False Rosy Tetra / Hyphessobrycon robertsi
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 56.8 Litri
- Dimensiune: 3-4 cm
- Apa: Dulce
- pH: 5.8 - 7.5
- Temperatura: 24 -28 °C
- Duritate: 10-20 °d
- Raport sexe: 1:2 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 3-5 ani
- Habitat: America de Sud
- Familie: Characidae
Dimorfism sexual: Masculii adulti au inotatoarele anala, pectorale si dorsala mai alungite, iar femelele au inotatoarele mai rotunjire si sunt mai plinute.
Inmultire: Se inmultesc intr-o maniera tipica Characinelor. Se va separa o pereche sanatoasa intr-un acvariu cu plante de suprafata si luminozitate slaba. Este mai usor de mentinut curat in timpul cresterii puilor daca acvariul nu va avea substrat. Depunerea poate fi indusa de scaderea pH-ului la 5,5 si caderea duritatii la 4 dGH, acest lucru este usor de realizat cu filtrare prin turba. Masculii vor incepe un comportament nuptial ce se va finaliza cu eliberarea de catre femela a 300 icre. Dupa depunere, adultii trebuiesc inlaturati iar puii vor fi hraniti cu nalupi de Artemia. Dupa cateva zile acestia sunt suficient de mari cat sa mance fulgi zdrobiti. Trebuiesc hraniti la fiecare cateva ore, fapt pentru care sunt necesare schimbari frecvente de apa.
Ingrijire: Prefera un acvariu cu luminozitate slaba, cu plante de suprafata si substrat negru. Acvariul trebuie sa fie plantat pe partile laterale si pe partea din spate, lasand spatiu liber pentru inot in partea centrala, fata a acvariului. Pe substrat se pot adauga cateva frunze uscate ce vor da apei o culoare mai inchisa si va fi mai apropiata de culoarea naturala a apei din cursurile in care se gaseste acest peste.
Hranire: Se poate hrani cu granule, fulgi sau hrana vie ori congelata precum Artemia, Daphnia sau larve de Chironomidae insa pentru o stare de sanatate buna a pestelui se recomanda sa aiba o dieta cat mai variata.
Comentarii: Sunt o specie foarte pasnica si pot fi tinuti impreuna cu alte specii din genurile Hyphessobrycon ori Hemigrammus. Se recomanda ca acestia sa fie tinuti in grupuri de minimum sase indivizi insa cu cat cunt mai multi cu atat este mai bine.