiv invitatiei masculului si se vor inmulti. Aceasta va transfera icrele in punga abdominala a masculului unde vor incuba o perioada de aproximativ doua saptamani. Puii de caluti de mare pot fi crescuti impreuna cu parintii iar acestia se hranesc cu nalupi de Artemia chiar dupa nastere. Puii cresc relativ repede si in trei luni acestia ating maturitatea sexuala si sunt capabili sa se reproduca la randul lor. Durata medie de viata este de un an sau un an si jumatate insa in acest timp vor depune de mai multe ori.

     Ingrijirea calutilor de mare nu este un lucru complicat insa acesta cere rabdare, timp si efort, in special in cazul hranirii deoarece acestia nu vor accepta tot timpul hrana congelata, preferend-o pe cea vie, insa rezultatele merita efortul. O data ce v-ati obisnuit cu cresterea lor, veti avea un acvariu de invidiat.

Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

Comuniatea Acvarii de vis