Gabon Killifish / Aphyosemion gabunense
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 37.9 Litri
- Dimensiune: 2.5-5.1cm
- Apa: Dulce
- pH: 6.5 - 7.2
- Temperatura: 22.2-25°C
- Duritate: 5-15 °d
- Raport sexe: 1:1 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Carnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 3-5 ani
- Habitat: Africa
- Familie: Nothobranchiidae
Dimorfism sexual: Masculii sunt mult mai viu colorati decat femelele care au o culoare mai pala, bruna.
Inmultire: Acvariul de reproducere trebuie sa fie puternic iluminat, sa aiba plante de suprafata si multe plante cu frunze fine sau moss care sa actioneze ca mediu de depunere. Filtrarea se poate realiza cu un simplu burete. Pestii trebuiesc hraniti in prealabil cu hrana vie din belsug. In acest acvariu se poate introduce o pereche sau un mascul si doua femele. Pestii vor depune continuu circa doua sapramani. In acest timp, icrele se scot cu grija din acest acvariu si se introduc in alt acvariu cu apa de circa 5 cm si cu cateva picaturi de Albatru de Metilen. Daca se observa icre atacate de fungi, aceste se scot imediat cu o pipeta. Icrele vor ecloza dupa 8-11 zile si pot fi hraniti initial cu infuzorii, apoi cu nalupi de Artemia. Acestia cresc foarte diferit si vor trebui selectionati tot timpul.
Ingrijire: Acvariul trebuie sa aiba substrat inchis la culoare, de preferat turba, multe ascunzatori formate din crengi si ramuri submerse, pietre. Plantele de suprafata sunt binevenite deoarece vor umbri unele zone din acvariu. Acvariul trebuie sa fie acoperit deoarece acesti pesti pot sari. Daca este posibil, se recomanda filtrarea prin turba.
Hranire: vor accepta aproape orice tip de hrana, dar se recomanda daca este posibil hranirea si cu hrana vie precum Daphnia, Artemia si larve de Chironomidae iar dieta trebuie sa fie cat mai variata.
Comentarii: Nu este un peste agresiv, dar este lacom si trebuie avut in vedere ca este usor de a supra-hrani si pot aparea complicatii. Sunt o specie relativ pasnica si poate fi tinuta impreuna cu alte specii de aceeasi talie. Pot fi tinuti impreuna cu Characidae, Cyprinidae, Corydoras sau Loriicaridae.