False Eight-Banded Barb / Eirmotus octozona
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 37.9 Litri
- Dimensiune: 3-3.3 cm
- Apa: Dulce
- pH: 6.0 - 7.0
- Temperatura: 24 -26 °C
- Duritate: 2-12 °d
- Raport sexe: 1:2 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 3-5 ani
- Habitat: Asia
- Familie: Cyprinidae
Dimorfism sexual: Masculii sunt mai supli decat femelele, iar acestea daca sunt tinute in conditii optime, au un colorit palid, rosu pe inotatoarele nepereche.
Inmultire: Nu se stie clar daca au fost sau nu inmultiti in acvariu, dar cu siguranta acest lucru este posibil, se pot inmulti intr-o maniera similara altor Cyprinidae. Acvariul de reproducere poate sa aiba un strat fin se substrat sau san u aiba deloc si cateva plante cu multe frunze, pe cat de mari posibil. Inainte de reproducere trebuiesc hraniti cu hrana de calitate si din abundenta. De obicei depun dimineata, dup ace au fost introdusi in acvariu, deasemenea schimbarea partiala a apei poate induce depunerea icrelor.Adultii vor depune printre plante, dar pentru ca acestia pot manca icrele trebuiesc separati. Dupa circa 24 ore icrele vor ecloza iar puii pot fi hraniti cu nalupi de Artemia salina. Puii sunt usor de crescut.
Ingrijire: Acvariul trebuie sa fie dens plantat cu multe regiuni ascunse in care se pot retrage, acest lucru le va acorda mai multa siguranta si vor fi mai colorati. Deasemenea apreciaza daca spre baza acvariului luminozitatea este scazuta, deci se pot folosi si plante de suprafata in acest sens. Substratul poate fi nisipos sau format din pietris fin, cu cateva pietre mai mari, tocite de apa din loc in loc. Sunt foarte sensibili la calitatea apei si se recomanda ca saptamanal sa se execute schimbari de apa in proportie de 10% din capacitatea acvariului.
Hranire: Vor accepta hrana uscata, insa pentru un colorit mai intens si pentru a-i conditiona sa depuna, trebuiesc hraniti si cu hrana vie, se poate folosi Artemia salina, Daphnia sau larve de Chironomidae.
Comentarii: Nu este recomandat acvariilor comunitare deoarece este un peste timid si poate fi deranjat de agitatia din acesta. Poate fi tinut cu specii mici, pasnice si nu foarte active sau cu speciile cu care imparte in mod natural cursurile de apa: Trigonostigma heteromorpha, Boraras maculatus, Danio albolineatus, D. kerri, Puntius partipentazona, Rasbora dorsiocellata, R. gracilis, R. pauciperforata, various Gastromyzon, Nemacheilus, Pangio and Homaloptera sp., Acanthopsoides molobrion si Stiphodon atropurpureus.